c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Enostranska odločitev italijanske vlade o postavitvi plinskega terminala v Žavljah


Spoštovani predsednik vlade,

spoštovani minister za okolje in prostor,

enostranska odločitev italijanske vlade o postavitvi plinskega terminala v Žavljah v neposredni bližini slovenske meje in v osrčju izjemno okoljsko občutljivega Severnega Jadrana je nedopustna, protipravna in v nasprotju z načelom dobrih sosedskih odnosov.

Že stoletja velja stvarnopravno in mednarodnopravno pravilo sic utere tuo, ut alienum (alterum) non laedas, torej vsakdo naj uporablja svoje tako, da ne bo prizadel drugega. Če ravna drugače, je odškodninsko odgovoren. O tem piše tudi naš predsednik republike v svoji imenitni knjigi Temelji mednarodnega prava.

Zato odločno podpiram prizadevanja ministra Erjavca, da do izgradnje tega ekološko katastrofalnega projekta ne bo prišlo, tudi za ceno tožbe pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luksemburgu, menim pa, da bi se morala uradno odzvati celotna vlada oziroma njen predsednik, morda celo državni zbor s posebnim sklepom.

Italija ne spoštuje evropskega in mednarodnega prava, zlasti ne glede čezmejnega vpliva plinskega terminala, za nameček pa je bilo izdelanih že nekaj študij pri njih in pri nas, ki na znanstveni osnovi argumentirano nasprotujejo tovrstnim projektom.

Na podlagi 72. člena ustave Republike Slovenije ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja, za katerega mora skrbeti država! V današnjih časih »skrb« ne pomeni le celote preventivnih, kurativnih in represivnih ukrepov, temveč tudi izboljšanje okolja.

V Evropski uniji smo menda vsi skupaj »združeni v raznolikosti«, a vendarle enaki. Naj slovenska vlada ne dopusti, da bodo nekateri bolj enakopravni od nas.

Lep pozdrav,

Marko Pavliha
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: