c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green je v nedeljo 08.08.2010 opravila Ekološko patruljo v krajinskem parku »Sečoveljske soline«


clip_image002[6]

Spoštovani Minister za promet g.Patrick Vlačič

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green je v nedeljo 08.08.2010 opravila Ekološko patruljo v krajinskem parku »Sečoveljske soline«, načeloma smo bili z stanjem v parku zadovoljni moti pa nas preleti letal iz Letališča Portorož.

Preleti letal so najbolj moteči zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko je perioda vzletanja in pristajanja letal krajša od petih minut.

Prebivalci bližnjih naselij nas že dalj časa opozarjajo preko e-pošte in telefona na ta problem zato smo ekološko patruljo na tem območju pričeli ob 6 uri zjutraj in jo zaključili ob 9 uri zvečer, da smo se sami prepričali, da je problem zaradi hrupa letal čedalje bolj moteč, tudi za prebivalce, ki živijo na tem področju, ne le ptice ( v parku Sečovlje jih živi več kot 250 vrst), ki tudi tam gnezdijo. Hrup zelo negativno vpliva na razvoj zaroda ptic. Prebivalci in turisti na tem območju pa se zaradi hrupa letal prisilno zbujajo zgodaj zjutraj, kar zelo negativno vpliva na razvoj turizma na tem območju.

Letališče je preblizu naseljenih območij in predvsem z svojim hrupom postaja nevzdržen in nezaželen sosed lokalnega prebivalstva. Občinska koalicija in letalski lobi, z županom in turističnim ter gospodarskim lobijem z močno podporo vlade in vas, namerava kljub odločnemu protestu velikega števila krajanov letališče povečati, mu spremeniti namembnost. Na tem letališču bodo lahko pristajala tudi veliko večja, zastarela letala in večje število aerotaxsijev, ki bodo hrup na tem področju močno povečala. Prebivalci so zdaj pred hrupom obvarovani vsaj v zimskih mesecih, z podaljšanjem letališke steze pa bo zaradi večjega števila letal, omogočeno nasilje hrupa v celem letu. Prav tako se bo frekvenca poletov zaradi podaljšanja steze, samo povečevala, saj je v strategiji jasno zapisano, da je ambicija letališča v Portorožu, postati drugo najbolj frekventno letališče v državi. Aktivnosti letališča in njegovega vodstva bo z pomočjo vlade RS ignorira z ustavo določene pravice prebivalstva do primernega bivalnega okolja, saj bodo letala letela od zore do mraka, na premajhnih višinah, po svojevoljnih in brez sodelovanja prebivalcev določenih koridorjih letenja,  posebno intenzivno ob sobotah, nedeljah in praznikih itd.

Zaradi omenjenih težav zahtevamo, da se izvede celovita presoja vplivov na okolje in da našo organizacijo, ki ima status organizacije, ki deluje v javnem interesu vključite kot stranko v postopku, pri nameravani dograditvi Portoroškega letališča.

Državljanom RS sporočate, da za prihodnost moramo biti sproščeni in odprti, da moramo zgraditi čim več vzletnih stez za nove ideje ( Brežice, Lesce,…). Če iz duhovnega preidemo na realna tla, vas sprašujemo  sledeče:

Zanima nas vaše stališče do načrtovane širitve letališča Portorož, posebno, do hrupa, onesnaževanja okolja in s tem povezane kvalitete bivanja prebivalcev in prostoživečih živali.

Zakaj se po vašem mnenju ne upoštevajo pripombe pomembnega števila prebivalcev, ki nasprotujejo še večji degradaciji okolja z asfaltiranjem na vzletni stezi letališča Portorož?

Kakšno stališče imate kot predsednik Vlade RS do uveljavljanja pravic lokalnega prebivalstva? Naj bodo posegi v prostor domena gospodarskih in političnih elit ali naj prevlada volja lokalnega prebivalstva? Ali se boste kot minister za promet RS zavzemali, da bodo tudi za letališče Portorožu veljale podobne omejitve kot so uveljavljene v EU (prepoved letenja ob nedeljah in praznikih, omejitev dnevnega števila vzletov, določitev dnevnega urnika letenja itd.)

Kot minister za promet RS bi se morali zavzemati tudi za zaščito parka Sečovlje. Že sedanji ” panoramski preleti” ob nedorečeni zakonodaji, povzročajo prevelik hrup v parku. Strategija razvoja letališča eksplicitno navaja, da je letališče namenjeno tudi civilnemu letalstvu ( panoramski preleti),  kar bo še bolj ogrozilo zvočno onesnaženost v parku. Kako boste ukrepali proti temu?

Se vam ne zdi, da z letenjem in hrupom nad glavami domačinov, z zavzemanjem za egoistične “enkratne občutke”, ki ga imajo letalci, ignorirate ustavno pravico do  zdravega življenjskega okolja? Ali vi in vlada s tem že izločate kot tisti del Slovencev, katerim ne želite biti minister za promet?

Kako naj si to razložimo v tem primeru? Je za vas nepomembno, da si zaradi neprestanega hrupa, ki ga brez omejitev povzročajo letala vsak dan od zgodnjih jutranjih ur do poznih večernih, veliko število prebivalcev ne more privoščiti tistega miru, ki ga imajo oni zgoraj?

Predsednik Alpe Adria Green

Vojko Bernard

clip_image003clip_image004

(opomba: zaradi slabega fotoaparata, žal datuma ne moremo popraviti)

V vednost: predsednik Vlade RS!

Vlada

Minister za okolje in prostor

Mediji

Jesenice: 18.08.2010

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina,  Bosna in Hrecegovina
Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239
GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640
Spletna stran: http://alpeadriagreen.bravehost.com
Blog: http://gezslo.spaces.live.com
Facebook: http://www.facebook.com/pages/ALPE-ADRIA-GREEN/155572383629

četrtek, 19. avgust 2010

Alpe Adria Greeen proti širitvi letališča

Člani Mednarodne okoljske organizacije Alpe Adria Green so v začetku avgusta opravili Ekološko patruljo v krajinskem parku Sečoveljske soline in bili z zatečenim stanjem zadovoljni. Motil pa jih je hrup ob preletu letal iz Letališča Portorož, zato so o tem pisali prometnemu ministru Patricku Vlačiču. Več o tem Vlado Krivec:

PRIDRUŽITE SE NAM, SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI! V KOLIKOR SE ODLOČITE, DA BOSTE POSTALI ČLAN AAG, NAM POŠLJITE SVOJE PODATKE PO E-POŠTI alpeadriagreen@gmail.com IN POSLALI VAM BOMO ČLANSKO IZKAZNICO
%d bloggers like this: