c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

To je električni avto, ki so ga naredili dijaki


avtor

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega. Vozilo so predstavili na Srednji šoli tehniških strok Šiška.
To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Foto: Borut Hočevar

Predelavo vozila so opravili v okviru projektov E-Avto-mladi in E-POL, je povedal Tony Mlakar iz Alpe Adria Green (AAG), ki vodi oba projekta. Sodelovali so dijaki Srednje tehniške šole Kranj, Srednje strojne šole Škofja Loka in Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad – Ljubljana.

Predelavo smarta so opravili pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka.

Sodeloval je tudi Institut Jožef Stefan. Njegov predstavnik Tomaž Ogrin je organiziral šole, v AAG pa so pripravili vlogo za Eko sklad. Projekt je namreč 95-odstotno financiral Eko sklad in zanj namenil 50 tisoč evrov. Poleg predelave vozila vključuje projekt tudi promocijo po Sloveniji, posojanje vozila šolam in druge dejavnosti. Lastnik vozila je AAG, ki v okviru projekta skrbi tudi za promocijo elektro mobilnosti.

Pri izboru šole se je pokazalo, da je prava kombinacija tista, pri kateri sodelujejo avtomehaniki in elektrotehniki, je razložil Tomaž Ogrin: »Dijaki so bili neverjetno usposobljeni za predelavo. Sami so v vozilu pripravili prostor za elektromotor in odstranili iz vozila dele, ki sodijo k bencinskemu pogonu. Dijaki elektro smeri pa so se spoznali na vezje in so v avto inštalirali vezje skupaj z baterijami, ki so jih izdelali v Metronu.«

Dijaki so zasnovali in izvedli tudi izdelavo treh polnilnih postaj, je povedal Alan Kavčič iz Inštituta Metron, ki je bil mentor pri izdelavi polnilnic. Kavčič je včeraj dijakom šišenske srednje šole predstavil trajnostno mobilnost.

Polnilnice so razvite kot učni pripomoček in niso komercialne, je dodal Ogrin, Eko sklad pa je zanje namenil 60 tisoč evrov. Polnilnice bodo postavili pri vseh treh sodelujočih šolah. Prvo bodo namestili že danes na šoli za Bežigradom. Dijaki bodo polnilnice lahko izpopolnjevali in se prek njih seznanjali z novimi standardi.

Projekt bo končan januarja prihodnje leto, razen promocijskih dejavnosti, ki bodo tekle še naprej. Po Sloveniji bodo opravili osem predavanj.

»Predlagali smo tudi, da začnejo take vsebine vgrajevati v učne načrte. Učni načrti za avtomehanike in serviserje avtov ne vključujejo električnih avtomobilov. Pristojna na centru za poklicno izobraževanje je lani napovedala vključitev, profesorji pa menijo, da spremembe niso potrebne, ker lahko sami uvedejo več vsebin v učne ure,« je še pojasnil Ogrin, ki je poskrbel za vsebino programa.

Ogrin je še napovedal, da bodo projekt razširili po Evropi. Zamisel so predstavili tudi komisarki Violeti Bulc.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod

Podprite AAG

SAMO ŠE DO KONCA LETA IMATE ČAS, DA ODSTOPITE DEL  DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KATERO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

Dragi prijatelji Alpe Adria Green,
gotovo veste, da lahko vsak državljan RS 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Če se za donacijo dohodnine ne odloči, se njegova dohodnina vrne v Proračun RS. Svojo dohodnino lahko namenite tudi Društvu Alpe Adria Green, v katerem že petnajst let delujemo okoljevarstveniki, ki med drugim tudi izobražujemo najmlajše, da bodo znali očuvati….

BERI DALJE
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: