c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pred podnebnim vrhom so odkrili veliko puščanje metana


Velika britanija , ki bo gostila pomembne pogovore COP26 za boj proti globalnemu segrevanju, je tudi dom nekaterih najhujših emisij metana v Evropi.

Metan je odkril fotoaparat delovne skupine Clean Air.
Vir: Projektna skupina za čisti zrak

Eden najpomembnejših rezultatov podnebnega vrha COP26, ki bo naslednji teden, je lahko obljuba več deset držav, da bodo zmanjšale emisije metana, supermočnega toplogrednega plina. To bo od gostiteljev v Veliki Britaniji zahtevalo, da opravijo veliko čiščenje doma. 

Po podatkih neprofitne skupine “Clean Air Task Force – CATF” je Velika Britanija vir nekaterih najhujših evropskih emisij metana . Skupina je s posebno infrardečo kamero zaznala preveliko puščanje na dveh lokacijah, ki jih upravlja National Grid Plc zunaj Londona. To so bile največje izdaje, najdene med 200 lokacijami v 12 državah. CATF je odkril tudi oblake iz 13 britanskih naftnih vrtin in redne izpuste v plinski tovarni Bacton, ki jo upravlja Royal Dutch Shell Plc.

Več o moči metana, ki segreva planet:

Boj proti emisijam metana je ena redkih podnebnih rešitev, ki ne zahteva napredka v tehnologiji. Naftna in plinska podjetja imajo orodja, ki jih trenutno potrebujejo, da preprečijo puščanje, kar je mogoče storiti v nekaj dneh po odkritju. Inženirji med vzdrževalnimi deli pogosto sproščajo metan – bodisi tako, da ga sežgejo ali tako, da ga izpustijo naravnost v zrak. Plin je mogoče tudi zajeti in prodati ali shraniti pod zemljo.

Puščanja, ki jih je zaznal CATF so povzročila predvsem vzdrževalna dejavnost in da si podjetje prizadeva zmanjšati emisije metana kot del svojega načrta za dosego neto nič do leta 2050. Shell ni želel komentirati. Podjetje je že povedalo, da so emisije posledica procesa, imenovanega odzračevanje, in so poročane v skladu z regulativnimi zahtevami. Izvaja tudi spremembe za zmanjšanje emisij.

Metan, glavna sestavina zemeljskega plina, v prvih dveh desetletjih ujame kar 80-krat več toplote kot ogljikov dioksid. Prav tako se veliko hitreje razgradi, kar pomeni, da lahko zmanjšanje emisij močno vpliva na globalno segrevanje. Pakt metan, ki se je potisnilo na COP26 si prizadeva za zmanjšanje svetovnih emisij za najmanj 30% v primerjavi z letom 2020, do konca desetletja, potencialno zmanjšanje globalne temperature za 0,2 stopinje Celzija. 

Glede na to, da cene plina naraščajo zaradi velikega povpraševanja, ko si svetovno gospodarstvo opomore od pandemije, bi bilo treba po mnenju CATF spodbujati podjetja in vlade, da omejijo puščanje, ki prihaja iz naftnih in plinskih obratov. Skupina ocenjuje, da se v Veliki Britaniji izgublja dovolj plina za ogrevanje več kot 700.000 domov, ob predpostavki, da je stopnja puščanja 1,2 %.

“Glede na to, da je zmanjšanje onesnaževanja z metanom najboljša možnost, da se v naslednjih 20 letih izognemo znatnemu segrevanju, je neverjetno, koliko zemeljskega plina se sprošča v ozračje,” je dejal James Turitto, ki je posnel posnetke za CATF.

Pričakuje se, da bo Evropska unija pozneje letos predlagala zakonodajo, ki bo povečala standarde spremljanja in poročanja za metan, in je nakazala, da bo sprejela ukrepe za odpravo emisij, ki so vključene v uvoz. Rusija, ki je ključni izvoznik goriva v bloku, se še ni pridružila globalni zavezi o metanu, vendar je po mnenju ZDA, ki je načrt predlagala skupaj z EU, pokazala zanimanje za to.

Obljuba o metanu je odlična, vendar ne pomeni nič, če se države ne usedejo in ne začnejo sestavljati politik, da bi dosegle zmanjšanja, ki so jih obljubile. To ni raketna znanost, to je osnovni vodovod. Ali se lahko spopademo s tem problemom?

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: