c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Alpe Adria Green opozarja na hrup, ki ga povzroča letališče Bovec


Mariša Bizjak – Radio Koper


V organizaciji Alpe Adria Green so pred kratkim na bovško občino poslali zahtevo za ustavitev postopka za najem in upravljanje letališča Bovec, ki po njihovem mnenju povzroča prekomeren hrup.

Bovško letališče Foto: Radio Koper
Bovško letališče Foto: Radio Koper

Zmotilo jih je tudi to, da namerava Občina Bovec z upravljavcem podpisati najemno pogodbo za nedoločen čas. Na razpis se je prijavil zgolj en kandidat – dosedanji upravljavec Aviofun, ki zagotavlja, da izpolnjujejo vsa dovoljenja in evropske standarde. Obstoječa pogodba se jim izteče konec leta.

Dejavnost letališča Bovec ima škodljive vplive na lokalno prebivalstvo, obiskovalce in turiste in je v nasprotju z razvojem trajnostnega turizma, trdijo v Alpe Adria Green. Zahtevajo prekinitev postopka za najem in upravljanje letališča, pripravo jasnih pogojev in omejitev ter obveščanje javnosti o odločitvah glede letališča, povzema predsednik društva za varstvo okolja in narave, Vojko Bernard: “Predvsem so se na nas obračali člani AAG-ja, ker je v zadnjem času ta hrup prerasel vse meje. Kakor smo obveščeni, so pisali tudi na občino, ampak niso dobili nobenega odgovora. Same časovne omejitve ne bodo rešile hrupa, tu bi morala biti omejitev letov in drugih dejavnosti, saj so organizirali tudi množične prireditve, bili so tudi preleti v nočnem času. Je pa letališče na meji Triglavskega narodnega parka in moti tudi živali.

Direktor Aviofuna Damijan Cehner, ki z bovškim letališčem upravlja skoraj štiri leta, je prepričan, da je letališče za Bovec izjemen potencial. Kljub omejitvam zaradi covida, so s svojimi gosti ustvarili 12.600 nočitev, solastnik podjetja, Ivan Kralj, spomladi načrtuje začetek gradnje hotela na letališču: “Tudi sami se zavedamo, da pri tej dejavnosti ne gre brez hrupa, ampak s povečanjem prometa pridobiva tudi kraj. Letališče v Bovcu je tam od nekdaj. Ker gre napredek naprej, bodo v prihodnosti tudi letala in helikopterji tišji. Delamo na tem, da bi ta hrup čim bolj zmanjšali. Letenje je množično predvsem zaradi prevoza padalcev, zato omejujemo nižinske skoke. Prav zato smo tudi Red Bull, ki je bil pri nas v aprilu, prosili, da poišče drugo lokacijo. Vsa naša letala zagotavljajo evropski standard, najnižji zvokovni razred, tako da se trudimo in se bomo še naprej.”

Uvedli bodo urnik obratovanja. Letenja, denimo, razen izjemoma, ne bo pred 9. uro zjutraj in zvečer. Pogodba se jim sicer izteče konec leta, Občina Bovec namerava do takrat z njimi podpisati pogodbo za nedoločen čas, čemur v Alpe Adria Green prav tako nasprotujejo.

Župan Valter Mlekuž odgovarja, da so se posvetovali z več pravniki in da je takšno pogodbo lažje prekiniti: “Če imaš pogodbo za nedoločen čas z odpovednim rokom šest mesecev ali tri mesece, jo lažje prekineš, če pa imaš pogodbo za pet let, moraš čakati teh pet let oz. jo lahko razrešiš le iz krivdnih razlogov. Pričakujemo, da bomo pogodbo podpisali, zdaj naj jo vsi pregledajo. Dodali bomo svoje pripombe in omejitve. Kar lahko, bomo dali v pogodbo, zraven pa podpisali še en sporazum.

Višina letne najemnine naj bi sicer po novi pogodbi brez DDV-ja znašala 45.000 evrov.

Pripis AAG: 17.12.2021 smo iz AAG poslali županu Bovca, občinski upravi Bovca in občinskemu svetu Bovca ZAHTEVO ZA USTAVITEV POSTOPKA ZA ODDAJO LETALIŠČA BOVEC V NAJEM IN UPRAVLJANJE z ciljem zagotoviti varno okolje in ohranitev narave; varstvo pred hrupom, varstvo narave, varstvo tal, varstvo zraka in zračnega prostora, Vse do danes nismo prejeli od zgoraj navededih nobenega odgovora. Povratno pošto z zahvalo za poslano nam je poslal en svetnik občine Bovec. Vse to kaže njihov odnos do občanov Bovca in do narave in okolja v katerem bivajo in odločajo kaj se bo v tem okolju dogajalo. VERJETNO SE NE ZAVEDAJO, DA SMO NARAVO PODEDOVALI OD SVOJIH OTROK IN DA JO MORAMO SVOJIM VNUKOM ZAPUSTITI ČISTO IN UREJENO!

AAG bo še naprej pomagal svojim članom in prebivalcem Bovca, da bodo tudi oni imeli možnost živeti v mirnem okolju!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: