c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Mikroplastika prvič najdena v človeški krvi


Odkritje kaže, da lahko delci potujejo po telesu in se lahko zadržujejo v organih!

V človeški krvi so prvič odkrili onesnaženje z mikroplastiko, pri čemer so znanstveniki odkrili drobne delce pri skoraj 80 % testiranih ljudi.

Odkritje kaže, da lahko delci potujejo po telesu in se lahko zadržujejo v organih. Vpliv na zdravje še ni znan. Toda raziskovalci so zaskrbljeni, ker mikroplastika povzroča poškodbe človeških celic v laboratoriju in je že znano, da delci onesnaženega zraka vstopajo v telo in povzročajo na milijone zgodnjih smrti na leto.

Ogromne količine plastičnih odpadkov se odlagajo v okolje in mikroplastika zdaj onesnažuje ves planet, od vrha Mount Everesta do najglobljih oceanov . Ljudje so že vedeli, da zaužijejo drobne delce s hrano in vodo ter jih vdihujejo , našli pa so jih v blatu dojenčkov in odraslih .Oglas

https://d179c03436228904ae5d538bb2cc24f5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Znanstveniki so analizirali vzorce krvi 22 anonimnih darovalcev, vseh zdravih odraslih, in pri 17 odkrili plastične delce. Polovica vzorcev je vsebovala PET plastiko, ki se običajno uporablja v steklenicah za pijače, tretjina pa je vsebovala polistiren, ki se uporablja za pakiranje hrane in drugih izdelkov. Četrtina vzorcev krvi je vsebovala polietilen, iz katerega so izdelane plastične nosilne vrečke.

“Naša študija je prvi znak, da imamo polimerne delce v krvi – to je prebojni rezultat,” je dejal profesor Dick Vethaak, ekotoksikolog na Vrije Universiteit Amsterdam na Nizozemskem. “Ampak moramo razširiti raziskave in povečati velikosti vzorcev, število ocenjenih polimerov itd.” Nadaljnje študije številnih skupin že potekajo, je dejal.

“Vsekakor je razumno biti zaskrbljen,” je Vethaak povedal za Guardian. “Delci so tam in se prenašajo po telesu.” Povedal je, da je prejšnje delo pokazalo, da je mikroplastika v blatu dojenčkov 10-krat večja kot pri odraslih in da dojenčki, hranjeni s plastičnimi steklenicami, pogoltnejo na milijone delcev mikroplastike na dan.

“Na splošno vemo tudi, da so dojenčki in majhni otroci bolj občutljivi na izpostavljenost kemikalijam in delcem,” je dejal. “To me zelo skrbi.”

Nova raziskava je objavljena v reviji Environment International in je prilagodila obstoječe tehnike za odkrivanje in analizo delcev majhnih kot 0,0007 mm. Nekateri vzorci krvi so vsebovali dve ali tri vrste plastike. Ekipa je uporabila jeklene igle za brizgo in steklene cevi, da bi se izognila kontaminaciji, ter testirala ravni mikroplastike v ozadju s slepimi vzorci.Oglas

Vethaak je priznal, da sta se količina in vrsta plastike med vzorci krvi močno razlikovali. “Toda to je pionirska študija,” je dejal, zdaj pa je potrebno več dela. Povedal je, da bi razlike lahko odražale kratkotrajno izpostavljenost pred odvzemom vzorcev krvi, na primer pitje iz skodelice za kavo, obloženo s plastiko, ali nošenje plastične maske za obraz.

“Veliko vprašanje je, kaj se dogaja v našem telesu?” Vethaak je rekel. »Ali se delci zadržijo v telesu? Ali se prenašajo do določenih organov, na primer prehod skozi krvno-možgansko pregrado?« In ali so te ravni dovolj visoke, da sprožijo bolezen? Nujno moramo financirati nadaljnje raziskave, da bomo lahko izvedeli.”

Novo raziskavo je financirala nizozemska nacionalna organizacija za zdravstvene raziskave in razvoj ter Common Seas, socialno podjetje, ki se ukvarja z zmanjševanjem onesnaženja s plastiko.

“Proizvodnja plastike naj bi se do leta 2040 podvojila,” je dejal Jo Royle, ustanovitelj dobrodelne organizacije Common Seas. “Imamo pravico vedeti, kaj vsa ta plastika dela našim telesom.” Common Seas skupaj z več kot 80 nevladnimi organizacijami, znanstveniki in poslanci prosi vlado Združenega kraljestva, naj nameni 15 milijonov funtov za raziskave vpliva plastike na zdravje ljudi. EU že financira raziskave o vplivu mikroplastike na zarodke in dojenčke ter na imunski sistem .

Nedavna študija je pokazala, da se mikroplastika lahko zaskoči na zunanje membrane rdečih krvnih celic in lahko omeji njihovo sposobnost prenosa kisika. Delce so našli tudi v posteljici nosečnic , pri brejih podganah pa hitro prehajajo skozi pljuča v srca, možgane in druge organe plodov.

22.03.2022 objavljen nov pregledni dokument , katerega soavtor je Vethaak, je ocenil tveganje za nastanek raka in zaključil: »Podrobnejše raziskave o tem, kako mikro- in nanoplastika vpliva na strukture in procese človeškega telesa ter ali in kako lahko transformira celice in inducirajo karcinogenezo, je nujno potrebna, zlasti v luči eksponentnega povečanja proizvodnje plastike. Težava postaja vsak dan bolj nujna.”

VIR: Guardian

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: