c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Letališče Bovec: povzročitelj neznosnega hrupa ali strateško pomembna turistična točka?


avtor

BORUT HOČEVAR – FINANCE

V civilni iniciativi Varujmo Bovško želijo omejiti hrup na letališču Bovec, župan Bovca odgovarja, da za omejitev ni pravne podlage

»Hrup na letališču v Bovcu je v poletni sezoni postal neznosen, povzročajo pa ga predvsem letala pilatus pc 6, ki pikirajo na letališče in pri tem zavirajo z eliso ter povzročajo turbulence in močan hrup,« nam je potožil Cezar Ostan iz civilne iniciative Varujmo Bovško.

Piloti v poletni sezoni hitijo, da pripeljejo čim več padalcev. Hrup se začne kmalu po sedmi uri zjutraj in traja do mraka. Ne moti samo domačinov, ampak tudi turiste, je opisal razmere Ostan.

Kako in zakaj so se organizirali

Prebivalci so se lani decembra organizirali v civilno iniciativo Varujmo Bovško in zbrali 353 podpisov pod zahtevo, da se hrup omeji. Organizirali so se, ker so se pristojni v občino Bovec po Ostanovih besedah takrat pripravljali, da za nedoločen čas podaljšajo pogodbo o najemu letališča. Najemnik je podjetje Aviofun, pogodba pa je bila dotlej sklenjena za določen čas.

Člani civilne iniciative so zahtevali, da na občini počakajo s podpisom pol leta, v tem času pa bi uredili težave s hrupom. O zahtevi so obvestili tudi krajevni skupnosti Čezsoča in Bovec.

Z zahtevo niso uspeli, pogodba je bila podpisana. Ostan pojasnjuje, da v pogodbi ni omenjeno varovanje občanov pred hrupom letališča. »Po našem mnenju je pogodba v nekaterih členih problematična. Zastavili smo 53 vprašanj v zvezi s pogodbo, rečeno pa nam je bilo, da odgovorov ne bomo dobili.«

Na občini so pretirano hiteli z izbiro izvajalca in skrajšali rok za oddajo ponudbe, je nadaljeval Ostan.

V začetku januarja je bil sprejet dogovor o ustanovitvi posvetovalne skupine, v kateri so trije predstavniki občine in trije predstavniki civilne iniciative. Sestali so se sredi februarja, vendar se niso ničesar dogovorili, je povedal Ostan.

Kaj predlagajo?

V civilni iniciativi med drugim predlagajo omejitev obratovalnega časa letališča v prehodnem obdobju do leta 2024. V poletnih mesecih bi bili poleti dovoljeni od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00. V drugih mesecih bi bil obratovalni čas krajši. V tem času bi lahko izvajali polete za tako imenovane adrenalinske skoke s padalom, polete zasebnih letal, aerotaksija in drugih letal.

Predlagajo tudi, da bi bilo izvajanje adrenalinskih skokov s padalom dovoljeno samo štiri dni v tednu. Za takšno storitev bi lahko bilo v zraku naenkrat samo eno letalo. Zaviranje s propelerjem in pikiranje bi prepovedali.

Helikopterski poleti bi bili dovoljeni samo za reševanje in transport materiala v visokogorje. Vzlete jadralnih letal bi dovolili samo s pomočjo vitla ali ali jadralnih padal s pomožnim motorjem, so med drugim zapisali v zahtevi za zmanjšanje hrupa na letališču Bovec.

Župan: »hrup« ni bil nikoli izmerjen

»’Hrup’ na letališču ni bil nikoli definiran, saj niso bile opravljene nikakršne meritve, vsekakor ne meritve pooblaščenih institucij, s katerimi bi lahko dokazovali prekomeren hrup,« je začel pisni odgovor na naša vprašanja župan Občine Bovec Valter Mlekuž in pri tem zapisal hrup v narekovajih.

»Hrup je za nekoga zvonjenje cerkvenih zvonov, glasne klimatske naprave sosedov, pasji lajež v soseščini in še bi lahko naštevali. Vsa letala in celoten sistem upravljanja letališča Bovec so v skladu z vsemi predpisi, kar dokazuje tudi nedavni inšpektorski nadzor, ki je bil na Letališču Bovec opravljen na podlagi prijave,« je nadaljeval Mlekuž.

Nekateri so preklicali svoj podpis

Zatrdil je, da je postopek oddaje Letališča Bovec v najem izveden transparentno in v skladu z zakonodajo. Število podpisov, ki jih navaja civilna iniciativa, po njegovih navedbah ni pravo, ker je veliko podpisnikov, med njimi tudi nekatera društva in lovske družine, pisno preklicalo svoj podpis, »po večini z razlago, da so bili ob podpisovanju od strani nekaterih predstavnikov civilne iniciative grdo zavedeni in s tem zlorabljeni«.

Predloge civilne iniciative je občinski svet obravnaval dvakrat. Z delovno skupino predstavnikov občine in civilne iniciative mora sodelovati tudi upravljavec letališča. Civilna iniciativa ni izpolnila dogovora o pripravi pripomb na dogovorjene točke s prvega sestanka, je nadaljeval župan.

Pravne podlage za omejitve ni, pravi župan

O predlaganem urniku obratovanja letališča bo odločal občinski svet, toda, kot pravi Mlekuž: »Na nobenem letališču ni ločevanja poletov glede na posamezen tip letala, zato ni zakonskih podlag, da bi to uveljavljali ravno na Letališču Bovec.«

Zakonske podlage za predlagane omejitve helikopterskih poletov po županovem vedenju ni. »Interesi občanov so zaščiteni na način, da o zadevah odloča večina in ne velika manjšina.«

Letališče je za turizem strateškega pomena

Mlekuž nima uradnih informacij, da je hrup z letališča moteč tudi za turiste: »Če bi aktivnosti letališča v Bovcu turiste motile, se verjetno ne bi v tako velikem številu odločali za obisk Bovca. Turisti so tudi tisti, ki se na Bovško neposredno pripeljejo prek letališča.«

V letu 2021 so uporabniki ponudbe letališča ustvarili več kot 12.500 nočitev. »Če bi upoštevali samo priliv od turistične takse, pomeni to sredstva, ki jih v celoti vračamo v lokalno turistično in turizmu namenjeno infrastrukturo, namenjeno v veliki meri tudi občanom občine Bovec.«

Letališče Bovec je za Bovško in razvoj bovškega turizma »izjemnega strateškega pomena, kot tako pa je označeno tudi v vseh razvojnih dokumentih in načrtih, še posebno poudarjeno v razvojnih strategijah iz let 1995 in 2017«, je še zapisal Mlekuž.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: