c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Soča onesnažena zaradi izlitja iz TKK v Srpenici


STA 21.04.2022

Uprava za zaščito in reševanje je davi ob 6.43 dobila obvestilo o onesnaženju Soče med Srpenico in Kobaridom. V podjetju TKK v Srpenici so potrdili, da je do izlitja prišlo pri njih med prečrpavanjem snovi, potrebne za proizvodnjo cementa. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje sicer snov ni nevarna. V reko je steklo najmanj dve toni, ribiška družina pa za zdaj ni zaznala pogina rib.

Video: Ana Vehovar 

Izlita snov, ki je vidna kot pena na površini vode, se je razširila proti Tolminu. Civilna zaščita je med intervencijo Sočo zaprla za plovbo. Po prvih meritvah na kraju izlitja naj bi bila njena koncentracija v vodi nizka.

Direktor podjetja TKK Uroš Lozar je pojasnil, da se je nesreča pripetila pri prečrpavanju snovi, potrebne za proizvodnjo cementa, iz cistern v 20 kubičnih metrov velik rezervoar. Prišlo je do človeške napake, ob čiščenju rezervoarja so namreč sodelavci podjetja pozabili zapreti ventil. Prečrpavali so 19,8 tone te snovi, del je končal v reki, 1,8 tone je je ostalo v tanku, večina snovi pa se je ujela v drugi varovalni bazen s kapaciteto 18 kubičnih metrov.

Ko so ugotovili, da je prišlo do iztekanja, so namreč s tesnilnimi čepi preprečili nadaljnje iztekanje iz izpustnih jaškov na nivoju podjetja, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Ob 8.30 so vzpostavili prečrpavanje izlite snovi izpred barier pred iztokom v Sočo. Od takrat poteka tudi zajem snovi v brežini s pomočjo pivnikov. Ob 9. uri so vzpostavili črpalno linijo od izliva v Sočo nazaj na nivo podjetja, kjer jo prečrpavajo v cisterne. Trenutno poteka izčrpavanje zajezene količine snovi iz odtočnega sistema ter zbiranje snovi na brežini, so dodali.

Izvajajo monitoringe na mestu izlitja, v Tolminu pri mostu čez Sočo ter na vodni postaji v Ajbi. Meritve so po direktorjevih navedbah pokazale, da je koncentracija snovi v lovilnem bazenu 44-odstotna, sama snov pa je 50-odstotno razredčena z vodo, tako da je v Sočo izteklo od dve do šest ton. Natančne številke bodo znane v petek, ko bodo prečrpali tudi vodo iz lovilnega bazena.

Razlil se je polikarboksilatni polimer z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu ni klasificiran kot nevarna snov, nima nobenih piktogramov, nobenih signalnih besed, nobenih stavkov o nevarnosti, niti drugih opozoril. Njena pH vrednost je 4,4, gre torej za rahlo kislo snov, ki pa je v vodi topna. Podjetje je na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Po Lozarjevih navedbah za zdaj ni podatkov o tem, da bi razlitje vplivalo na živelj v Soči, podjetje pa je v stiku z Ribiško družino Tolmin.

Po besedah čuvaja Ribiške družine Tolmin Erika Goloba v tem trenutku ni zaznati pogina rib na območju onesnaženja, ki v tem trenutku v obliki penjenja vode sega do Tolmina. Ribiška družina je ribiče predvsem prek družbenih omrežij obvestila, naj danes iz reke ne odvzemajo rib, ker vpliv razlite snovi na ribji organizem še ni znan, lahko pa lovijo po sistemu ulovi in spusti. Ribe so poslali tudi na analizo, rezultate pa pričakujejo v petek.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: