c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Vse bolj toplejši in vse bolj bolan svet


Podnebne spremembe bodo vodile v nove nevarne pandemije

Trenutno je na svetu znanih vsaj 10.000 virusov, ki lahko prehajajo z živali na ljudi in ki »tiho« krožijo med divjimi sesalci, večinoma v globinah tropskih gozdov.

Podnebne spremembe bodo mnoge živali prisilile, da bodo iz svojih obstoječih ekosistemov pobegnile na bolj primerna območja, kjer bo njihovo mešanje z drugimi živalskimi vrstami močno povečalo tveganje za medsebojni prenos virusov in nastanek novih, so pokazali rezultati nove študije.

Hkrati se povečuje tveganje za nove bolezni, ki bi se lahko prenašale na ljudi, pred nami pa je lahko še ena pandemija, so opozorili ameriški znanstveniki.

Znanstveniki na podlagi študij trenutnih podnebnih modelov, podatkov o uničevanju naravnih habitatov in načina prenosa virusov z ene vrste na drugo opozarjajo na še temnejšo projekcijo prihodnosti do leta 2070 za planet, na katerem živimo.

Zdi se, da je ta pot nepovratna, tudi če je povišanje temperature omejeno na 2 stopinji Celzija, pravijo avtorji z univerze Georgetown v Washingtonu, ki so rezultate študije objavili v reviji Nature.

Na svetu je trenutno znanih vsaj 10.000 virusov, ki lahko prehajajo z živali na človeka in ki “tiho krožijo” med divjimi sesalci, večinoma v globinah tropskih gozdov, kažejo njihove raziskave.

Naraščajoče temperature te sesalce silijo, da zapustijo svoje domače habitate, na primernejših, hladnejših območjih pa se bodo prvič srečali z drugimi živalskimi vrstami, kar bo omogočilo, da bo do leta 2070 vsaj 15.000 novih virusov lahko prešlo z živali na žival, napovedujejo strokovnjaki. .

Ta proces se je verjetno že začel in se bo nadaljeval, tudi če bo svetu kmalu uspelo zmanjšati emisije ogljika. Znanstveniki poudarjajo, da predstavlja veliko nevarnost za živali in ljudi.

»Imamo dokaze o novih in potencialno uničujočih mehanizmih bolezni, ki bi lahko v prihodnosti ogrozili zdravje živalskih populacij, a bodo verjetno imeli tudi posledice za zdravje ljudi. To strokovno delo nam zagotavlja več nespornih dokazov, da bodo desetletja pred nami ne le toplejša, ampak tudi bolj bolna, «je dejal soavtor študije Gregory Albery, biolog z univerze Georgetown v Washingtonu.

Petletna študija je preučevala 3.139 vrst sesalcev in napovedala, kako bi se njihova globalna gibanja spremenila pod vrsto scenarijev globalnega segrevanja. Znanstveniki so analizirali tudi, kako bi njihova gibanja vplivala na prenos virusa.

Ugotovili so, da bi se novi stiki med različnimi sesalci podvojili. Pojavljali bi se kjerkoli na svetu, vendar bi bili zlasti skoncentrirani v tropski Afriki in jugovzhodni Aziji.

Netopirji kot grožnja 

Globalno segrevanje bo vplivalo tudi na te prve stike na gosto poseljenih območjih, kjer so “ljudje verjetno bolj občutljivi in ​​ranljivi za okoljske spremembe, nekateri virusi pa se bodo razširili po vsem svetu iz katerega koli od teh populacijskih središč.”

Verjetna žarišča so regija Sahel, etiopsko višavje, dolina Rift, ki poteka skozi Etiopijo, Kenijo in Tanzanijo, Indijo, vzhodno Kitajsko, Indonezijo, Filipine in nekatere bolj naseljene dele Evrope, je pokazala raziskava.

Študija je bila končana le nekaj tednov pred začetkom pandemije koronavirusa, vendar so znanstveniki že opozorili na grožnjo, ki jo predstavljajo netopirji, in domneva se, da covid izvira s tržnice Huanan v Wuhanu na Kitajskem, kjer so prodajali žive živali.

Skrito grožnjo, opozarjajo znanstveniki, predstavlja 10.000 virusov, ki ‘tiho krožijo’ med divjimi sesalci v tropskih gozdovih in bi se lahko prenesli na ljudi.

Kot edini sesalec, ki lahko leti, lahko netopir prepotuje veliko večje razdalje kot njegovi sorodniki na kopnem in tako širi različne bolezni.

Strokovnjaki menijo, da se je ta proces že začel in je nepovraten, njihova študija pa kaže, da so netopirji odgovorni za veliko večino potencialnih prvih srečanj z drugimi sesalci, večinoma v jugovzhodni Aziji.

Tudi če bo svetu uspelo zelo kmalu in »množično« zmanjšati trenutne izpuste toplogrednih plinov, se ne zdi, da bo to pripomoglo k reševanju tega problema.

Projekcije so pokazale, da bi v najblažjem scenariju, ob upoštevanju podnebnih sprememb, lahko prišlo do večjega prenosa virusa med živalske vrste v primerjavi z najslabšim scenarijem. Bistvo je, da počasnejše globalno segrevanje daje živalim več časa za potovanje in gibanje.

Nepovratna pot ali proces, ki ga ni mogoče preprečiti 

Raziskovalci so tudi poskušali ugotoviti, kdaj bi se lahko začela tovrstna prva srečanja različnih živalskih vrst, pri čemer so pričakovali, da bo to proti koncu tega stoletja, a se je na njihovo presenečenje izkazalo, da se večina prvih stikov zgodi med letoma 2011 in 2040, neprekinjeno. naraščajoče.

»Ta proces že teče in ga ne moremo preprečiti niti v najboljšem primeru podnebnih sprememb. Vendar lahko in moramo sprejeti ukrepe, ki nam bodo zagotovili boljšo zdravstveno infrastrukturo, ki bo zaščitila tako živalsko kot človeško populacijo,« poudarja Albery.

Raziskovalci so tudi poudarili, da čeprav so bile njihove raziskave osredotočene na sesalce, lahko tudi druge živali skrivajo zoonotične viruse – tiste, ki ‘skačejo’ z živali na ljudi.

Grožnja v tem primeru je bolj globalna, podnebne spremembe pa so tako hitre, da “ustvarjajo prostor za nešteto visoko tveganih zoonoz, ki so pred našimi vrati,” je opozoril Colin Carlson, soavtor študije in znanstvenik z univerze Georgetown. .

Carlson je postopek slikovito primerjal s trenutkom, ko stresete »snežno kroglo«.

Pravi, da je »prepozno za spremembo trenda, vendar je pomembno, da se zavedamo dejstva, da bodo podnebne spremembe kmalu največja globalna gonilna sila bolezni na svetu, zato moramo graditi dobre zdravstvene sisteme. ki to zmore.”

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: