c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prijava hrupnega onesnaževanja v Planici v neposredni bližini TNP in samem TNP 


AAG je 23.05.2022 poslal prijavo inšpekciji za okolje in prostor zaradi hrupnega onesnaževanja v Planici.

Prejšnji teden je Planica doživela v dveh dneh neznanski hrup, ki so ga povzročali vozniki športnih vozil (GTI srečanje), ta vikend (21.5 in 22.5) pa ponovno in sicer s strani Spartan Race Kranjska Gora, katerega organizator je bilo podjetje Extrem d. o. o. (poznan že zaradi Ledene trofeje in uničevanja zaščitenega mokrišča Ledine s hrupom, smetmi, barvanjem ledu itd.), partner dogodka pa je bil med drugim tudi Turizem Kranjska Gora. Močan hrup, ki ga povzroča pretirano glasno ozvočenje, glasba in napovedovanje, se je širil skoraj do koče v Tamarju – umiril se je pri točki lanskega snežnega plazu izpod Ponce. Ta dogodek je bil v primerjavi s prejšnjim vikendom prijavljen, od Zavoda za šport Planica je organizator očitno pridobil dovoljenje oz. je prostor oddal. Kot so zapisali v Javnem zavodu TNP ob dogodku iz prejšnjega vikenda, obratovanje Nordijskega centra Planica kot tudi prireditve na območju centra vplivajo na stanje narave in okolja. Poleg množičnega obiska (na meji s parkom) največjo obremenitev povzroča prav hrup. Čeprav je vir hrupa zunaj parka, se obremenitve s hrupom zaradi konfiguracije ozke ledeniške doline Planice s Tamarjem zaznavajo vse do zatrepa in vrhov nad dolino. Hrup tako glede jakosti kot frekvenc zvoka negativno vpliva na klasifikacijske vrste (predvsem posamezne živalske vrste: motnje v naravnih ciklih živali – pri prehranjevanju, paritvi, migracijskih poteh in drugih vedenjskih vzorcih) ter na naravo nasploh, prav tako pa tudi na kakovostno doživljanje narave. Obiskovalci, ki so se vračali iz koče v Tamarju proti NC Planica, so se čudili, kako se lahko dovolijo tako hrupne prireditve tudi med letom.

Zdi se, da Nordijski center Planica kljub zavezam trajnostnega razvoja in zmanjšanja vplivov na naravo na minimum (saj je marca ta vpliv velikanski), postaja hrupen zabaviščni park. Pozivamo Zavod za šport Planica, da preprečuje hrup in da NC Planica ne oddaja v najem organizatorjem za tako hrupne prireditve. Nameni ustanovitve NC Planica so verjetno bile vendarle druge vsebine, ki nimajo takšnega negativnega vpliva na naravo, vključno s TNP.

Povezavi:

POLNOČNI SHOD AVTOMOBILISTOV V PLANICI

Po hrupnem zbiranju avtomobilov v Planici Policija v “poostren nadzor”???

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
%d bloggers like this: