c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko večji pritisk za povečanje zmogljivosti plinskih terminalov spodkoplje cilj 1,5˚C


Svet je prehitel v svojih prizadevanjih za odgovor na energetsko krizo, do te mere, da emisije iz novih plinskih zmogljivosti zdaj ogrožajo mejo segrevanja 1,5˚C, pravi analiza znanstvenoraziskovalne skupine Climate Action Tracker.

Poročilo kaže , da bodo emisije CO2 iz vseh nedokončanih, odobrenih in predlaganih projektov proizvodnje utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) med letoma 2021 in 2050, pri čemer je bilo ugotovljeno, da bi lahko prispevale do približno 10 odstotkov preostalega svetovnega proračuna ogljika za 1,5˚C segrevanje. do sredine stoletja.

Leta 2030 bi lahko presežna ponudba utekočinjenega zemeljskega plina dosegla 500 megaton UZP, kar je enako skoraj petkratnemu uvozu ruskega plina v EU leta 2021, in podvojila skupni svetovni ruski izvoz. Ta presežna ponudba fosilnega plina bi lahko leta 2030 povzročila presežne emisije za nekaj manj kot dve gigatoni CO2 na leto, kar je precej nad ravnmi emisij v skladu s scenarijem IEA Net Zero do leta 2050 (2022), poudarja poročilo.

Vir: Climate Action Tracker

Energetska kriza je prevzela podnebno krizo in naša analiza kaže, da predlagani, odobreni in v izdelavi UZP močno presega tisto, kar je potrebno za nadomestitev ruskega plina.

Priča smo velikemu prizadevanju za razširjeno proizvodnjo in uvoz fosilnega plina LNG po vsem svetu – v Evropi, Afriki, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji –, kar bi lahko povzročilo, da bi svetovne emisije presegle nevarne ravni. Povečanje naše odvisnosti od fosilnega plina ne more biti rešitev za današnjo podnebno in energetsko krizo nikjer.

Medtem je poročilo poudarilo, da je bilo leto 2022, ko so se vlade osredotočale na energetsko krizo, leto malo ukrepanja glede podnebja: skoraj nič posodobljenih nacionalnih podnebnih ciljev za leto 2030 in nobenega pomembnega povečanja udeležbe pri pobudah v Glasgowu o postopnem opuščanju premoga, čistih avtomobilih in metan. Brez odločnega ukrepanja do leta 2030 vlade ne bodo mogle doseči neto ničle, opozarja poročilo.

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: