c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Članom GREENSLO, društvom, NVO, iniciativam ter medijem.


 

GSM : 051 311 450, Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, greenslo@siol.com
,
http://greenslo.bravehost.com/ Blog: http://gezslo.spaces.live.com/
V kolikor želite podpreti naše delo, lahko donacije nakažete na TR odprtega pri A-banki :05100-8011891125

 

Članom GREENSLO, društvom, NVO, iniciativam ter medijem.

 

 

V torek 11.03.2008 se je v Ljubljani sestal izvršni odbor GREENSLO. Sestanek je posvetil položaju socialnih in okoljskih NVO, ki se v Slovenji iz leta v leto slabša. Pojavljajo se provladna ter strankarska združenja ter razni kvazi eko in socialni odbori, ki predsem pred volitvami želijo povečati volilno bazo, po volitvah pa bodo poniknila v strankah. To delajo vse stranke neglede na barvo in usmerjenost, če jih je v Sloveniji še možno, glede na barvanje poslancev ločiti.

Namesto, da bi politične stranke služile interesom državljanov, NVO ter civilnih združenj se v Sloveniji dogaja ravno obratno, da NVO ter civilna združenja služijo strankam kot orodje v predvolilnem boju za oblast. Prave NVO in civilna združenja pa zaradi načrtne politike VSEH DOSEDANJIH VLAD V SLOVENIJI, životarijo ter počasi propadajo. To lahko potrdi naslednji primer, ki ni zgolj naključje:

V času klimackih sprememb, ko se politične stranke in vlade drugje v evropi pričele zavedati, da morajo nekaj narediti na področju zaščite okolja, se vlade neglede na barvo v Sloveniji prizadevajo uniničiti edini narodni park, ki ga Slovenci imamo. Prvi poizkus se je zgodil v letu 2003, tako imenivan Vučkov zakon, ki so ga takrat uspešno  zaustavile NVO z spomenico. Sedaj pa se nam obeta nekaj podobnega, ko bo MOP pod krinko sodelovanja s stroko, NVO, javnostjo ter politiko predložil v parlament svoj zakon. Vse nevladne organizacije smo imele v skupini, ki je pripravljala zakon samo enega predstavnika, katerega so kjub transparentnim pripombam preglasovali!

 Ne zamerimo nekaterim poštenim domačinom in kmetom, ki jih je politika prisilila, da bi zaradi preživetja prodali preprodajalcem, ki so največkrat liderji političnih strank vse kar imajo, in tako omogočili uničenje parka, namesto, da bi jim oblast ponudila subvencije, za življenje v parku.  Zamerimo pa lažnivi poliki, ki jih ni niti toliko v hlačah, da bi naravnost povedali, da mislijo v TNP obnoviti in razširiti Vojaške objekte, ki ne bodo služili le Slovenski vojki temveč verjetno tudi  za potrebe NATA. Predvidena izgradnja asfaltirane biatlonske proge na Pokljuki pa jim služi le za krinko. Vse to vodi obrambni minister, ki je predsednik upokojenske stranke, ta pa se mimogrede, zaradi bojazni, da ne bi izpadli iz parlamenta  združuje z Zelenimi Slovenije, enako delajo tudi druge stranke, ki vabijo z raznimi darili okoljske stranke v svoje vrste. V dolino Tamarja želi minister za šolstvo in šport asvaltirati in razširiti cesto, ki bi bila izhodišče za nadalnjo pozidavo poleg Nordijskega centra v Planici.Nekaj podobnega se dogaja z Voglom, saj bi brez strokovnih podlag o klimatskih spremembah gradili smučarski center z umetnim zasnaževanjem.  

 Na drugi strani pa stoji z svojimi interesi izkoriščanja gozdov v TNP cerkev, ter lokalni veljaki za legalizacijo njihovih črnogradenj. Črnogradenj je v TNP okoli 80 in ležijo tudi na atraktivnih lokacijah, kot je Bohinjsko jezero.Lastniki črnogradenj pa so predsem iz strank, ki so nastale iz propadle zveze komunistov in socialistov ter last novopečenih kapitalistov iz vladajoče elite.

Ta primer lepo kaže koliko je strankam, ki so sedaj in so bile v Parlamentu do zdravega okolja saj se podobno dogaja na krasu, reki Muri, pozidavo mejnega območja Sočoveljskega parka, ….

Podobno kot z oklojem se dogaja tudi z stalnim padanjem gmotnega položaja in socialne varnosti prebivalcev Slovenije.

Več si lahko preberete na naši spletni strani http://greenslo.bravehost.com/ ter blogu: http://gezslo.spaces.live.com/

Vladajoče elite, si v Sloveniji ne želijo imeti močnih okoljskih in socialnih nevladnih organizacij, ki bi na dolgi rok zagotavljale ohranjeno okolje ter blaginjo vsem prebivalcem Slovenije zato bomo na prihajajočih volitvah v GREENSLO enotno podprli tisto politično opcijo, ki bo NVO ter civilnim zruženjem zagotavljala pogoje za delovanje.

Zaradi poenotenja ter osvežitve članskih podatkov, člane prosimo, da izpolnete priloženo prijavnico, ostale pa vabimo, da se nam pridružite.

 

Predsednik GREENSLO

 

Vojko Bernard  
%d bloggers like this: