c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Zelena patrola dobitnik priznanja ZELENI ORDEN SRBIJE


Zelena patrola je dobitnik priznanja ZELENI ORDEN SRBIJE, koji dodeljuje Ekomedija

Vojvođanska zelena inicijativa iz Novog Sada u saradnji sa Zelenom patrolom iz Subotice i Nepušačkim edukativnim centrom – EKONEC iz Kragujevca, realizuje projekat dokumentarni Tv serijal ’’ Zelena patrola na delu  – videli, snimili,razotkrili ’’ . Projekat finansira Agencija za borbu protiv korupcije. Da podsetimo, ovaj serijal se emituje od 2010.godine na TV B92info i na desetak lokalnih TV u Srbiji. Cilj serijala je da učini probleme vidljivim, u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se što brže i kvalitetnije rešavali.

Zelena patrola je visoko mobilna grupa, koju čine inženjeri zaštite životne sredine koja preventivno ili reaktivno reaguje kada su u pitanju ekološki problemi na teritoriji Srbije. U međuvremenu je ovaj projekat postao internacionalni i Zelena patroladeluje na teritoriji koju pokriva međunarodna ekološka mreža Alpe Adria Green – AAG (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Makedonija). Do sada je snimljeno više od trideset polusatnih emisija i veliki broj vesti koje su preneli mnogobrojni različiti mediji. Činjenica je da je veliki broj problema posle emitovanja emisija rešeneo ili je pokrenuto njihovo rešavanje.

Snimanjem ovog serijala došli smo do saznanja da iza većine ekoloških problema stoji korupcija. Ukoliko imate neki problem a koji se odnosi na ugrožavanje životne sredine i kvaliteta života građana, možete prijaviti na mailzelenapatrla@gmail.com

’’Najjači utisak sa dosadašnjeg snimanja je taj da se građani  obraćaju Zelenoj patroli uvek sa razlogom i ne preuveličavaju probleme. Takođe je karakteristično da ne traže da zagađivači prestanu sa radom već samo da primenjuju adekvatne mere i procedure predviđene zakonom i studijom utuicaja na životnu sredinu.’’ – izjavila je Jovana Vojinović, asistent koordinatora Zelene patrole.

’’ S obzirom da sam u nekim emisijama ispred kamere a u nekim iza kamere, kao snimatelj, moram da zaključim da, nažalost, zagađenja koja imamo prilike da snimamo na terenu, deluju veoma nestvarno i nadrealno. Jedan od primera je raka koja je pola crvena pola bela od krvi i masti iz obližnje klanice, zatim deponije sa životinjskim leševima u sred šuma ili obradivih njiva itd. Mali deo brutalnih prizora u prirodi koje sam izdvojila pod nazivom „SABRANA NEDELA“ mogu se pogledati na You Tube-u

–  Mirjana Kolundžić, stručni saradnik Vojvođanske zelene inicijative, član Zelene patrole i dobitnik prve nagrade u kategoriji najbolji video zapis na konkursu  Online Reciklarnice.

’’ Ohrabrujuća je činjenica da se uprkos tromosti sistema, stvari pomeraju u pozitivnom smeru. Često je dovoljno da građani inspektorima kažu da će pozvati Zelenu patrolu i već samim tim građani pokrenu inspekciju na delovanje u lokalu.’’ – Andor Luhović, koordinator Zelene patrole.

’’ Nažalost, tema za serijal neće nedostajati i biće mnogo posla i za Zelenu patrolu i za inspekcije.’’ – Ruža Helać,predsednica Vojvođanske zelene inicijative, autor i urednik TV serijala.

Dosadašnje emisije koje su snimljene i emitovane možete pogledati na
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: