c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

STORITE TO ZA SVOJE OTROKE


clip_image002clip_image003

Samo še dva meseca nas loči do 10. oktobra 2010, dneva podnebnih sprememb. Pomislite, kaj se zaradi napačne strateške politike dogaja v Rusiji in drugod po svetu zaradi napačnih odločitev svetovnih politikov. Razmislite koga boste volili na lokalnih volitvah, saj tudi župani v marsičem vplivajo na podnebne spremembe. Za 10:10:10 bomo naredili posebni spletni blog na katerega boste lahko vpisali svoje ideje in zahteve za zmanjšanje podnebnih sprememb. Sklepe z zahtevami z tega bloga bomo preko svetovne okoljske organizacije TCKTCKTCK.org, katere član je tudi AAG, poslali vsem svetovnim voditeljem ter Slovenski politični strukturi!

Pridružite se MEDNARODNI OKOLJSKI ORGANIZACIJI AAG, ki se bori proti podnebnim spremembam, skupaj bomo močnejši. Pošljite nam svoje podatke po e-pošti alpeadriagreen@gmail.com in poslali vam bomo člansko izkaznico

URA, DA REŠIMO ZEMLJO NEIZPROSNO TIK-TAKA 

EU nezadovoljna s pogajanji o podnebnih spremembah

Datum: 10. avgust 2010 Avtor: Ana Vučina Vršnak Kategorija: Članki
Tema: Ekologija

Evropska komisarka za podnebne spremembe Connie Hedegaard je izrazito nezadovoljna s pogajanji medvladne skupine za podnebne spremembe, ki se je nazadnje sestala minuli teden v Bonnu. Dejala je namreč, da so pogajanja ne le zastala, temveč nazadovala.

»Dober napredek o novih zavezah za podpisnice Kjotskega protokola ni izenačen z vzporednimi pogajanji o dolgoročnih ukrepih vseh državah, tudi nepodpisnic Kjota. To neravnotežje ni dobro in bi lahko resno ogrozilo možnosti za uspešen dogovor, ki ga svet potrebuje v Cancunu decembra. S takim tempom bo svet enostavno zamudil vlak,« je izpostavila Danka.
EU že dlje časa želi, da bi se vse svetovne velesile zavezale resnim podnebnim ukrepom, a napredek v praksi je boren. V tem trenutku dogovora v Mehiki konec leta ne pričakuje nihče, vsi pa upajo, da bi s pogajanji prišli vsaj tako daleč, da bi zavezujoč mednarodni dogovor podpisali kmalu nato.

Nezadovoljna tudi ZDA


FOTO: iStockphotoZDA bi morale po mnenju Bruslja sprejeti svoj »pošten« del naporov, »vendar je žal ta pogoj sdedaj precej daleč stran kot je bil prej«, je opozorila Hedegaardova.
Po drugi strani so ZDA obtožile države v razvoju, da se oddaljujejo od svoje podpore boju proti podnbnim spremembam, kot je bil začrtan decembra lani v Kopenhagnu. »V tem trenutku sem zelo zaskrbljen,« je izjavil ameriški pogajalec Jonathan Pershing in dodal, da se nekatere države oddaljujejo od predhodno dogovorjenih načel.
Po mnenju Washingtona bi morale namreč svoj del odgovornosti prevzeti tudi revnejše države, predvsem hitro rastoča gospodarstva, ne pa, da ta pričakujejo napore zgolj od najbolj razvitih. Manj razviti so seveda prepričani, da so bogatejši krivi za emisije, in da se sami na podoben način ne bodo mogli razviti, če bodo morali upoštevati strožje okoljske standarde. Posledično je bil sklenjen dogovor o finančni podpori Zahoda revnejšim državam.
Kot opozarjajo nevladne organizacije, tega denarja kar ni in ni. Nekatere donorke naj bi siceršnjo pomoč želele kar prekrstiti v »podnebni denar«, po drugi strani pa ZDA pravijo, da nekatere države zahtevajo enostavno nerealne vsote.
Pogajanja o podnebnih spremembah, ki naj bi prinesla dogovor, ki bo nadomestil Kyotski protokol (ta se izteče leta 2012), so se začela leta 2007. Veliko pričakovanj je bilo usmerjenih v Kopenhagen devembra lani, vendar pa na razočaranja mnogih napredka tam ni bilo. Sedaj so pogledi usmerjeni v Cancun, a več kot očitno nihče ni optimističen.
Od naše dopisnice iz Bruslja
%d bloggers like this: