c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kdo financira okoljsko organizacijo Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ki obsoja okoljevarstvenike organizacije AAG? – Evropska Komisija…???


clip_image002

Kdo financira okoljsko organizacijo Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ki obsoja okoljevarstvenike organizacije AAG? – Evropska Komisija…???

Državni kongres Prijateljev zemlje, ki je potekal v Rimu 24. aprila 2010, je bil posebne vrste. Zgleda namreč, da so ga v glavnem posvetili načrtovanju »kaznivih« dejanj za predstavnike druge okoljske organizacije AAG, ki so bili prej člani Prijateljev zemlje. Kongres je odločil v prid kazenskim ovadbam proti »drugim okoljevarstvenikom«, ki so jih na sramoten način izpisali iz društva Prijatelji zemlje, le-ti pa so nadaljevali svoje bitke, ne da bi se predali pred ustrahovanji in celo smrtnimi grožnjami (glej primer Roberta Giurastante).

Tako je nastala paradoksalna situacija. Prijatelji Zemlje, ki v Italiji predstavljajo FOEI (Friends of the Earth Internacional), so vložili obtožbo zaradi obrekovanja prav za predstavnika nove okoljske organizacije AAG, ki se neutrudno bori proti uničujočim projektom plinskih terminalov v Tržaškem zalivu (dva uplinjevalnika, ki ju Italija močno podpira, Slovenija pa je proti njima). To so projekti, kjer so v igri milijarde evrov, energetske industrije pa bi tukaj imele svoje velike posle. Vendar pa je to za okolje nesprejemljivo. Majhen Tržaški zaliv, ki si ga delijo tri države (Italija, Slovenija in Hrvaška), je namreč že sedaj najpomembnejši naftni terminal Sredozemlja in nima take kapacitete, da bi prevzel promet 16 milijard m3 plina na leto, ki bi ga uplinjevalniki prinašali. Prav okoljska organizacija AAG je javno predstavila dokaze o ponaredbah študije o vplivih na okolje enega od dveh projektov (Gas Natural v tržaškem pristanišču), za katerega so italijanske oblasti že izdale soglasje.

Kako lahko odobrijo napravo, ki ima velik vpliv na okolje, poleg tega pa so tu še ponarejeni podatki v zvezi s tem in tudi kršena pravila o varnosti (zakon Seveso)? Prav tako ne smemo pozabiti na kršitve človekovih pravic, ki jih je zagrešila španska družba Gas Natural- Fenosa v Srednji Ameriki, o čemur je prav tako poročala AAG, ki je vse to tudi predstavila evropskim inštitucijam. Tega res ne sme pozabiti Evropska skupnost, kjer naj bi bilo poskrbljeno za pravice ljudi.

Vendar pa se Friends of the Earth (kratica FOE) glede tega sploh ni izrazila, čeprav je to pomembna zadeva. Odsotni so bili na vseh nivojih, tako v Rimu kot tudi v Bruslju. Nobenega uradnega mnenja o uplinjevalnikih. Vendar je organizacija prisotna tudi na Hrvaškem, ne samo v Italiji. Hrvaška pa je država, ki se je projekti terminalov prav tako neposredno dotikajo. Zgleda tudi, da naj bi bil blagajnik FOEI prav Hrvat.

Seveda, če se upiraš oblasti, je življenje težko. O temu lahko pričajo borbeni sodelavci AAG, ki so v prvi liniji, kadar je treba braniti zakonitost. Ti ljudje ne mislijo na javna financiranja, ker vedo, da jih ne bi dobili, medtem ko jih FOE dobiva. In tudi velike vsote denarja. Med največjimi ekonomskimi podporniki je namreč prav evropska komisija za okolje, ki jo vodi slovenski komisar Janez Potočnik.

aag - prijatelji zemlje

Na spletni strani FOE najdemo nekaj glede teh financiranj in na kratko bomo poskusili obnoviti situacijo:

– FOE dobiva finančno podporo Evropske unije s strani oddelka za okolje (J. Potočnik)

– FOE na noben način ne nasprotuje projektom o terminalih v Tržaškem zalivu

– AAG pa se ne strinja s projekti o uplinjevalniki v Tržaškem zalivu in se temu upira z močnimi akcijami (pritožbe in ovadbe na evropske inštitucije)

– AAG ne dobiva nobenega financiranja od Evropske Komisije

– FOE obtožuje dva predstavnika AAG, ki se borita proti uplinjevalnikom

– Predstavnika AAG sta obsojena s strani italijanskih oblasti, ki podpirajo uplinjevalnike

– Eden od dveh članov AAG je doživel grožnje o smrti v mafijskem stilu zaradi svojih dejanj, ki preveč motijo oblast

– Evropska unija-oddelek za okolje- je bil obveščen o teh grožnjah, ki jih je doživel predstavnik AAG, vendar je kljub temu izjavil, da »ni mogel ničesar narediti«

– Evropska Komisija je zamrznila zelo podrobno napisane in predstavljene pritožbe, ki jih je predstavila AAG v zvezi s plinskimi terminali. Te predstavljene kršitve bi že bile dovolj, da bi se sprožil postopek o kršitvi zakonov s strani Italije.

Razmisliti moramo o vsemu temu. Kot evropski državljani se moramo vprašati, kako lahko dovolijo komunitarno financiranje ONG in kdo kontrolira demokratičnost teh struktur.

Drugače tvegamo, kot se to kaže v tem primeru, da javni denar uporabljajo za ne preveč zgledna dejanja. Morda Evropska Komisija na skriven način financira kazenske postopke tistih, ki se zgledujejo po legalnosti? To vprašanje se nam pojavlja spontano, na odgovor pa bomo počakali, da nam ga podajo evropske inštitucije.

Evropska Komisija, ki ji predseduje g. Janez Potočnik in bo v ponedeljek 10.01.2011 eden izmed ovodnih govornikov na zaključnem podnebnem posvetu "Prehod v nizkoogljično družbo" v Ljubljani v prostorih gospodarske zbornice, bi nam moral sam pojasniti zakaj je komisija zamrznila pritožbe, ki jih je AAG posredovala komisiji v zvezi s plinskimi terminali, čeprav je splošno znano, da politični dogovor ni več mogoč. Ravno tako bi nam lahko pojasnil eventualno financiranje nevladnih organizacij s strani komisije, ki podpirajo izgradnjo izgradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu!

Predsednik Alpe Adria Green Jesenice / Trst: 08.01.2010
Vojko Bernard

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina,  Bosna in Hercegovina.

V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu
Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239
GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

AAG dela izključno z denarjem, ki ga pridobi od sponzorjev in prostovoljnih prispevkov.

Podprite naše delo za prihodnost naših otrok. Prispevke lahko nakažete na TTK odprt pri Poštni Banki Slovenije: SI56- 9067-2000-0636-284.  Za prispevek se Vam najlepše zahvaljujemo!
%d bloggers like this: