c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM POSJETE TUZLI I OBILJEŽAVANJE 22 MARTA SVJETSKOG DANA VODA


clip_image002aag1Eko-zeleni TK-memor-_page1_image1

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Povodom 22 marta svjetskog dana voda predstavnici Nvo,,Euromost” i predstavnici Turističke organizacije i Sekretarijata za održivi razvoj opštine Bijelo Polje a na poziv saveza ekoloških organizacija Tuzlanskog kantona ,,AAG – Eko-Zeleni,su prisustvovali ekološkoj manifestaciji u kongresnoj Sali u Tuzli.

Izvršni direktor Nvo,,AAG – Euromost” Almer Mekić je u svome izlaganju na manifestaciji kazao da Opština Bijelo Polje kao i Bijelopoljske Nevladine organizacije su prepoznata i u državi i u regionu da zajednički djeluju na zaštiti životne sredine kao i zaštiti svih voda na tome području,podsetio je da je Crna Gora ekološka država,i da njoj mora biti prioritet zaštita okoline kao i zaštita svih voda.

tuzla dan vode1

On je podsetio na rijeku Lim kao i njen značaj za sve opštine iz tri države, Crne Gore,Srbije i BiH, kroz koje prolazi ova rijeka,i koje su prepoznate po toj rijeci,i da će se zajedno sa svim organizacijama iz tih opština kao i sa Lokalnom samoupravom opštinom Bijelim Poljem,boriti da zaštite tu rijeku.

Mekić je kazao da su nevladine organizacije i gradjani iz opština kroz koje prolazi rijeka Lim 15 marta povodom 14 marta medjunarodnog dana borbe protiv visokih brana, održali i zajednički skup kako bi obilježili taj dan i ukazali na rijeku Lim a protiv izgradnje hidrocentrala,nelegalnih deponija,nezakonite eksplotacije šljunka i svega onoga što se dešava na štetu te rijeke.

Mi smo taj dan pokazali i jedan dobar primjer medjugranične saradnje izmedju organizacija i gradjana iz tri države,gdje se i vidjelo da rijeka Lim nema granica i da ćemo se za nju izboriti svi zajedno.

Danijela Lazarević savjetnik na zaštiti životne sredine u opštini Bijelo Polje je takodje govorila o značaju zaštiti svih voda kao i rijeke Lim u opštini Bijelo Polje,i da je opština Bijelo Polje imala niz aktivnosti sa Nvo sektorom na zaštiti te rijeke kao i borbi protiv divljih deponija i zaštiti svih voda na tom području,i da će se sve te aktivnosti i dalje nastaviti u budućnosti.

tuzla dan vode

Predstavnici Opštine Bijelo Polje su poslije manifestacije imali i radni sastanak sa Ministarkom vodoprivrede Tuzlanskog kantona kao i direktorom turističke organizacije Nedretom Fazlićem na kojem su dogovorili buduće zajedničke projekte kroz medjugraničnu saradnju opštine Bijelo Polje i Tuzlanskog kantona kao i opštine Tuzla.

Takodje je dogovoreno da predstavnici Tuzlanskog kantona i opštine Tuzla na ljeto obidju opštinu Bijelo Polje,kojom prilikom bi došli u posjetu sa Tuzlanskim folklornim ansamblom i održali zajednički koncert sa KUD-om ,,Tekstilac,i na taj način još više približili ova dva grada,obzirom da u Tuzli živi i veliki broj gradjana koji su rodom iz krajeva sa Sjevera Crne Gore,to bi bila prilika da se naši Tuzlaci u Bijelom Polju i sretnu sa svojim najbližim,kazao je Nedret Fazlić direktor turističke organizacije Tuzlanskog kantona..

clip_image002[4]

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija, Bosna in Hercegovina. V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu za zašito okolja in v javnem interesu za zašito narave. Naslov: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU. TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239. GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: