c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V Papir servisu v nasprotju z inšpektoratom menijo, da imajo vsa ustrezna dovoljenja za Vevče


Ljubljana – V podjetju Papir servis menijo, da imajo za delovanje obrata v Vevčah, ki mu nasprotujejo okoliški prebivalci, pridobljena vsa ustrezna dovoljenja. Drugačnega mnenja so očitno na inšpektoratu za kmetijstvo in okolje, ki je Papir Servisu v Vevčah maja in julija izdal prepoved predelave odpadkov oziroma obratovanja naprave za predelavo odpadkov.

Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje se je za prepoved predelave odpadkov in obratovanja naprave za predelavo maja odločil, ker je podjetje s predelavo začelo še preden je njihovo okoljevarstveno dovoljenje postalo dokončno. Zaradi nespoštovanja odrejenih inšpekcijskih ukrepov so uvedli tudi prekrškovni postopek iz izrekli globo, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Inšpektorat z dvema odločbama za prepoved obratovanja

Papir Servis se je zoper odločbo o prepovedi pritožil, drugostopenjski organ pa je odločbo odpravil in zadevo vrnil prvostopenjskemu organu v ponovno obravnavo. »Odločitev je utemeljil z razlago, da je za dopustnost začetka obratovanja na podlagi okoljevarstvenega dovoljenja merodajna njegova pravnomočnost in ne dokončnost,« so pojasnili na ministrstvu.

Inšpektorat je nato opravil ponoven ogled in julija izdal novo odločbo o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov, saj podjetje za Vevče ni imelo pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. Na odločbo so se v podjetju ponovno pritožili, inšpektorica pa je nato na kontrolnem inšpekcijskem pregledu septembra ugotovila, da Papir Servis ne spoštuje prepovedi obratovanja in spet uvedla prekrškovni postopek z globo.

Sovražni govor s pavšalnim etiketiranjem

»Če bo podjetje še naprej delovalo v nasprotju z izrečenimi ukrepi, bo inšpekcija v prekrškovnem in izvršilnem postopku kazni stopnjevala,« so zapisali na ministrstvu. Papir servis sicer tudi sedaj še nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja, saj upravno sodišče še ni odločilo o pritožbi krajanov Vevč.

Papir servis pa se je poleg pritožb na odločbe inšpektorata odločil tudi za tožbi proti predstavniku Državljanske pobude Vevče Alešu Babniku, ki javno nasprotuje prisotnosti obrata podjetja v Vevčah. »Podjetje Papir servis se je bilo za tožbo proti Alešu Babniku primorano odločiti. Njegove žalitve in komentarji, izrečeni v javnosti in prek medijev, so povzročili našemu podjetju precejšnjo škodo,« so pojasnili v podjetju in dodali, da takšen sovražni govor s pavšalnim etiketiranjem ni primeren za nikogar.

»Odpadkarska mafija«

Babnik pa je za STA pojasnil, ga tožijo zaradi izreka besedne zveze odpadkarska mafija, ki jo je prebral v eni od slovenskih revij. Pri tem je pojasnil, da ni rekel, da je Papir Servis odpadkarska mafija. »Na podlagi tega me tožijo, da izvajajo name pritisk, ker sem glavni pobudnik upora proti njim na Vevčah,« je povedal.

Sodišče je v tem primeru predlagalo poravnavo, s čimer se je Babnik strinjal, vendar pa so predlogu nasprotovali v Papir Servisu, je pojasnil. Poleg omenjene tožbe Papir Servis z drugo tožbo od Babnika zahteva 60.000 evrov odškodnine. O tožbah je sicer prvo poročalo Delo.

Vir / Avtor: STA
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: