c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

JAVNI POZIV PREDSEDNIKU VLADE IN SLOVENSKI VLADI GLEDE PLINSKEGA TERMINALA “TRŽIČ”


Alpe Adria Green je posredovala predsednici Vladi RS mag. Alenki Bratušek dne 17. 9. 2014, »Javni poziv za vključitev v javno obravnavo glede uplinjevalnika v Tržiču (Monfalcone) zaradi čezmejnega vpliva na okolje« z naslednjim besedilom:

»Od lanskega julija je v javni obravnavi gradivo za izgradnjo kopenskega plinskega terminala na izlivu Timave v Tržaški zaliv, o čemer smo Vas obvestili že pred pol leta in se zaključi jutri.

 

Sam investitor predvideva prekomejni vpliv, kršenje direktiv – konvencij kot sta Seveso in ESPO, vendar se mu ne zdi potrebno obvestiti slovenske strani. Poudarili bi, da ne gre za „alternativo“ ali kompromis glede podobnega projekta v Žavljah; temveč povsem nov način degradacije okolja in ekonomskega pritiska na Slovenijo, ki s tržaškim, ki še ni zaključen, ni povezan.

 

V imenu državljanov, ki smo prepričani, da delate v našo korist, smo prepričani, da boste tekom jutrišnjega dne oddali zahtevo za ustavitev tega projekta in nas o tem obvestili.«

Na naš dopis uradnega odgovora od prejšnje Vlade RS v AAG, ki deluje v javnem interesu, nismo prejeli. Načrtovani plinski terminal v Tržiču v Italiji pomeni potencialno nevarnost tudi za Slovenijo. Terminal bo po zračni razdalji oddaljen le 2 km od meje med Slovenijo in Italijo. Vsaka eksplozija tega terminala lahko ogrozi tamkaj živeče prebivalstvo in povzroči čezmejne vplive na okolje. Na tem območju živijo tudi naši rojaki, slovenska manjšina v Italiji, ki upravičeno pričakujejo od svoje matične domovine, da bo Slovenija izkazala skrb ter jih skušala zaščititi pred negativnimi vplivi iz okolja. Kljub našemu opozorilu na potek javne obravnave in pozivu za vključitev v postopek javne obravnave v zvezi z uplinjevalnikom v Tržiču (Italija) ter čezmejnih vplivov na okolje v primeru izgradnje le-tega, se prejšnja Vlade RS v postopek ni vključila.

Alpe Adria Green je večkrat opozorila na tveganja za okolje in varnost prostora, ki jih bo prinesla, s strani Smart Gas načrtovani uplinjevalnik v Tržiču, izgradnja utekočinjenega zemeljskega plina v zalivu med občinama Tržič (Manfalcone) in Devin – Nabrežina (Duino – Aurisina). Obveščeni sta bili tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje in Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Svoje mnenje v zvezi z načrtovanim plinskim terminalom v Tržiču so podali tudi nekateri člani Tehničnega omizja – Žavlje. Postavitev plinskega terminala v Tržiču, na občutljivem območju Tržaškega zaliva, zavoljo okoljske šibkosti, gostote urbane poseljenosti ter drugih gospodarskih aktivnosti, predstavlja nevarnost za okolje in prebivalce tega območja (kot načrtovani terminal v Žavljah).

slovenska manjšina v Italiji

Iz te slike je jasno razvidno, da živijo zamejski Slovenci v Italiji tudi na območju, kjer nameravajo zgraditi plinski terminal –http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenska_manj%C5%A1ina_v_Italiji

Okoliščine in dejavniki:

  1.  Oktobra 2013 je Evropska komisija potrdila seznam 250 prednostnih energetskih projektov za obdobje 2014 – 2020, katerim bo na voljo delež sofinanciranja v skupni vsoti 5 milijard in 850 milijonov evrov. Med temi najdemo tudi terminal za uplinjevanje in skladiščenje utekočinjenega zemeljskega plina na severnem Jadranu, ki naj nastane v dogovoru med Italijo in Slovenijo. Uplinjevalnik naj bi prispeval k diverzifikaciji dobavnih virov za evropski trg, ki je dandanes preveč odvisen od ruskega tovrstnega plina.
  2.   Dejstvo je, da Italija trenutno ne potrebuje dodatnega plina saj razpolaga s cca 85 milijardami m3, ki povsem krijejo njeno potrebo po zemeljskem plinu. To stališče EU negira.
  3.   V AAG smo informirani, da terminal off-shore v Livornu »stoji«, ker ni povpraševanja, prav tako pa terminal na lokaciji v Porto Viru obratuje le s 60% zmogljivostjo. Če to drži, čemu se ne izgradi plinovoda iz Porto Vira do Trsta in se s tem izkoristi preostalih 40% kapacitet?
  4.   Zaradi vplutja tankerjev in posledičnega dvigovanja, z živim srebrom nakopičenega mulja na plitkem morskem dnu ter ostale plovbe v zalivu in zaradi varnosti okoliškega urbanega prostora in drugih gospodarskih dejavnosti,…Italija vztraja na postavitvi uplinjevalnika na kopnem kljub vsem nevarnostim, ki jih le-ta prinaša. Tehnično omizje je že v primeru za plinski terminal Žavlje predlagalo alternativno pot za postavitev terminala, ki napotujejo k objektom za dostavo, obdelavo in skladiščenje zemeljskega plina na odprtem morju, v večjih globinah in daleč od obal, kot to delajo drugje, v ozaveščenih okoljih in, ki so cenejši.
  5.  V Alpe Adria Green smo že pri nameravani izgradnji plinskega terminala v Žavljah podali predlog na Evropsko komisijo in takratnim vladam v Sloveniji in Italiji, da se postavi off-shore terminal na eni od opuščenih ploščadi INA-e. Naš predlog je bil spregledan. Evropski komisiji smo predlagali ustanovitev meddržavne komisije med Italijo, Slovenijo in Hrvaško, ki bi proučila postavitev terminala na ploščadi INA-e. Komisar g. Potočnik je, ob izteku svojega mandata v Evropski komisiji, podal predlog v zvezi s tem, vendar se na tem področju ni storilo nič. Zakaj se vlade vseh treh držav še niso dogovorile za skupno omizje in obravnavale predlog komisarja Potočnika, nam ni znano.
  6. Zemeljski plin, ki bi v Tržič prihajal z ladjami iz ZDA, bi bil pridobljen večinoma iz skrilavcev. Znanstveniki in ekologi take proizvodnje ne podpiramo, zaradi stranskih posledic, ki jih prinaša hidravljično drobljenje skrilavcev t.i. fracking. Glavni okoljski problem zaradi “fracking-a”  je onesnaženje pitne vode.
  7.   Slovenija bi morala podpirati energijo pridobljeno iz obnovljivih virov, ne pa, da podpira uporabo zemeljskega plina, na območju kjer je možno pridobiti obnovljivo energijo s pomočjo sončnih celic, geometralne energije in iz drugih virov. Slovenija namreč podpira še vedno izgradnjo novih plinovodov za zemeljski plin na Primorskem, ki je slab nadomestek fosilnim gorivom, saj je tudi plin fosilno gorivo. Ta plin vsebuje namreč metan, ki je pri uporabi 10–37 x večji toplogredni plin kot ogljikov dioksid.

Skrb za varstvo slovenske narodne manjšine je urejena v Temeljni ustavni listini. Izgovor, kot »verjetno ne bo čezmejnih vplivov na okolje«, v zadevi s plinskim terminalom, ni na mestu. V imenu slovenske (naše) majšine v Italiji, ki so nekateri tudi člani AAG, in prebivalcev obmejnih območij med Slovenijo in Italijo v Alpe Adria Green pričakujemo, da se bo naša Vlada aktivno vključila v reševanje problematike glede plinskega terminala in tako zaščitila Slovence, ki živijo na obeh straneh meje. To pričakujemo tudi od Ministrstva za zunanje zadeve ter Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v tem tednu v zvezi s plinovodom Južni tok izjavil, če si Evropa tega projekta ne želi, ga pač ne bo. Vsled tega se bodo ponovno odprli interesi po izgradnji Žaveljskega plinskega terminala, kajti ministrtvo za okolje v Italiji v zvezi z ustavitvijo izgradnje le-tega, še ni reklo zadnje besede.

V upanju, da bomo dobili konkreten odgovor, Vas lepo pozdravljamo!

ALPE ADRIA GREEN
Vojko Bernard, predsednik

Poslano:

–       Kabinet Predsednika Vlade RS g.Miro Cerar

–       Vlada RS

–       Evropski komisar za okolje g. Karmenu Vella

–       Minister za zunanje zadeve g. Karel Erjavec

–       Ministrica za okolje in prostor ga. Irena Majcen

–       Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu g. Gorazd Žmavc

–       Varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer

tržič - predvidena lokacija pl.terminala

​Območje kjer bi stal plinski terminal “Tržič”

tisa-banner-ngo

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DA BI JO DALI DRŽAVI,  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK. – KLIKNI NA BESEDILO

POSTANITE ČLAN AAG – PRISTOPNA IZJAVA – KLIKNI NA BESEDILO
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: