c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

DUTB ovadil vodstva dvanajstih bioplinarn


Do posojil z zavajanjem bančnikov

14. januar 2015 ob 21:06,
zadnji poseg: 14. januar 2015 ob 21:16
Ljubljana – MMC RTV SLO/STA

Družba za upravljanje terjatev bank je zaradi suma kaznivih dejanj Nacionalnemu preiskovalnemu uradu prijavila vodstva 12 podjetij.

Prijavo so vložili, ker naj bi v teh podjetjih dobili posojila z zavajanjem bančnikov, je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec. Prijave naj bi bile vezane na vodstva neuspešnih bioplinarn.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je v času, ko jo je vodil Božo Jašovič, vlagatelju Domnu Jurši za gradnjo bioplinarne odobrila šest milijonov evrov, v času, ko je bil na njenem čelu Draško Veselinovič, pa podjetju Bioštrom, ki je predelovalo odpadke, pet milijonov evrov. Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) j

e medtem pod vodstvom Matjaža Kovačiča Bioplinu Gjerkeš odobrila dobrih 14 milijonov evrov, Bioplinu Vargazon pa dobrih devet milijonov evrov posojil.

Ob tem TV Slovenija poudarja, da je bila vrednost investicij in odobrenih posojil skoraj dvakrat večja od vrednosti primerljivih bioplinarn na trgu, saj naj bi prirejali račune. Sporno naj bi bilo, ker sta državni banki večmilijonska posojila odobrili samostojnim podjetnikom, ki se nikoli niso ukvarjali z energetiko, temveč so bili kmetovalci. Investicijo so pokrili z bančnim kreditom, ne z lastnim denarjem.

Prav to naj bi bil razlog, da nobena izmed navedenih bioplinarn ni nikoli polno delovala, niti nikoli redno vračala posojil. Lastniki bioplinarn medtem molčijo. Nacionalni televiziji se je oglasil le investitor propadle bioplinarne v Središču ob Dravi Jurša. “Od kredita nisem dobil nič. Dobili smo ga od NLB-ja in ga do zadnjega centa plačali izvajalcu,” je zatrdil.

Primere bo zdaj pod drobnogled vzela policija, a ne bodo razrešeni kmalu. “Če se je kaznivo dejanje izvajalo dlje časa, je seveda treba preveriti več podatkov, zagotoviti več poslovne dokumentacije. Pri zahtevnejših primerih lahko to traja več mesecev ali celo leto dni,” je poudaril predstavnik NPU-ja za odnose z javnostjo

Drago Menegalija.

Po več kot petih letih dokazovanja, da so investitorji gradili bioplinarne, ki niso niti približno ustrezale EU kriterijem glede okoljevarstvene varnosti je to potrdil tudi z finančne strani DUTB. Bioplinarne zgoraj navedenih investitorjev so vse po vrsti ogrožale zdravje ljudi. V zrak so izpuščale strupene pline, ker ni bilo vgrajenih ustreznih filtrov, predelovale pa so vprašljiv vložek ( od gnoja do zdravil in klavniških odpadkov do odpadkov iz Avstrijskih bolnišnic).

V AAG smo v upanju, da se bodo ministrstva in Vlada RS streznili, kam so dajali subvencije, zadovoljni s takim razpletom. Upamo samo, da se zgodba ne bo ponovila z vetrnicami!!!

Predsednik AAG:

Vojko Bernard

podiranje-bioplinarne-Pirnie2_thumb.jpg

 

Bioplinarna v zg. Pirnačah

PODPIŠITE PETICIJO “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5000 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE

 
%d bloggers like this: