c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Na konferenci organizacije Alpe Adria Green govorili tudi o vadbišču Poček


Rakov Škocjan, Cerknica – V centu šolskih in obšolskih dejavnosti Rak v Rakovem Škocjanu so se med 3. in 5. junijem na mednarodni konferenci sestali predstavniki članic Alpe Adria Green, mednarodne okoljevarstvene nevladne organizacije, ki si prizadeva za varstvo okolja in narave. Govorili so tudi o vplivih vojaškega vadbišča Poček na življenje prebivalcev.

Konferenca Alpe Adria Green, Rakov Škocjan Foto: Alpe Adria GreenFoto: Alpe Adria Green

Kot je povedal predsednik organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard, so lani marca ustavno sodišče podali pobudo za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče slovenske vojske Postojna. Med drugim so jo vložili zaradi »protiustavnosti ogrožanja virov oskrbe s pitno vodo, neustreznosti ukrepov varovanja voda in tal, negativnih mnenj Agencije RS za okolje ter presoje nasprotujočih javnih interesov«. »Pobuda naj bi bila v obravnavi, na terenu pa se situacija nič ne izboljšuje, kvečjemu bi lahko rekli, da se je še poslabšala,« pravi Bernard. »Pitna voda je ogrožena, hrup je še vedno moteč in to v prostoru, ki je v območju Nature 2000.« Pred dvema letoma so protestno pismo, v katerem so opozarjali na situacijo v okolici vadbišča, poslali takratni predsednici vlade Alenki Bratušek. »Na pismo nam niso odgovorili,« pravi Bernard.

Na konferenci v Rakovem Škocjanu so prisluhnili še predavanjem o vplivih nizkofrekvenčna hrupa na zdravje, energetski samooskrbi v lokalnih skupnostih,  gensko spremenjenih organizmih in plinskih terminalih v Tržaškem zalivu, ki »spet postajajo resničnost«.

Konferenca Alpe Adria Green, Rakov Škocjan Foto: Alpe Adria GreenFoto: Alpe Adria Green

Organizacija Aple Adria Green svoje poslanstvo opravlja na območju jugovzhodne Evrope. Predstavili so delovanje organizacije in njenih članic led letoma 2011 in 2015 ter sprejeli izhodiščni program dela do leta 2020. Med drugim bodo spodbujali prebivalce, da se vključijo v ekološko gibanje in ustanavljali organizacijske oblike dela na terenu ter razširjali možnosti posameznega in kolektivnega članstva. V svoje vrste vabijo prostovoljce, ki so jim pripravljeni pomagati. Na njihovi spletni strani pa je objavljen celoten program delovanja.
%d bloggers like this: