c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Plinski terminal v Žavljah ni več strateškega pomena za Italijo


Italijanski minister za gospodarski razvoj Carlo Calende je povedal, da postavitev plinskega terminala, ki ga je načrtovala španska družba Gas Natural, v Tržaškem zalivu za Italijo, ni več strateškega pomena.

Tržaški župan Robert Cosolini povedal, da gre za presojo, ki je nadgradila dosedanja prizadevanja občinske uprave. Ponovil je, da v Trstu lokalne oblasti že ves čas odločno nasprotujejo plinskemu terminalu v Žavljah, kar je potrdil tudi tržaški občinski svet.

Cosolini je bil v petek zaradi te odločitve ministrstva skupaj s predsednico dežele Furlanije – Julijske krajine Deboro Serracchiani na nujnem sestanku v Rimu. Serracchianijeva je povedala, da je ministrstvo sprejelo argumente dežele in domačinov, vlada pa se je zdaj prvič negativno opredelila do projekta, ki je grozil tržaškemu območju kot izredno težka hipoteka.

Odločitev so pozdravili tudi v tržaški pristaniški upravi, kjer jo imajo za pomembno zmago mesta.

Španci so načrte za terminal v Žavljah predstavili leta 2009 in vse od takrat je povzročal razburjenje na območju severnega Jadrana. Pojasnila o potezah italijanskih oblasti, ki so projekt vmes zamrznile, nato pa ga vnovič oživele.

V AAG smo se od načrtovanja plinskega terminala v Žavljah prizadevali, da do te izgradnje ne pride. AAG je 22.januarja 2013 predložil Evropski komisiji za peticije dokument, ki se nanaša na odgovarjajoče okoljevarstvene, ekonomske, varstvene (posebno za teroristične napade) in legalne razloge zaradi katerih nasprotujemo  projektu. Temu smo nasprotovali  tudi zaradi bližine plinskega terminala, ki bi varnostno ogrozila tudi prebivalce RS.  Projekt Gas Natural, ki ga je na začetku podpirala lokalna politika, je bil ustavljen z odločbo (sklepom) št.15 z dne 26.julija 2013, ki jo je izdala predsednica pristaniških oblasti g .Marina Monassi. Razlog za to je dejstvo, da promet s tankerji, ki prevažajo plin, onemogoča plovbo drugih ladij zaradi varnostnih razlogov. V pristanišču je namreč že prisoten promet s kontejnerskimi ladjami in ladjami, ki prevažajo nafto za SIOT Terminal Transalpina, ki po ceveh iz Trsta oskrbuje z nafto južno Nemčijo, Avstrijo in Češko. Slovenija je tudi nasprotovala plinskemu terminalu, ker bi ladje, ki bi prevažale plin, ovirale promet in razvoj koprskega pristanišča. S slovenske strani je posredovala predvsem okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. Italijanska protimafijska okrajna direkcija je 24.o5.2014 izdala odločbo podjetju Gas Natural Italija spa in nekaterim njenim partnerskim podjetjem, da se podredijo pravni administraciji izvršnega urada v Palermu. 23. februarja 2015 je Renzijeva vlada predčasno odstranila predsednico tržaškega pristanišča Monassijevo, ki je nasprotovala umestitvi plinskega terminala v Tržaški zaliv in na njeno mesto postavila komisarja, za šest mesecev,Zena D’Agostina.

 

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/
%d bloggers like this: