c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PETICIJA: Podpiram izgradnjo 2. tira, ki jo predlaga Strokovna skupina


Razprava državnem zboru o projektu »2.tir«, nas je v AAG spominjala na igro »KDO BO KOGA«. AAG se je že pred časom odločil, da podpre projekt, ki ga je predlagala skupina zbrana okoli dr. Duhovnika in v kateri sodelujeta tudi dva člana AAG. Ta projekt je po naši oceni najbolj naravovarstveno usmerjen, energetsko varčen ter ima načrtovana dva tira. S tem obstaja možnost, da se stari železniški tir odseku Čertnotiče- Rižana preneha uporabljati. Vladni predlog, še vedno zagovarja enotirno novo železniško progo s tem, da bi se v prihodnosti zgradila še dodatna proga. Do takrat pa naj bi se ohranila stara proga!. Po našem mnenju to niti ni racionalno in bo ta dograditev zopet odvisna od trenutnega razpoloženja vlade, ki bo na oblasti. S sedanjim predlogom trase bi bila uničena še Osapska dolina z izjemno tehnično dediščino, poseže v enega od sedmin najbolj varovanih rezervatov v EU, zaradi česar že uveljavljajo pravice zahodni sosedje, če zanemarimo vpliv na kraški vodonosnik. Posegi v Kraško podzemlje, kot jih predlaga skupina, ki jo vodi dr. Duhovnik, pa bi bili pri izgradnji 4,1 km tunelov bistveno manjši in lažje nadzorovani, kot pri izgradnji 20 km, kot jih predlaga vlada.

Hocem zeleno vecino (1)

Predlagani projekt s strani strokovne skupine je dvotirni 4,1 km predor in vzporedno progo obstoječi, zvočno požarno varovano z požarnimi zidovi in zgrajeno hitreje zgrajeno in vsaj 1,7 milijarde ceneje kot drugi in tretji tir.

Prihrani se vožnja 40.000 lokomotivletno, ker vozijo kompozicije samo z eno lokomotivo in ne dvema ali za rudo celo tremi.
4,1 km predor bo imel 3K odsesevalno ventilacijo požarna cona bo 100m in pobeg na prosto najdlje 50m na 500m kot pri drugem tiru. Predor bo imel tudi zrakovod in zrakom z manj kisika, ki bo omogočal dihanje bo pa dušil požar 30 minut. Gasilci bojo dostopali z tirno servisno gasilnim vozilom.

Državni zbor je 20. 4. 2017, z 49 glasovi za in 24 proti potrdil Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, brez da bi obravnavali tudi okolje varstveno in naravoslovno problematiko tega projekta , ki smo jo skupaj z priznanimi strokovnjaki izdelali v AAG. Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je potrdil DZ. Svetniki so v razpravi izpostavili, da je v zakonu preveč neznank, med drugim glede financiranja. Tako se zakon ponovno vrača na glasovanje v DZ.

Prosimo Vas, da z svojim podpisom peticije podprete izgradnjo 2. tira, ki jo predlaga Strokovna skupina. To peticijo, ki jo bomo pred drugim glasovanjem poslali poslancem Državnega Zbora RS.

 

ZA LEPŠO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Povezave:

Strokovna skupina

Javni poziv Vladi Republike Slovenije in Državnemu Zboru RS

Strokovna skupina Dvotirna proga projekt 4 km IZJAVA ZA JAVNOST št. 3

VIDEO – 2-TDK dvotirna proga Divača-Koper

Državni svet izglasoval veto na zakon o drugem tiru

Z SVOJIM PODPISOM NA UPRAVNI ENOTI PODPRITE REFERENDUM O 2.TIRU
%d bloggers like this: