c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

UVHVVR izvedel meritve v zvezi s požarom v podjetju Kemis


UVHVVR je do 30.5.2017 prejela rezultate analiz 2 vzorcev solate in 5 vzorcev trave, odvzetih v okolici mesta nesreče kot tudi v smeri potovanja onesnaženega oblaka. Hkrati z vzorci trave so bili odvzeti tudi vzorci zemlje, katerih rezultati analiz še niso znani, AAG bo te rezultate objavil na svoji spletni strani, takoj ko jih prejeli.

clip_image002

Posamezne lokacije so razvidne na gornji sliki.

Od petih vzetih vzorcev je iz poročila razvidno, da so na enem vzorcu ugotovili  presežene vsebnosti dioksinov in dioksinom podobnih PCB-jev

image

Zaradi ugotovljene presežene vsebnosti dioksinov in dioksinom podobnih PCB-jev, je bil vzorec trave z oznako Trava 1, ki se nahaja v neposredni bližini požara, ocenjen kot ne varen.

Po prejemu informacije o neskladnem rezultatu trave, se je določil varnostni pas v radiju 1,6km od mesta vzorčenja, v katerem bi lahko bili tudi ostali pridelki neprimerni za uporabo. Z namenom preverjanja ustreznosti pridelkov v tem pasu, sta bila dodatno odvzeta dva vzorca mleka in en vzorec zelenjave, rezultati analiz še niso znani.

Po dodatni analizi podatkov ARSA glede potovanja onesnaženega oblaka, je UVHVVR danes, 30.5.2017, v sodelovanju z ARSO-m, odvzela dodatne vzorce trave za krmo. S tem bomo pridobili vpogled v onesnaženost tudi na nekaterih drugih lokacijah, ki do sedaj niso bila vključena v vzorčenje.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: