c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pobudniki referenduma o drugem tiru doslej zbrali 26.000 podpisov


Ljubljana, ponedeljek, 12. junij 2017

Piše: AS

Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru tudi po sklepu vlade, da se bo med Koprom in Divačo gradila dvotirna proga, ne odstopajo od zbiranja podpisov. Poudarjajo, da se vlada projekta loteva na trasi, kjer bo gradnja izjemno zahtevna ter bistveno dražja, kot če bi upoštevali stroko. Proti trasi so tudi v okoljski organizaciji Alpe Adria Green. Pobudniki so sicer zbrali že nekaj manj kot 26 tisoč podpisov časa, da jih zberejo potrebnih 40 tisoč pa imajo do 22. junija.

Predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se stanje v zvezi s projektom na strani vlade dnevno spreminja, panika, ki je po njegovi oceni zajela vlado, pa prinaša le novo zmedo. Do danes so po Kovačičevih besedah zbrali nekaj manj kot 26.000 podpisov za razpis referenduma, “tempo, ki je razviden iz prejšnjega tedna, pa nam omogoča, da jih do 22. junija zberemo preko 40.000,” je poudaril.

Tudi profesor na ljubljanski strojni fakulteti in avtor ene od različic projekta drugi tir Jože Duhovnik je bil kritičen do poteze vlade. Izjava državnega sekretarja Jureta Lebna v Odmevih, da bo cena projekta znana takrat, ko bo projekt končan, po besedah Duhovnika pomeni, da se projekt vodi popolnoma amatersko in zgolj za politično prvo lopato, ki pa je ta vlada ne bo dosegla, če bo s projektom nadaljevala na ta način. Kot je še dejal Duhovnik, jih kot strokovno skupino veseli spoznanje vlade, da je treba narediti dvotirno progo, “ampak ne za 3,5 milijarde, temveč za 800 milijonov evrov,” je dejal in dodal, da vlada nima pravice, da dela z davkoplačevalskim denarjem kot svinja z mehom.

Na posledice vladnega projekta na okolje je opozoril tudi Vojko Bernard iz okoljske organizacije Alpe Adria Green. Vlada je po njegovi oceni pri pripravi projekta med drugim pozabila na dejstvo, da uničuje rezervat Glinščica. Kot je bil še oster, je vladni zakon “skrajno ponižujoč za državljane, saj krade davkoplačevalski denar”. Dodal je, da v Alpe Adria Green menijo, da proga ne bo nikoli funkcionirala, drugi tir pa bo postal mrtvi projekt.

2tir  novinarska

Se sprašujete zakaj referendum o 2. tiru? Poglejte kako vas vlada zavaja s ceno dvotirne proge

Tadeja Kreč

Mnogi se sprašujejo, zakaj bi v državi plačevali še za en referendum in si obenem mislijo naj se ta drugi tir vendarle že zgradi. Sploh sedaj, ko je vlada sprejela odločitev o dvojnem drugem tiru za sprejemljivih dodatnih 97 milijonov evrov.  

A prav v tem je bistvo manipulacije, opozarjajo ugledni strokovnjaki tehničnih strok pod vodstvom dr. Jožeta Duhovnika. S številkami so neizprosni: vlada skriva in zamegljuje dejstvo, da bo za dvotirni drugi tir v resnici odštela 3.5 milijarde evrov in ne zgolj okrog 900+97 milijonov (plus DDV), kot nas želijo zavesti.

Teh 97 milijonov evrov, ki jih sedaj javno navaja vlada, je v resnici zgolj strošek t.i. “prve faze” – razširitve predorskih cevi, ne pa samega tira, viaduktov in mostov, ki bodo potrebni. O tem vlada pravi, da bo bo cena znana ob koncu projekta.

Predstavljamo pet pomembnih razlik med predlogom vlade in varianto strokovne skupine pod vodstvom dr. Jožeta Duhovnika.

Ti sicer pozdravljajo odločitev s četrtkove vladne seje, da po novem namerava graditi dvotirno progo drugega tira, hkrati pa opozarjajo, da vlada nima jasne strategije gradnje, niti noče predstaviti stroška, ki ga bomo v ta namen morali prispevati davkoplačevalci.

Ta bo namreč v resnici stotine milijonov višji od cene projekta, ki ga predlaga strokovna skupina, zbrana okrog dr. Duhovnika, kateri vlada en želi prisluhniti.

800 milijonov proti 3,5 milijarde

predor»Verjamemo, da ljudje počasi razumejo, kakšna je razlika med 800 milijoni in 3,5 milijardami,« je dejal dr. Jože Duhovnik. Prva razlika med predlogom vlade in pobudnikov referenduma je torej cena, ki jo bomo za projekt namenili davkoplačevalci.

Medtem ko predlog strokovne skupine pokaže, da je celotna izgradnja mogoča z 800 milijoni evrov, naj bi vladni predlog stal milijardo evrov, kateremu pa je prišteta še cena dvojnega tira – po navedbah vlade 96 milijonov evrov. A v resnici je to zgolj strošek razširitev predorov, izključen pa je železniški tir dolg 27 km, 2 viadukta, 3 mostovi in dostopne ceste, ki pa se ne bodo zgradili zastonj.

Vse je na mizi : skrivalnice

Druga je način dela. Duhovnikova strokovna skupina je svoj predloga predstavila jasno, s traso, stroški, vplivom na okolje, predvidenim časom izgradnje, potrebnimi dovoljenji in ceno.

Vlada pa svoj načrt pod pritiski spreminja, ne vključi vseh potrebnih vidikov, zamolči, da bo potrebno dopolniti gradbeno dovoljenje, državno lokacijski načrt in pridobiti vsa potreba soglasja (npr. za dostopne ceste), kar bo časovno vse podaljšalo projekt in ne pove, kolikšen bo strošek gradnje, ampak pravi, da bo ta znan po koncu gradnje.

To po besedah dr. Duhovnika kaže »da se projekt vodi popolnoma amatersko, zgolj za politične namene. Vlada nima pravice, da dela z denarjem davkoplačevalcev kot svinja z mehom,« pravi.

2022 : 2033

Tretja razlika je čas izgradnje. Po novem predlogu vlade bo izgradnja potekala do leta 2033, pri čemer bo še osem let v uporabi tudi nevarni odsek, za katerega vlada sama ugotavlja, da ga že sedaj en bi smeli več uporabljati.

Po predlogu strokovne skupine pa bi bila celotna gradnja končana do leta 2022, ko bi bilo tveganj okrog nevarnega odseka konec.

Naravovarstveno usmerjen in energetsko varčen projekt : uničenju pomembnih naravnih okolij

Četrta je vpliv na okolje. Kot je dejal predstavnik mednarodnega društva za okolje in naravo Alpe Adria Green Vojko Bernard, je po njihovi oceni projekt skupine okrog dr. Duhovnika »najbolj naravovarstveno usmerjen, energetsko varčen ter ima načrtovana dva tira«.

Spornost posega gradnje v prostor je natančno predstavil tudi arhitekt in prostorski načrtovalec Miha Jazbinšek, ki je izpostavil, da bi vladni predlog pomenil »trajno degradacijo krajinske odličnosti doline Ospa, grebena Tinjana in Vinjanskega gozda.«

Ker je z novim predlogom vlada zamolčala, da bo potrebovala tudi novo gradbeno dovoljenje, bodo pri AAG spremljali postopek pridobivanja novega okoljevarstvenega dovoljenja in nanj podali svoje pripombe, poleg tega pa bodo na italijansko okoljsko ministrstvo podali zahtevo za raziskavo čezmejnega vpliva vladnega projekta.

Trasa proge po vladnem predlogu niti ni še jasno znana, po predlogu strokovne skupine že dlje časa.

A vlada za strokovno skupino, ki jo sestavljajo vodilni slovenski inženirji (Inženirska akademija Slovenije, Zveza inženirjev Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije), nima posluha.

Upoštevan le en del civilne iniciative

Peta razlika je sodelovanje s predstavniki civilne iniciative. Vlada kot civilno iniciativo prepoznava iniciativo, ki nadzoruje finančni del in kasneje spreminja tehnološke parametre, Zvezo upokojencev Slovenije in Občino Koper (slednja naj bi si po mnenju predlagateljev s tem zagotovila stolčke v nadzornem svetu Luke Koper). Za pobudnike referenduma pa vlada nima posluha in z njimi nima nobenega stika.

Vili Kovačič, pobudnik referenduma, je ob koncu tiskovne konference izpostavil, da pobudniki referenduma podpirajo prizadevanja za kvalitetno povezavo Luke Koper z Evropo, kar kliče po odgovornem, profesionalnem in strokovnem iskanju in izvajanju rešitev skupaj z vodstvom ministrstva.

Njihov glavni cilj je tako dialog in končna rešitev, ki bo finančno, okoljsko in strokovno najbolj ustrezna in ne bo le še en propadli projekt, preko katerega bodo izginjali milijoni davkoplačevalskega denarja.

Pobudniki za razpis referenduma o vladnem zakonu o 2. tiru so do danes zbrali okrog 26 tisoč podpisov. Do 22. junija jih morajo zbrati še vsaj 14 tisoč.Svoj podpis lahko oddate na upravni enoti ali v digitalni obliki.

CELOTNA IZJAVA AAG NA NOVINARSKI KONFERENCI

Alpe Adria Green, ki naravoslovno deluje » ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK« je že v preteklosti dal pripombe na tako imenovani 5.koridor, ki pa nikoli ni postal resničnost, zaradi odstopa Italijanske strani od tega projekta.

AAG se je že pred časom odločil, da podpre projekt, ki ga je predlagala skupina zbrana okoli dr. Duhovnika in v kateri sodelujeta tudi dva člana AAG. Ta projekt je po naši oceni najbolj naravovarstveno usmerjen, energetsko varčen ter ima načrtovana dva tira. Vladni zakon je zagovarjal enotirno novo železniško progo s tem, da se je vlada, zaradi pritiskov deloma popustila in sedaj zagovarja dvotirno železnico po isti trasi, ki jo je že predlagala, ko se je sprejemal zakon. S sedanjim predlogom je trasa speljana skozi vplivno območje naravnega rezervata Glinščice/Val Rosandra, prav tako pa bi bila uničena Osapska dolina z izjemno tehnično dediščino, poseže v enega od sedmin najbolj varovanih rezervatov v EU, zaradi česar že uveljavljajo pravice zahodni sosedje, če zanemarimo vpliv na kraški vodonosnik. Zadnji Cerarjev predlog dvotirne železnice, bo imel, tudi če bo speljan celostno po slovenskem ozemlju, kar pa še ni jasno, pri sami gradnji čezmejni vpliv na sosednjo Italijo.

AAG bo zaradi tega vzroka preko svojega društva Greenaction Transnational s sedežem v Trstu, podal zahtevo na Italijansko okoljsko ministrstvo, da razišče čezmejne vplive na okolje in prepreči eventuelni poizkus slovenske strani, da bi železnica deloma potekala po Italijanskem ozemlju. Prav tako, pa bo Greenaction Transnational, sodeloval preko AAG pri vseh postopkih pridobivanja novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj se bo z zadnjo predlagano verzijo, ki vključuje še en tir, vplivno področje, povečalo ali spremenilo.

Vlada je javnosti zamolčala, da bo za njihov predlog dvotirne železnice potrebovala vsaj spremembo gradbenega dovoljenja. Pred izdajo novega gradbenega dovoljenja pa je potrebno pridobiti tudi novo okolojevarstveno dovoljenje, pri tem mora biti zagotovljena po 26.členu zakona o varstvu okolja zagotovljen vpogled in možnost dajanja mnenj in pripomb javnosti na osnutek programa v trajanju najmanj 30 dni. Prav tako pa mora biti dana možnost lastnikom zemljišč na vplivnem območju in NVO v javnem interesu, da se v 35 dnevih prijavijo kot stranski udeleženci pri postopku izdaje OVD.

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Z SVOJIM PODPISOM NA UPRAVNI ENOTI PODPRITE REFERENDUM O 2.TIRU

ORIGINALNI PODPISANI OBRAZEC:

1. pošljite na naslov REFERENDUM DRUGI –  TIR p.p. 122, 1000 Ljubljana

2. Možna pa je tudi ELEKTRONSKA ODDAJA VLOGE(oddaja s kvalificiranim digitalnim potrdilom)

http://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3125

clip_image008
%d bloggers like this: