c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

AAG PODAL PRITOŽBO NA EU KOMISIJO ZARADI KRŠITEVE EU DIREKTIVE 2001/42/CE V ZVEZI Z NAMERAVANO GRADNJO PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH


V Ljubljani je AAG  23.06.2016 na novinarski konferenci opozoril slovensko javnost IN VLADO RS, da je italijansko ministrstvo za okolje ponovno izdalo okoljevarstveno soglasje za gradnjo plinskega terminala v Žavljah, vendar pa Vlada RS na naše opozorilo ni odreagirala.   

Italijansko ministrstvo za okolje je 30. maja 2016 izdalo in še isti dan objavilo dovoljenje za uplinjevalnik v Žavljah, domnevamo pod pritiskom groženj po odškodninah investitorja, ki je v protimafijskih sodnih preiskavah.

Novost v tem OVS, je samo ta, da bi sam plinski terminal, ki je povezan z izgradnjo plinovoda v en projekt, za ogrevanje plina črpal 21.000 kubičnih metrov morske vode na uro in jo spustil klorirano. Z to vodo pa nameravajo delno ohlajali vode iz škedenjske železarne, kar pomeni, da se tudi njeno zaprtje odmika in bo še naprej spuščala škodljive imisije tako na Italijansko kot Slovensko stran.

Ponovno soglasje je podala Italijanska komisija za presojo vplivov na okolje 12. junija 2017 in dala  pozitivno izjavo in s tem okoljevarstveno soglasje za podmorski plinovod Žavlje Gradeža do Vileša.

V AAG smo pričakovali, da bo vlada RS vložila tožbo na EU sodišče, ali vsaj protest na EU komisijo vendar pa tega ni storila. AAG je zato  16.09.2017 organiziral v Kopru v hotelu Koper organiziral okroglo mizo na kateri so sodelovali: Roberto Giurastante, Paolo G. Parovel, Fabio Longo iz Italije ter Vojko Bernard, Franci Malečkar, Nada Paulin, Tomaž Ogrin in Olga Franca iz Slovenije. Na podlagi zaključkov te okrogle mize smo 18.09.2017 na EU komisijo in odbor za peticije pri EU parlamentu prijavili  kršitve Direktive 2001/42/CE s strani italijanske države v zvezi s predlaganim uplinjevalnikom v Žavljah, ki ga namerava zgraditi družba Gas Natural, in predlaganim povezujočim plinovodom podjetja Snam. Italijanska država je Evropski EU komisiji podala lažne informacije.

V AAG se sprašujemo, če je mogoče tudi dvig usedlin težkih kovin, zaradi velikih tankerjev za prevoz plina, onesnaževanje našega dela jadranskega morja z klorom in s tem povzročenim ohlajevanjem morja ter izpostavljanje nesrečam Slovencev živečih na obeh straneh meje tudi eden izmed velikih projektov Cerarjeve vlade, da uniči z ne-pritožbo na ta projekt okolje, morski živelj in ogrozi varnost ljudi živečih na tem področju.

Povezave:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2017/06/16/soglasje-za-morski-terminal-in-plinovod-do-vilea/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/plinski-terminali/

Pritižba EU KOMISIJA

Pritižba EU KOMISIJA1

Pritižba EU KOMISIJA2

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: