c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Požar v Kemisu: Vrhniko bi morali evakuirati


Jure Aleksič

Kakšni so argumenti?

pretnar1

Požar v Kemisu je bil pravzaprav bolj požarček, odnesli smo jo skoraj čisto brez posledic. Vrhničani ste sicer zastrupljeni od prej, ampak kaj hočemo. Približno tako so na nedavnem občnem zboru Vrhničanov zagotavljali čelniki državnih institucij. Potem pa je mikrofon dobil predse dr. Gorazd Pretnar, član AAG. Neustrašnega mikrobiologa na teh straneh prav gotovo ni treba posebej predstavljati. »Samovžig je bil produkt malomarnosti,« je jasno povedal. »Če bi hotel samo našteti vse napake, ki so bile zagrešene, bi moral govoriti sedem ur! Vse, kar je lahko šlo narobe, je tudi šlo. In kaj ni zanimivo, da ni bil zaradi tega nihče zaprt ali ni vsaj izgubil službe?« Seveda smo ga prosili za pogovor.

Iz besed predstavnikov države na Vrhniki je bilo moč sklepati, da je zadeva Kemis za gospodo velikaše pravzaprav zaključena.

Res je videti tako. Ampak kaj ko zadeva žal ni ad acta. Ljudje se bodo še upirali, pričakujemo lahko vsaj eno resno tožbo ribičev, pa tudi podaljšani monitoring atrazina bo pokazal marsikaj zanimivega. Marsikdo pa je prezrl naslednje: glede na vse, kar je bilo s strani države na Vrhniki povedano, imajo domačini zdaj najboljši možni argument za takojšnjo odstranitev Kemisa.

Kateri argument?

Čista ekonomika. Centri za uničevanje nevarnih odpadkov očitno nimajo nobenega smisla. Če lahko sredi naselja zgori 1500 ton močnih strupov in ni nikomur nič, to pomeni, da te cele dejavnosti sploh ne potrebujemo. In da smo ves ta čas torej zanjo brez potrebe metali stran denar. Vse take centre po državi lahko očitno že jutri ukinemo! Saj strupi sploh niso strupeni, Vrhnika je to zdaj na veke vekov dokazala! Najbolje bo, da smeti zažigamo kar vsak pri sebi doma, na svojem vrtičku. Zakurimo te ogenjčke, pa bomo veliko prihranili.

Več v reviji Zarja, 17. oktober 2017.

Zarja-Pretnar-page-001

Zarja-Pretnar-page-002

Maja Prijatelj Videmšek  sob, 21.10.2017

Usedline v Tojnici so rakotvorne

Najdene snovi ogrožajo vodne organizme. Prebivalci se bojijo, da bodo ob poplavah tudi njih.

Vrhnika – Sedimenti v Tojnici, ki so bili močno onesnaženi po požaru v Kemisu maja letos, so rakotvorni, je pokazala analiza, ki jo je na svoje stroške na Nacionalnemu inštitutu za biologijo naročila prva Kemisova soseda in stranka v postopku sanacije vodotoka Bernarda Kropf.

Prisotnost rakotvornih snovi v sedimentu gotovo škodljivo vpliva na vodne organizme, ki so izpostavljeni tudi drugim strupenim snovem v potoku. Za zdravje ljudi po oceni Filipičeve nevarnosti ni, saj vode iz Tojnice ne pijejo, prav tako ta verjetno ne prehaja v podtalnico.

A Tojnica skupaj z rakotvornimi snovmi ob močnem deževju poplavlja okoliške travnike…

 

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: