c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nemška mesta se lahko odločijo za prepoved dizelskih vozil


Izpusti motorjev z notranjim izgorevanjem so eden ključnih faktorjev pri uničevanju našega planeta. Tega smo se začeli zavedati zelo pozno, k sreči pa lahko v zadnjih letih dostikrat beremo o načrtih posameznih držav, da do določenega leta ukinejo registracije novih vozil, ki bi uporabljala motorje z notranjim izgorevanjem. Leto 2030 je tisto, o katerem največkrat beremo, Nemčija pa je dala svojim mestom pravico, da z reševanjem planeta začnejo že danes.

Prepovedi dizelskih motorjev bi omogočile čistejši zrak v mestih, dobrodošlo pa bi bilo tudi znižanje nivojev dušikovega oksida v zraku

Najvišje nemško administrativno sodišče v Leipzigu je odločilo, da je dober korak k čistejšemu zraku v državi ta, da mestom omogočijo, da prepovedo vozila z dizelskimi motorji. Te odločbe so se seveda razveselili v okoljskih skupinah, ki že dalj časa vodijo kampanje proti prometu s prevelikimi izpusti. Čistejši zrak bi bil seveda koristen, predvsem pa manj škodljiv za prebivalce, saj naj bi po mnenju strokovnjakov visoki nivoji dušikovega oksida (pogosto s stopnjami nad evropsko mejo 40 mikrogramov na kubični meter) letno povzročili med 6000 in 13 000 smrti v državi.

dizel

Seveda je ta odločitev prejela tudi kritike s strani tistih, ki trdijo, da bodo tovrstne spremembe prinesle negativne posledice na nemškem avtomobilskem trgu (največjem v Evropi) in povzročile negotovost pri voznikih. Vlada odgovarja, da spremembe seveda ne bodo takojšnje, poleg tega pa naj bi razmišljali celo o odškodninskih rešitvah za prizadete. Prav tako pa poudarjajo, da gre za odločitev na nivoju mesta in tako ne bo zajelo celotne države oziroma lastnikov avtomobilov.

Tako kot v mnogih drugih državah se o tej tematiki pogovarjajo tudi v slovenski vladi. Tudi pri nas predlagajo strategijo, ki bi od leta 2030 naprej prepovedovala prvo registracijo avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje na bencin ali dizel. V resnici naj bi postavili mejo za skupni ogljični odtis avtomobila na manj kot 50 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, s čimer se seveda izločijo današnji avtomobili. Lahko pa se zgodi, da bi motorji z notranjim izgorevanjem doživeli večji tehnološki preboj in tako v zrak izpuščali manj kot 50 gramov CO2 na kilometer, s čimer bi bili primerni za promet.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: