c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Baterije dobile tekmeca: hranilnik energije na utekočinjen zrak


 

avtor

BORUT HOČEVAR- Finance

V mestu Bury pri Manchestru so odprli prvo napravo na svetu za hranjenje energije s skladiščenjem utekočinjenega zraka v večjem obsegu.

Baterije dobile tekmeca: hranilnik energije na utekočinjen zrak

Družba Highview Power je razvila napravo LAES oziroma Liquid Air Energy Storage, poroča več tujih medijev, med njimi tudi Financial Times. Tehnologija bo tekmovala z baterijami in s tudi črpalnimi elektrarnami, napovedujejo lastniki naprave.

Kako deluje? Povedano zelo poenostavljeno, ohladijo zrak na minus 196 stopinj Celzija, pri tem se utekočini, tekočino pa shranijo. Ko potrebujejo energijo, tekočino segrejejo in pridobijo plin, s katerim ženejo električne turbine. Kapaciteta naprave je pet megavatov / 15 megavatnih ur, kar zadošča za triurno oskrbo pet tisoč povprečnih gospodinjstev z elektriko.

Angleški hranilnik je edina velika naprava s takšno tehnologijo, ki je na voljo po sprejemljivi ceni. Njena življenjska doba je 40 let, razvili so jo skupaj z univerzo iz Birminghama, njen razvoj pa je podprt s 33 patenti. Naprava je pol cenejša od litij ionskih baterij, trdijo njeni snovalci. Potrebuje pa manj prostora, kot naprave na stisnjen zrak. Veliko več podatkov o tehnologiji prve informacije niso vključevale.

Naprava je brezogljična in primerna za podporo obnovljivim virom energije. Ko je dovolj sonca ali vetra, lahko s takšno energijo ohlajajo zrak, ko sonce zaide pa porabijo shranjeno energijo. Učinkovitost naprave lahko povečajo z uporabo odvečne toplote in hladu. Hranilniki pa so namenjeni tudi za balansiranje elektroenergetskega omrežja.

Avtorji se že pogovarjajo o prodaji takšnih naprav. Med prvimi se zanje zanima italijanska energetska družba Enel. Po ocenah bi lahko na leto globalno prodali za 15 milijard dolarjev hranilnikov energije na utekočinjen zrak.

Na trgu bodo predvidoma ponujali 50-megavatne naprave, na spletni strani podjetja pa zatrjujejo, da lahko naredijo hranilnik, ki bo zagotavljal elektriko 200 tisoč gospodinjstvom ves dan.

Screenshot-2-5b16ffc79e4bd-5b16ffc7a43ba.png

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: