c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Dan sa prijateljima na Rudinjskoj reci


Ruža Helac                                                                                                                                                                                                                 Ruža Helać – predsednica AAG – VOJVOĐANSKA ZELENA INCIJATIVA

U selu koje miruje na avgustovskoj vrućini čekamo prijatelje iz Niša. Čekamo pijatelje koje ne poznajemo. Moraju biti prijatelji,….. ko bi inače na poziv za pomoć došao gotovo ne pitavši ko smo, samo sa razlogom koji delimo kao bolest i kao strast.

Iz pomalo ofucane službene Lade izlaze ljudi, nasmejani, obični, sa rečima hvale pirotskom bureku, sa osmehom i neposrednošću. Članovi ekipe Zavoda za zaštitu prirode, radne jedinice iz Niša … Saša, Andrej, ribočuvar Dragan. Žure, imaju u planu da rade provere na još dva mala toka pirotskog kraja, sad su na Temštici i njenoj pritoci Rudinjskoj reci , popodne na Jermi i strašnom Grebenu. Vitezovi zaštite, sigurni, smireni, stručni … Gotovo silom ih nagovaramo da podelimo hladovinu, razgovaramo, pitanja je mnogo a odgovori su kao svetlo.

Pre samo par dana uputili smo, u sred sezone godišnjih odmora, molbu da Zavod u što skorijem vremenu izvrši ekspertizu zivota dna, ihtiofaune i uslova staništa Rudinjske reke,

malog potoka koji nastaje u sakrivenim dolinama Granikova i Glogovice, mističnih mesta koje čuvaju zabit, dobre i zle sile. Dobrih je izgleda manje jer se i nad ovim biserom biodiverziteta, prirodnim plodištem riba, staništem retkih ptica … nadvio oblak. Oblak nerazumlja i puste pohlepe, oblak gluposti i ambicije. Šta drugo do još jedan plan sa cevovodima, turbinama, suvim koritima, mrtvim i oteti rekama.

Ređaju se mali virovi koje jedva spajaju tanušni tokovi vlažnog kamenja, vode gotovo da i nema ali je riba i vodozemaca dovoljno da se reka može nazvati itekako živom. Agregat se koristi krajnje pažljivo jer je ovogodišnje mladji mnogo, prošlogodišnje još više. Kome se čuditi više, organizmima koje su evolucija i priroda spremile da mogu preživeti u ovim teškim uslovima ili ljudima koji se raduju svakom nalazu u svom naučnom ritualu koji ponavljaju milioniti put. Pratimo ih, fotografišemo, pokušavao da po nešto kažemo a još više zapamtimo. Selimo se brzo, pomažemo jer je neophodno uzorkovati tok na više mesta. Svaki novi minut i sve je jasnije da se nalazimo na jednom od malih ribljih plodišta u sredini koja je najbliža iskonskoj.

Savez mesnih zajednica Stare planinie, gradjani Pirota i internet grupa Odbranimo reke Stare planine, pozvala je Zavod za zaštitu prirode na ovu vanrednu aktivnost, sa prvim saznanjima da se Rudinjskoj reci sprema scenario mini hidroenergetskog ludila odobrenog prostornim planom opštine Pirot i rešenjima i dozvolama same opštine. Sumnja u štetnost ovakvog projekta biće potvrđena zvaničnim mišljenjem Zavoda za zaštitu prirode a uvidom u dokumentaciju koju ćemo po običaju u gradskoj kući tražiti kao Sveti gral, pokazaće kako je projekat na Rudinjskoj reci dobio gradjevincku dozvolu u uslovima koje ćemo zahvaljujući prijateljima, prezentovati.

Stara planinaStara planina1Stara planina2

Stara planina3Stara planina4Stara planina5

FOTO AAG: Članovi ekipe Zavoda za zaštitu prirode, radne jedinice iz Niša prave analize vode

Stara planina7

FOTO AAG: Stotine komada riblje mladji zarobljene u jedinom udubljenju sa vodom na presušenom toku.

Stara planina8

FOTO AAG: Suva korita reka na Staroj planini

Stara planina9

FOTO AAG: Život u Rudinjskoj reci

Stara planina10

FOTO AAG: Žaba na Rudinjskoj reci,

Stara planina6

Poziv na protest protiv gradnje mini hidrocentrala na Staroj planini

Alpe Adria Green international org.

 

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: