c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ali drži, da Krasu grozi nova ekološka bomba?!


Polona Krušec – Svet24

Primorci in okoljevarstveniki so na nogah. Izrazili so pomisleke glede namere o gradnji nove sežigalnice v bližini njihovih domov. Menijo, da jim grozi nevarnost.

radioaktivno

V Trstu naj bi sežigali radioaktivne odpadke. Foto: Profimedia

Podjetje Cartiera di Ferrara, ki se ukvarja s proizvodnjo papirja, bo poleg svojega obrata v Štivanu, manjšega kraja na italijanski strani Krasa, zgradilo sežigalnico odpadkov. Prebivalci slovenskega dela Krasa menijo, da bi projekt lahko pomembno vplival na zdravje, prihodnost in življenjsko okolje Kraševcev v Sloveniji in v Italiji.

Čuden oblak

Ideja o sežigalnici jih skrbi, ker jim po njim razpoložljivih podatkih ni jasno, kakšen bo njen vpliv na okolje, in zato zahtevajo, da se nemudoma začnejo aktivnosti pristojnih, ki bodo prinesle odgovor na to pomembno vprašanje. Tudi na zadnji seji občinskega sveta Občine Komen so se pogovarjali o tej temi. »Iz Zagrajca že zdaj vidim čuden in zastrašujoč oblak nad papirnico,« je svojo skrb izpostavil Bogdan Kosovelj, občinski svetnik.

sežigalnica

V sežigalnici v Štivanu z dimnikom dolgim 25 metrov, bodo »proizvedli« 190 kilogramov dima na uro. Foto: Profimedia

V bližini je vodno zajetje

Po javnosti dostopnih informacijah naj bi v novi sežigalnici zakurili od 20.000 do 25.000 ton odpadkov letno, kar bi naneslo 370 kilogramov pepela na uro. S temi številkami so operirali tudi na zadnji seji komenske občine. Eden od občinskih svetnikov, Stojan Kosmina, je izrazil še en pomislek, namreč, da bo sežigalnica stala »le 300 metrov od vodovodnega zajetja v Klaričih«.

Občinski svet se je tako na podlagi vseh njim dostopnih dejstev odločil, da Valter Ščuka, podžupan, ki opravlja funkcijo župana, naredi vse potrebno, da se poveže še z drugimi občinami, ki jih zadeva sežigalnica (Miren – Kostanjevica, Sežana, Divača in Hrpelje – Kozina); družno bi potem ministrstvo za okolje in prostor pozvali, naj se opredeli do predvidene gradnje sežigalnice tik ob slovensko-italijanski meji.

vojko10

Vojko Bernard, Alpe Adria Green.

Slovenija kot soodločevalka

Pomisleke glede sežigalnice ima tudi Alpe Adria Green, mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija. Njihov predsednik Vojko Bernard nam pove, da načeloma ne podpirajo izgradnje sežigalnic, »ki bi bile zgrajene za namen kurjenja nevarnih odpadkov brez nadzora javnosti v Sloveniji ter na območjih sosednjih držav, ki imajo čezmejni vpliv na zdravje ljudi pri nas«.

Kot primer problematičnega čezmejnega vpliva Bernard izpostavi tržaško sežigalnico odpadkov. »Ta še vedno predstavlja neposredno grožnjo tudi  zdravilišču Debeli Rtič, v katerem se zdravijo otroci, in ostalim tam živečim. Zato naj se v postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja za sežigalnico v Štivanu, zaradi možnega čezmejnega vpliva na okolje, vključi država Slovenija (ministrstvo za okolje in prostor in zunanje ministrstvo), in ne občine,« izpostavi predsednik Alpe Adria Green.

Povezave:

Jedrski odpadki še vedno prihajajo v Trst

RAZLOGI ZAKAJ KAMPANIJSKI ODPADKI NE SMEJO VEČ USTVARJATI NOVIH OKOLJSKIH IZREDNIH RAZMER, TAKO V ITALIJI KAKOR V TUJINI: OD TARANTA DO TRSTA ZAHTEVAMO PONOVNO VZPOSTAVITEV PRAVNEGA REDA IN SPOŠTOVANJE PRAVIL EVROPSKE ZVEZE.

Izjava za javnost – EU komisija pričela obravnavati pritožbo AAG v zvezi z odpadki iz Kampanje – Italija

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: