c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Igra miške z mačkom v energetiki !


 

avtor

BOŽO DUKIĆ – ČLAN UO AAG

En korak v tehnološko razvoj smo naredili s postavitvijo/zgraditvijo železniške povezave med slovenskimi mesti, kakor tudi z železniško povezavo z obmejnimi državami. In naslednji korak smo naredili z elektrifikacijo naših železniških tirov – z omogočanjem oskrbe lokomotiv z električno energijo. Ni naše raziskovalno delo, da bi skušali ugotoviti, zakaj smo se v tistem času odločili za oskrbo z istosmerno, namesto z izmenično električno energijo, tako, kakor so to storili ostali sosedje. In tako smo iz Slovenije naredili otok z moderno oskrbo električne energije, ki se danes vsesplošno uporablja kot izmenični vir napetosti zaradi prevelikih prednosti pred enosmerno električno energijo.

Povezana slika

Ne spuščamo se v diskusijo o gradnji drugega tira Divača – Koper, razen o primerni oskrbi železniške proge z električno energijo za obratovanje. In če ne bo oskrba urejena z izmenično energijo, bomo še naprej imeli visoke in v marsičem nepotrebne stroške. Predvsem pa ne bo omogočeno električno zaviranje in posredno pridobivanje električne energije pri spuščanju vlakov proti Kopru. Lepo je poslušati napovedi o naročanju novih potniških garnitur od Slovenskih železnic, žal pa nikjer niti besedice o zmanjšanju obratovalnih stroškov. Za lažje razumevanje bralcev moramo povedati, da sedaj vlakovno kompozicijo pri masi nad 1500 ton do 1750 ton za prevoz od Kopra do Divače sestavljata običajno dve električni lokomotivi in ena diesel lokomotiva. Zakaj ??? Ker pod Kraškim robom pri naklonu nad 20 promilov zmanjkuje električne energije in zato v tistem trenutku priskoči na pomoč diesel lokomotiva. In to še ni konec zgodbe o električni energiji vezani na Luko Koper. Delovni inšpektor je zadnji teden naložil Luki Koper mandatno kazen v višini 75 000 € zaradi prekoračitve dovoljenega hrupa. Takšno kazen bi lahko naložil inšpektor za vsako nočno delo v Luki Koper, saj se bo hrup ponavljal, dokler Luka Koper nebo omogočila ladjam na iztovarjanju ali nalaganju dobave izmenične energije. Ker Luka Koper ne zagotavlja dobavo električne energije privezanim ladjam morajo ladje uporabljati pomožni diesel motor za generiranje električne energije v času priveza. Ali je tako tehnično zakrnelost tako težko priznati?

Rezultat iskanja slik za luka koper privez

Iz tega sledi, da bi morale Slovenske železnice poskrbeti za uvedbo izmenične energije za svoje obratovanje in ker Luka Koper le spada med slovensko infrastrukturo, bi se tako lahko zagotovilo za manj hrupne noči v mestu Koper.

Res je, da ELES skrbi za dobavo in varno obratovanje, kakor je tudi res, da bi morale Slovenske železnice, kot državno podjetje stalno skrbeti za poslovanje s čim manjšimi stroški.

Sicer pa upamo, da bo to pismo prišlo tudi do ministrice za infrastrukturo in bo videla kakšni problemi vse so skriti v primopredajnem zapisniku z bivšim ministrom.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: