c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nemčija: prepoved za dizle tudi že na avtocesti


Avtor: Gregor Pavšič – SIOLNET

Nemčija avtocesta A9Tudi deli nemškega “Autobahna” bodo predvidoma naslednje leto zaprti za avtomobile s starejšimi dizelskimi motorji. Fotografija je simbolična. Foto: Wikimedia Commons

Vse več nemških mest je v zadnjih mesecih omejilo vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili, zdaj se ta omejitev prvič seli tudi na nemško omrežje avtocest.

Nemško sodišče je odločilo, da morata mesti Gelsenkirchen in Essen delno omejiti vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili. Ta prepoved bo zajemala tudi del prometno obremenjene avtoceste mimo obeh mest in tako bo poseganje v vožnjo s starejšimi dizelskimi avtomobili prvič doseglo tudi znameniti nemški “Autobahn” na odseku A40. Do omejitve bi lahko prišlo prihodnje leto julija, a po navedbah nemških medijev se bodo pri nemškem okoljskem ministrstvu na to odločitev sodišča še pritožili.

Kmalu tudi prepovedi za motorje Euro 5

Medtem ko omejevanje uporabe dizelskih vozil v središču mest prebivalcem še vedno pušča druge možnosti dostopa do želenih lokacij, bi morebitna omejitev na avtocesti precej bolj posegla v mobilnost domačinov s starejšimi avtomobili.

Le nekaj dni prej je do omejitev uporabe starih dizlov prišlo v Kölnu in Bonnu, podobno bodo predvidoma storili tudi v Mainzu, Stuttgartu, Aachnu, Frankfurtu in Berlinu. Zadnji dve mesti bosta do konca prihodnjega leta prepovedali tudi dizelske motorje z normativi Euro 5, in ne le Euro 4, kar bo veljalo na določenih cestah znotraj mesta.

Prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem je v zadnjem letu v Nemčiji upadla še za deset odstotnih točk. V prvem polletju lanskega leta je delež dizelskih motorjev pri novih avtomobilih znašal 41 odstotkov, letos pa je padel na 31 odstotkov.

13. nov. 2018 JE BILA NA SPOREDU NA RTV SLOVENIJA ODDAJA KODA Z NASLOVOM:

DIZLOM SO ŠTETA LETA

V oddaji Koda v kateri je sodeloval tudi predstavnik UO AAG – Tony Mlakar, so govorili o prepovedi vožnje s starimi dizelskimi vozili, ki v zrak izpuščajo trdne delce, za katero se je v Nemčiji v zadnjem času odločilo že šest mest. Za podoben ukrep so se pred kratkim odločili tudi V italijanskih deželah Emilija-Romanja, Benečija, Lombardija in Piemont, kjer so sprejeli načrt boja proti smogu, v okviru katerega bo pet dni na teden prepovedana vožnja s starejšimi dizelskimi vozili. Preverili so, ali bodo zgledu nekaterih evropskih mest sledila tudi slovenska mesta, kjer se soočajo z onesnaženostjo zraka zaradi prometa. Predvsem pa so preverili, kaj bo z vsemi tistimi dizelskimi vozili, ki se jih bodo nemški vozniki skušali znebiti, koliko teh dizelskih vozil bo končalo na slovenskem trgu, kaj pomeni tak nakup za slovenskega kupca in našo državo nasploh, kako lahko preprečimo, da bodo vsi ti avtomobili, ki jih v drugih državah izločajo iz prometa, končali v Sloveniji in kolikšen padec vrednosti avtomobila lahko kupci pričakujejo v naslednjih letih.

VIDEO POSNETEK

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: