c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Plastiko našli tudi v živalih, ki živijo v globinah oceanov


Nova študija britanskih znanstvenikov, ki jo je objavila revija Royal Society Open Science pravi, da so v črevesju živali, ki živijo v najglobljih jarkih oceanov, našli koščke plastike.

V oceanih plava najmanj pet tisoč milijard kosov plastike. Večina dosedanjih študij, ki je preučevala vpliv onesnaženosti s plastiko, se je osredotočala na onesnaženje blizu površja morja. Pokazale so veliko stopnjo onesnaženja s plastiko v ribah, želvah, kitih in morskih pticah.

Britanski strokovnjaki pa so sporočili, da so delce plastike našli v drobnih rakcih v šestih najglobljih oceanskih jarkih. V najglobljem med njimi, Marijanskem jarku, so prav vse živali, ki so jih preučili, imele v prebavilih plastiko.

Od 90 živali, ki so jih preučili, so v 65, kar je 72 odstotkov, našli najmanj en plastičen delec. Študija sicer izpostavlja, da ni jasno, ali so delci prišli do morskega dna ali so jih morda pogoltnile ribe, ki so živele bližje morskemu površju in so po poginu potonile, z njimi pa so se hranile živali v globinah.

Znanstveniki so ob analizi plastičnih vlaken v živalih ugotovili, da so se vezi med atomi v plastiki skrčile, kar po njihovih navedbah pomeni, da so vlakna stara več let.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: