c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

E-mobilnost je tudi priložnost za poklicno pot mladih


avtor

BORUT HOČEVAR – FINANCE

V okviru projekta E-POL so dijaki tehniških poklicnih šol razvili in izdelali polnilnice za e-vozila kot učne pripomočke.

(video) E-mobilnost je tudi priložnost za poklicno pot mladih

Nekoč bencinski smart, ki so ga dijaki treh srednjih šol pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali v električnega. Foto: Borut Hočevar

Projekt E-POL sodi med izobraževalno-ozaveščevalne projekte, s katerimi v organizaciji Alpe Adria Green (AAG) informirajo in ozaveščajo širšo javnost, še zlasti pa šolajočo se mladino o značilnostih in prednostih električne mobilnosti.

Projekt E-POL je prijavljen na razpis Financ za energetsko učinkovit projekt. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v Financah 16. aprila, na prvi dan konference Dnevi energetikov. Poglejte pester strokovni program konference in se prijavite.

Cilji projekta

S projektom želijo usposobiti šolajočo se mladino za opravila pri trajnostni mobilnosti: pri dejavnostih, povezanih z električnimi vozili in z infrastrukturo, ki jih podpira, so zapisali v AAG v prijavi na razpis za promocijski projekt obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.

Cilji projekta:

● usposabljanje dijakov srednjih tehniških šol o sestavi in gradnji polnilne postaje za avtomobile na električni pogon;

● promocija trajnostne mobilnosti s predstavitvijo avtomobila na električni pogon in mobilne polnilne postaje na srednjih tehniških šolah;

● nadgradnja predloga za dopolnitev učnega programa v srednjih tehniških šolah;

● promocija e-mobilnosti v deficitarnih poklicih.

Tri stacionarne in ena mobilna polnilnica

V okviru projekta so izdelali tri stacionarne pilotne šolske nekomercialne polnilne postaje za tri izbrane srednje tehniške šole. Vse tri imajo lastna vozila na električni pogon, v nekaterih so jih razvili in izdelali med učnim procesom. Postavljena polnilna postaja pa bo omogočila prikaz celostnega procesa uporabe električnega avtomobila. Dijaki so razvili tudi mobilno, nestacionarno polnilno postajo. Skupaj z e-avtom smart za dva je postaja na voljo šolam za usposabljanje dijakov in promocijo električne mobilnosti. Promocija vključuje tudi predstavitev deficitarnih poklicev med mladimi.

Vključili so dijake treh šol

V projekt so vključili dijake treh srednjih tehniških šol, ki so sestavili in postavili stacionarne polnilne postaje na območju svojih šol. Dijake so usposabljali na Inštitutu Metron v treh skupinah. V vsaki so razvili stacionarno polnilnico, skupaj pa sestavili mobilno postajo. Opravili so osem predstavitvenih predavanj in testnih voženj na srednjih tehniških šolah po vsej državi. Udeležilo se jih je več kot 550 dijakov in profesorjev. Pripravili so dopolnitev programa za uvrstitev v učne programe ter oblikovali agendo s Centrom za poklicno izobraževanje za usposabljanje učiteljev o e-mobilnosti. Prek sejma Informativa so predstavljali možnosti mladih za oblikovanje poklicne poti v okviru e-mobilnosti.

Srednja-poklicna-in-strokovna-sola-Bezigrad-e-polnilnica-elektricna-mobilnost-5cb26df62afbe.jpg

Foto: Borut Hočevar

Polnilnica za električna vozila. Sestavili so jo dijaki.

Vprašanja o vzdržnosti energetskega sistema

Med izvajanjem projekta, pri usposabljanju dijakov in na strokovnih predavanjih so se postavljala vprašanja o vzdržnosti energetskega sistema in zmogljivosti za polnjenje električnih avtomobilov. Strokovnjaki so predstavili možne rešitve in tehnike, s katerimi bi razbremenili energetsko omrežje ob konicah porabe energije. Z razvojem, izdelavo in postavitvijo stacionarnih polnilnih postaj so lahko dijaki neposredno opazovali vpliv polnjenja električnega vozila na vzdržnost električnega omrežja.

Trajnostni energetski krog

V AAG izvajajo promocijske in ozaveščevalne dejavnosti pri e-mobilnosti več let. Projekt E-POL je nadaljevanje projekta E-Avto-Mladi. Z nadgradnjo so ciljnim skupinam prikazali celosten koncept e-mobilnosti, od sestave in značilnosti električnega vozila do polnjenja in uporabe električnih agregatov. Prikazali so tudi koncept trajnostnega energetskega kroga, ki prinaša odgovore na prihodnje izzive oskrbe z električno energijo, so še zapisali v prijavi na razpis za promocijski projekt učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

POVEZAVI:

Zaključek projekta E-POL: razvoj in izdelava pilotnih polnilnih postaj za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehniških poklicnih šol

AAG predstavil E-AVTO v Kranju

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!




Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: