c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

BREZŽIČNO OMREŽJE 5. GENERACIJE


clip_image001

Vir: (11)

Medtem ko z bolečino v srcu gledamo kako pred našimi očmi izginjajo največji gozdovi sveta in nas dnevno zapušča več deset živalskih vrst, se poletje počasi preveša v jesen. Narava živi svoj umirjeni tempo življenja naprej, kolikor ji človeška vrsta to še dopušča, saj se sama ukvarja z neštetimi težavami, ki si jih je nakopala zaradi popolne neharmonije in zmede lastnega notranjega sveta.

Tegobam, ki smo se jih nekako »navadili« in jih sprejemamo kot del sodobnega življenja, se s približevanjem leta 2020 neusmiljeno pridružuje nova – uvedba 5G brezžičnega omrežja. (1) Nekateri deli Azije (Južna Koreja, Japonska in Kitajska) prednjačijo pred zahodno poloblo zaradi svoje intenzivne usmerjenosti v razvoj sodobnih tehnologij in so z uvedbo pričeli že letos. V Južni Koreji tudi že prvi na svetu množično uporabljajo novo generacijo mobilnih telefonov, ki podpirajo 5G omrežje.

Akcijski načrt EU sicer predvideva postopno uvedbo tehnologije 5G od leta 2020 naprej. Prve pilotne ali omejeno komercialne postavitve 5G so bile letos že vzpostavljene, uporabniki pa naj bi tehnologijo 5G v pravem pomenu lahko dejansko izkusili nekje okoli leta 2020, kar je mejnik, ki mu sledijo tudi v Telekomu Slovenije. (2) Evropska komisija z akcijskim načrtom 5G spodbuja države članice, naj pravočasno zagotovijo nove potrebne spektralne pasove za 5G.

Omrežja 5G – v letu 2025 se njihov svetovni prihodek ocenjuje na 225 milijard evrov – naj bi bila hrbtenica družb in gospodarstev, in imela ključno povezovalno vlogo v občutljivih sektorjih, kot so energija, promet, bančništvo, zdravje in varnost. Akcijski načrt EU sicer določa cilj, da se do leta 2025 po uniji zagotovi 5G v mestih in vzdolž glavnih transportnih poti. (3)

Medtem ko različni deležniki, zlasti tisti, ki si obetajo izdatne dobičke, komaj čakajo na uvedbo, so mnogi ljudje zaskrbljeni. Do 25. avgusta letos je 250 znanstvenikov iz 42 držav, skupaj z več kot 140.000 podpisniki iz 198 držav, naslovilo mednarodni apel oz. poziv na Organizacijo združenih narodov, Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko unijo, Svet Evrope ter vlade vseh držav. V apelu navajajo, da so »podpisani znanstveniki, zdravniki, okoljevarstvene organizacije in državljani urgentno pozvani, da ustavijo izvajanje brezžične tehnologije 5. generacije, vključno s 5. generacijo iz vesoljskih satelitov. 5G bo namreč močno povečal izpostavljenost radio frekvenčnemu sevanju, polega sevanja, ki ga oddajajo že nameščena telekomunikacijska omrežja 2G, 3G in 4G. RF sevanje je dokazano škodljivo za ljudi in okolje. Uvedba 5G predstavlja eksperiment na ljudeh in okolju, ki je po mednarodnem pravu opredeljen kot zločin.« (4)

Veliko študij je sicer že dokazalo, da že nizka izpostavljenost visokofrekvenčnim sevanjem povzroča (5):

– poškodbe enojnih in dvojnih DNA verig, kar privede do nastanka raka;

– oksidacijsko poškodbo celic, kar privede do hitrejšega staranja telesa;

– motnje celičnega metabolizma;

– povečano propustnost pregrade krvi in možganov;

– zmanjšanje melatonina (kar vodi v nespečnost in povečuje tveganje za nastanek raka) ;

– motnje presnove glukoze v možganih;

– generiranje stresnih beljakovin (kar vodi do neštetih bolezni).

Zgornje ugotovitve so večinoma rezultat študij opravljenih na 2., 3. in 4. generaciji brezžičnega omrežja. 5G pa bo deloval na visokih frekvencah, torej delovanje na frekvenčnih pasovih nad 10 do 300 GHz. Eden najbolj razvpitih je 60 GHz, ki je izbrana zaradi vpliva te frekvence na molekule kisika.

Ameriški senator Richard Blumenthal je na začetku leta ugotovil, da industrijski predstavniki za omrežje 5G niso napravili niti ene samcate študije o vplivu na zdravje in o varnosti omrežja.(4)

Aprila letos so iz Bruslja poročali, da je vlada ustavila pilotni načrt za zagotavljanje visoke hitrosti brezžičnega interneta 5G v Bruslju. Razlog je bila bojazen za zdravje državljano. »Te tehnologije ne moremo pozdraviti, če se standardi sevanja, ki morajo zaščititi državljane, ne spoštujejo,« je dejala ministrica za okolje Celine Fremault in dodala: »Ljudje v Bruslju niso morski prašički, katerih zdravje lahko prodam za dobiček. Nič ne sme ostati v senci dvoma.« Dokler je kakršen koli dvom o varnosti uporabe omrežja 5G, ga torej v Bruslju ne bodo dovolili. Dvomov pa je precej. (6)

Tudi iz Švice prihajajo prve novice o škodljivih posledicah omrežja 5G, ki je bil zagnan na 102 lokacijah po državi. Švicarski tednik v francoskem jeziku L’Illustre je 18. julija objavil članek »Počutimo se kot poskusni zajčki«, v katerem so govorili o simptomih in bolezenskih težavah, ki jih občutijo Ženevčani od zagona 5G. (7)

Takoj po postavitvi anten je več stanovalcev v centru Ženeve poročalo o nevsakdanjih simptomih: tinitus – glasno zvonjenje v ušesih, močni glavoboli, neznosne bolečine v ušesih, nespečnost, bolečine v prsih, utrujenost, slabo počutje doma. 29-letni Johan Perruchod je poklical švicarskega telefonskega operaterja Swisscom, kjer so mu potrdili, da so bili stolpi 5G aktivirani isti dan, kot je občutil simptome. Klici so deževali, odgovor pa je bil vedno enak: vse je legalno.

Priporočila znanstvenikov in zdravnikov so zmanjšati izpostavljenost otrok sevanjem zaradi elektronike, mobilnih telefonov, tablic in brezžičnih povezav, še posebej doma in v šoli.

Francoski poslanci so sprejeli zakon, s katerim so v javnih osnovnih in srednjih šolah prepovedali uporabo pametnih telefonov in drugih naprav za brskanje po svetovnem spletu. Predsednik Macron si je za prepoved uporabe mobilnikov v šolah prizadeval že med predvolilno kampanjo. Prepoved se nanaša na pametne telefone, tablične računalnike, pametne ure in podobne naprave, ki omogočajo uporabo spleta. Učenci morajo v času bivanja v šoli naprave izključiti ali jih pustiti doma. Izjema velja za pedagoško uporabo teh naprav in pri otrocih s posebnimi potrebami. Naprave je prepovedano uporabljati tako v šoli kot na šolskem dvorišču in med obroki. Ta pravila veljajo za vse otroke, stare od treh do 15 let, ki obiskujejo skupno 51.000 osnovnih in 7.000 srednjih šol. Višje šole oziroma liceji se lahko same odločijo, kakšno politiko bodo imele pri tem vprašanju oziroma ali se bodo odločile za delno ali popolno prepoved mobilnikov. Z zakonom leta 2010 so v Franciji že prepovedali uporabo pametnih telefonov med poukom. (8)

Tudi Državni komite za okolje in zdravje otrok Ciprske vlade je objavil videoposnetek, ki ozavešča o nevarnostih sevanj mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav. (9) Medtem ko je pri nas ta problematika še vedno zapostavljena (oziroma celo subvencioniramo nakup novih brezžičnih naprav v šolah in vrtcih), na Cipru in v mnogih drugih državah že nekaj časa pozivajo k zmanjševanju izpostavljenosti in skušajo v čim večji meri zaščititi otroke in druge ranljive skupine.

Zaskrbljenost nad vedno večjo uporabo mobilnih naprav med osnovnošolci so izrazili tudi učitelji na javni šoli v San Mateu v Kaliforniji. (10) Zaradi večje zaščite otrok pred EM sevanji so se odločili za prepoved uporabe mobilnih naprav med poukom. Vsi učenci so na začetku leta prejeli etuije, ki preprečujejo širjenje sevanja. Pred začetkom pouka svoje naprave pospravijo v te etuije, kjer ostanejo do konca pouka.

Uvedba omrežja 5G je velika prelomnica v razvoju človeške družbe. Čaka nas prihodnost, ki bo zelo drugačna od vsega, kar smo poznali. Človekov duhovni razvoj žal daleč zaostaja za tehnološkim razvojem, o tem se lahko prepričamo na vsakem koraku. Pomanjkanje spoštovanja do narave in življenja kot harmonične celote nas je pripeljalo na rob prepada. Vprašanje je ali nas ogroženost lastnega preživetja lahko ustavi na poti uničenja.

clip_image003Vir: (12)

VIRI

(1) 5G v praksi, 27. november 2018, https://www.monitor.si/clanek/5g-v-praksi/188395/

(2) (5) Varga Miran, V Sloveniji omrežij 5G pred 2020 ni pričakovati, 27. november 2018 https://www.monitor.si/clanek/v-sloveniji-omrezij-5g-pred-2020-ni-pricakovati/188396/

(3) Bruselj z nizom priporočil za zavarovanje omrežij 5G, 26. marec 2019, https://www.dnevnik.si/1042880601

(4) Mednarodni Apel Zaustavite 5G na Zemlji in v vesolju https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2019/08/e75b1-mednarodniapel-zaustavite5gnazemljiinvvesolju.pdf

(5) Prihaja 5G omrežje in nevarnosti, dostop 27. avgust 2019, https://www.radiestezija.com/prihaja-5g-omrezje-nevarnosti

(6) V pričakovanju novega omrežja 5G. Ali vemo, v kaj se podajamo?19. maj 2019 https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5cd18094a4b04/v-pricakovanju-novega-omrezja-5g-ali-vemo-v-kaj-se-podajamo

(7) 5G: Iz Švice poročajo o prvih zdravstvenih težavah, 24. julij 2019, https://www.ekodezela.si/vsebina/aktualno/5g-iz-svice-porocajo-o-prvih-zdravstvenih-tezavah/

(8) Francija: Prepoved mobilnikov in tablic za šolarje do 15 let, 31. julij 2018, https://www.rtvslo.si/svet/francija-prepoved-mobilnikov-in-tablic-za-solarje-do-15-let/462002

(9) Ciprska vlada: “Zaščitimo otroke pred sevanji mobilnih telefonov in brezžičnih (Wi-Fi) naprav” , 14. julij 2019, http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=zascitimo-otroke-pred-sevanji-mobilnih-telefonov-in-brezzicnih-wi-fi-naprav&id=114&fbclid=IwAR0XSQbwLwiu7qX1uXnQzgAfGqCSVamOEjVox2_e9JdlB2xRhCm1uTyWYpQ

(10) Phones banned: California public school becomes largest in country to go phone-free, 10. avgust 2019, https://abc11.com/5480182/?fbclid=IwAR2jE_GqPmTYy7xTE1G8lyZrFN84aJDB1OZTNgipq3s-vhnYI5qu_LR6rOs

(11) Foto: gozd-narava-br.1370197006.jpg.o.470px.jpg https://gradbenistvo.finance.si/8341386 , dostop 27. avgust 2019

(12) Foto: Omrežje 5. generacije (5G), prihodnost ali poguba? 25. junij 2019, https://www.domovina.je/omrezje-5-generacije-5g-prihodnost-aogubali-poguba/

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: