c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Na zatožni klopi Samsung in Apple zaradi sevanja telefonov


Konec avgusta 2019 Ameriški  časopis Chicago Tribune objavil rezultate raziskave nivojev elektromagnetnega sevanja preko radijskih frekvenc (RF sevanje) nekaterih najbolj priljubljenih pametnih telefonov. Rezultati se niso ujemali s predpisanimi varnostnimi mejami sevanja ameriške vladne agencije FCC, ki skrbi za regulacijo komunikacij, tako da je proti Applu in Samsungu takoj bila vložena tožba.

SEVANJE TELEFONA

Očitki o zavajanju potrošnikov

Tožbo so vložili na okrožnem sodišču za severno okrožje zvezne države Kalifornije, podjetji pa bremeni prodaje izdelkov, ki presegajo varnostne omejitve sevanja. Odvetniki podjetjema očitajo tudi zavajanje potrošnikov glede varne uporabe telefonov preko marketinškega gradiva, v katerem ljudje držijo telefone v bližini telesa.

V tožbi je poleg tega zapisano, da nekatere študije nakazujejo na povečano tveganje za rakava obolenja zaradi izpostavljenosti RF sevanju. Ravno tako naj bi študije potrjevale povezavo med RF sevanjem in povišanim celičnim stresom, povečanjem možnosti genske škode, spremembo strukture in delovanja spolovil, nevrološkimi obolenji in tako dalje.

Tožba se za argumentacijo večinoma zanaša na rezultate raziskave časopisa Chicago Tribune. V raziskavi so testirali tri modele iPhona 7, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Samsungove Galaxy S9, Galaxy S8, Galaxy J3, Motorolina Moto E5 Play in Moto G6 Play ter Vivo 5 Mini. Izmed testiranih telefonov so varnostne predpise sevanja najbolj presegali iPhone 7 ter vsi izmed Samsungovih telefonov.

Testiranje je izvajalo specializirano podjetje RF Exposure Lab. Pri testiranju so sicer ugotovili, da naprave ne presegajo varnostnih omejitev sevanja, ko so od človeškega telesa oddaljene znotraj smernic vladnega telesa FCC, ki za testiranje določa razdaljo naprave od človeškega telesa med 10 in 15 milimetri.

Povišani rezultati so se pojavili, ko so naprave bile od človeškega telesa oddaljene zgolj 2 milimetra, kar je pogost primer uporabe (ko npr. telefon nosimo v žepu). V primeru Samsungovega telefona Galaxy S8 so bile varnostne omejitve z razdalje 2 milimetrov prekoračene za kar 500 odstotkov. Varnostne omejitve FCC predpisujejo, da stopnja sevanja ne sme presegati 1,6 vata na kilogram skozi en milimeter tkiva.

V primeru iPhona 7 je bila na razdalji 5 milimetrov zabeležena stopnja sevanja 2,9 vata na kilogram, pri razdalji dveh milimetrov pa so meritve segale od 3,5 vata na kilogram do 7,15 vata na kilogram. Tudi iPhone 8 Plus in iPhone X sta predpisane omejitve prekoračila v treh od štirih testov.

Apple in Samsung zanikata obtožbe

Tako Apple kot Samsung sta že delila izjavi za javnost, v katerih poudarjata, da so njuni izdelki kompatibilni z vsemi varnostnimi smernicami držav, v katerih so naprodaj.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: