c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Poročilo ZN razkriva, kako težko bo doseči cilje na področju podnebnih sprememb


onesnaževanje zraka

Poročilo pojasnjuje obseg izziva ohranjanja globalnega segrevanja pod 1,5 ° C

Združeni narodi so opozorili, da morajo svetovni voditelji v naslednjem desetletju vsako leto zmanjšati emisije toplogrednih plinov za osupljivih 7,6%, da bi dosegli najbolj ambiciozen cilj pariškega podnebnega sporazuma ali trpeli posledice večjega globalnega segrevanja.

V poročilu 26.11.2019 je okoljski program ZN (UNEP) predstavil ogromen obseg izziva, da se doseže cilj zadrževanja temperature do 1,5 ° C do konca stoletja, po desetletju, ko so emisije v povprečju zrasle za 1,5 odstotka na leto.

“Nismo uspeli preseči krivulje globalnih izpustov,” pravi Anne Olhoff na Danski tehniški univerzi, ena od glavnih avtoric poročila.

Vključno z rabo zemljišč letne emisije znašajo 55,3 gigatona ogljikovega dioksida, vendar morajo do leta 2030 pasti za 15 gigatonov, da bi dosegli cilj Pariza, da se temperatura najhuje dvigne na 2 ° C, 32 gigatonov pa na 1,5 ° C. To pomeni, da doseganje 1,5 ° C zahteva 7,6-odstotno letno zmanjšanje emisij ali 2,7% za 2 ° C, pravi UNEP.

Lanskoletni svetovni vrhunski klimatologi so začrtali velik vpliv prevelikega odstranjevanja 1,5 ° C in pristajanja pri 2 ° C, vključno z brisanjem koralnih grebenov planeta, večjo sušo in ekstremnimi vročinskimi dnevi ter več sto milijonov ljudi izpostavili tveganjem, povezanim s podnebjem.

Emisije na svetu še nikoli niso padle, čeprav so planotele med letoma 2014 in 2016, pred tem pa so drastično padle na ravni države, na primer v Rusiji po padcu Sovjetske zveze.

Kljub potrebnim na videz potrebnim zmanjšanjem, UNEP trdi, da je še vedno mogoče ostati pod 1,5 ° C. »Kako dolgo lahko ohranjamo 1,5 ° C pri življenju? Nismo ga še ubili. Tudi če ne dosežemo 1,5 ° C, je 1,7 ° C precej boljši od 2,5 ° C ali 3,2 ° C, ki ga trenutno gledamo. Vsak 0,1 ° C šteje, “pravi Olhoff.

Poročilo je objavljeno manj kot en teden, preden se mednarodni pogovori o podnebju nadaljujejo na vrhu v Madridu. Konferenca COP25 določa odhod za naslednje leto, ko bodo države morale v skladu s pariškim sporazumom predložiti drznejše načrte za zmanjšanje emisij ogljika – približno 70 jih je reklo, da bodo, tudi Kitajska in EU. ZDA, ki se odpovedujejo pariškemu sporazumu, ne bodo.

UNEP pravi, da bodo sedanje pariške obljube segrevale 3 do 3,2 ° C, načrti pa bodo morali biti petkrat močnejši, da bodo dosegli 1,5 ° C, in trikrat močnejši za 2 ° C.

Ena svetla točka je upad moči premoga, ki naj bi bil leta 2019 predviden za 3-odstotni padec – kar je največji padec – poročajo analitiki CarbonBrief . UNEP kot druge razloge za upanje navaja proteste šolarjev in padajoče stroške okolju prijaznih tehnologij , vendar priznava, da “v naslednjih nekaj letih ne kažejo največje emisije toplogrednih plinov”.

Vsako leto odloga pušča svet z vse bolj kihtotično nalogo. Če emisije do leta 2025 naraščajo, Olhoff izračunava, da bi takrat potrebovali 15,7-odstotno zmanjšanje emisij, da bi dosegli 1,5 ° C. “Do takrat je zagotovo prepozno,” pravi.

This is the divider

ODSTOP DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE

za prihodnost naših otok - dohodnina1


ŠE DO 31.12.2019 LAHKO 0,5 OHODNINE NAMENITE NEVLADNIM ORGANIIZACIJAM.


Če nam želite pomagati, lahko del svoje dohodnine namenite prav nam, na naslov Alpe Adria Green mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave, c. Franceta Prešerna 26, 2470 Jesenice, davčna številka 78020239.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: