c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Milan Krek (NIJZ): Brez ukrepov bi umrlo 90.000 ljudi


Slovensko zdravstvo v času epidemije

milan krek

Strokovnjak z NIJZ-ja Milan Krek( foto: AAG ) je ocenil, da so vladni ukrepi proti epidemiji dobri, saj nižajo število stikov med ljudmi. Javno je tudi dejal, da so mnenja znotraj stroke različna in da razprave o pravilnosti vedno potekajo.

Smo na točki pregiba, kjer se lahko stvari obrnejo v zadovoljivo ali pa precej slabo smer. Foto: MMC RTV SLOSmo na točki pregiba, kjer se lahko stvari obrnejo v zadovoljivo ali pa precej slabo smer. Foto: MMC RTV SLO

Na redni novinarski konferenci vlade na daljavo je nastopil predstavnik koprske območne organizacije Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, sicer strokovnjak za javno zdravje. K nastopu ga je povabil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Foto: MMC RTV SLOFoto: MMC RTV SLO

Krek je v uvodu poudaril, da na NIJZ-ju dela veliko odličnih strokovnjakov, ki pa se jih na terenu ne sliši, saj nimajo dovoljenja za nastop v medijih. Zato se je Kacinu za povabilo zahvalil.

Nekaj številk

Predstavil je nekaj ocen poteka epidemije. Najprej za svetovno raven: če države ne sprejmejo in izvajajo ustreznih ukrepov, se bo okužilo 7 milijard ljudi, mrtvih pa bo najmanj 40 milijonov ljudi. Če bodo ukrepi sprejeti in tudi upoštevani, se bosta okužili dve milijardi, mrtvih bo 10 milijonov ljudi, je naštel.

Kaj pa na slovenski ravni? Pri nasi bilo na vrhuncu epidemije, ki bi nastopil po treh mesecih, okuženih 480.000 ljudi. “Na koncu te zgodbe” bi imeli 90.000 mrtvih, je navedel izračune, ki jih je prejel od matematikov in statistikov. Narejeni so bili ob predpostavki, da ne bi sprejeli nobenih ukrepov.

Krek: Ukrepi ustrezni in potrebni

Ocenil je, da je država sprejela ustrezne ukrepe, saj zmanjšujejo število stikov med ljudmi, omejujejo prenos virusa po populaciji in posledično znižujejo krivuljo. To pri nas deluje, je dodal.


Še en epidemiološki model širjenja okužbe pri nas. Foto: MMC RTV SLO

Še en epidemiološki model širjenja okužbe pri nas. Foto: MMC RTV SLO

Povezal se je z Milanom Batisto, profesorjem na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, ki je na podlagi številk iz Kitajske naredil model. Na podlagi včerajšnjega modela je razvojna napoved dobra, in če bomo ukrepe obdržali, upoštevali, se bo rast v nekaj dneh umirila, je dejal Krek. A še vedno smo na točki pregiba. Če popustimo, se krivulja še vedno lahko obrne navzgor in hitro pridemo do 10.000 okuženih, je opozoril.

Pri tem je spomnil na italijanski položaj. Njihova tragedija se je začela na nogometni tekmi, kjer je bilo 40.000 ljudi. Naša bi se lahko začela s koncertom Bocellija v Ljubljani. K sreči je bil koncert odpovedan, je povedal. Če bi šli po poteh italijanske Lombardije, bi doslej našteli že več kot 800 mrtvih.

“Zaradi sprejetih ukrepov se epidemija ne razvija v to smer, v nedeljo smo imeli 28 mrtvih.”

Presodil je tudi, da do zdaj sprejeti ukrepi zadostujejo, ker opažamo padec števila novih okužb.

Odločitev za Dolgo vas “očitno zmotna”

“Ne želimo biti v situaciji, da bi se morali odločiti, komu bomo pomagali”

Na novinarsko vprašanje je komentiral dogajanje v Dolgi vasi. Tam so pred tednom dni nastanili 27 ljudi, ki so prišli iz Avstrije, pri 7 pa potrdili okužbo. V petek pa je ministrstvo na poziv NIJZ-ja nekatere poslalo domov. Ker pa nekateri brez zagotovila, da niso okuženi, niso hoteli med svoje domače, so jih včeraj dopoldne 15 znova testirali, testi pa so danes potrdili štiri nove primere okužbe.

Krek je odločitev komentiral takole: “Ali gredo domov, z odločbo določa odločbodajalec. Treba pa je vedeti, da upošteva mnenja epidemiologov.” Ti so bili očitno mnenja, da lahko gredo ljudje domov. “Odločitev je bila očitno zmotna,” je dejal Krek. Zakaj pa je bila zmotna? Treba je vedeti, da virus še vedno premalo poznamo in ga bomo še spoznavali. Zato je treba ukrepe, čeprav so videti dramatični in mogoče pretirani, vseeno jemati kot ukrepe, ki lahko prinesejo nekaj dobrega.

O razkuževanju, maskah in različnih mnenjih

Na novinarsko vprašanje je komentiral tudi različna mnenja znotraj stroke, še posebej skupine epidemiologov na NIJZ-ju, ki so javno označili nekatere ukrepe vlade za nestrokovne oziroma nepotrebne, med drugim razkuževanje stavb, dodatno omejevanje gibanja in nošnjo mask v javnosti.

Krek je spomnil, da je razkuževanje stavb ukrep, ki je bil v Južni Koreji in po številnih drugih državah uspešen. Je pa res, da tam ne razkužujejo samo stavb, temveč tudi druga javna mesta, celo ulice.

Po Krekovi presoji je nošnja mask v javnosti, dokler je izvedena pravilno in ob zavedanju omejitev, koristna, smiselna in tudi potrebna. Sam je na potrebo po nošnji mask začel opozarjati že 20. februarja. Pred nekaj dnevi se je mnenju pridružila tudi ameriška agencija in naposled tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je poudaril. Gre za to, da je veliko okuženih ljudi asimptomatičnih. “Študije na Kitajskem so povedale, da niso okuževali tisti, ki so zboleli in so jih prepeljali v bolnišnice. Okužbo so širili tisti, ki niso imeli znakov in simptomov.”

Nošnja mask v javnosti je pri nas smiselna tudi zato, ker je že minister za zdravje javno pozval, naj se vsak vede tako, kot da je okužen.

Drži, da je tisti, ki uradno in javno govori v imenu NIJZ-ja, resnično nastopal proti ukrepu vlade glede nošnje mask v javnosti. Znotraj NIJZ-ja pa številni že več kot dober mesec opozarjajo, da so maske potrebne. Krek je dodal, da je bil prek videokonference prisoten na sestanku v Rimu, kjer je njegov kolega iz stroke WHO-ju jasno izrazil pričakovanje, da spremeni stališče glede nošnje mask, kar se je tudi zgodilo.

Prava stroka je tista, znotraj katere so zelo močne diskusije. Morda so zelo neprijetne za posameznike, a na koncu se na podlagi argumentov lahko poenoti. “Ne ocenjujem, da so trenja med strokovnjaki epidemiologi in drugimi težava. Predvsem mislim, da je dobro, da se diskusija razvija in da lahko govorimo svobodno o tem.”

Kritika na račun centralne oblasti

Izrekel je še nekaj kritičnih besed o ravnanju centralne oblasti v času, ko so se oblaki epidemije šele zbirali. Na Obali, kjer Krek deluje v okviru področnega centra, so že februarja intenzivno spremljali položaj. Italija je soseda in le nekaj kilometrov stran. “Videli smo krste, prekleto dobro smo se zavedali nevarnosti in pošiljali signale v Ljubljano,” je komentiral Krek. Odziv Ljubljane? Pomirite se in ne delajte panike.

Video: Posnetek novinarske konference vlade na daljavo 06.04.2020

VIR: MMC RTV SLO

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: