c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Za izgradnjo železniške proge med Trstom in Benetkami bi bilo nujno potrebno izvesti čezmejno oceno vpliv na okolje


V Italiji  želi zgraditi podjetje Rete Ferroviaria Italiana graditi številne predore pri posodobitvi železniške proge med Trstom in Benetkami na občutljivem kraškem področju.

image

eden od  izvirov Timave – FOTO AAG

V Alpe Adria Green smo prepričani, da bo gradnja železniške proge Benetke – Trst (velika hitrost vlakov / velika zmogljivost) povzročila posege, ki bodo imeli  velike vplive na okolje v podzemlju tržaškega krasa blizu meje s Slovenijo, zato bi moral projekt  biti podvržen čezmejni presoji vplivov na okolje s strani  Slovenije. Različica Ronchi-Aurisina vključuje gradnjo 23-kilometrskega železniškega predora, ki bi šel skozi občutljivo kraško podzemno okolje, ogrožal vodne vire in podzemne vodne poti, kot je reka Timavo, ki izvira v Sloveniji. Ogrožanje vodnih poti in virov pitne vode bi lahko povzročilo škodo tako z okolijskega kot varnostnega vidika,tako v Italiji kot tudi v Sloveniji. Čezmejno oceno vplivov na okolje je potrebno izvesti  v sodelovanju ministrstev za okolje in prostor obeh sosednjih držav pri preučevanju vplivov na okolje, kot se je že zgodilo v primeru projekta plinskega terminala v Žavljah.

PROGABENETKE-TS-VODE

Pri Klaričih se proga zelo približa slovenski meji in zajetju pitne vode za Kras in deloma Istro. Modre črte kažejo podzemno pretakanje vod v smeri vodnega zajetja Klariči in izvira Timav.

ALPE ADRIA GREEN  in GREENACTION TRANSNATIONAL iz Trsta, ki je priključen AAG, budno spremljata dogajanja okoli te gradnje, glede te problematike smo konec meseca maja imeli z GREENACION korespondenčno sejo, Dogovorili smo se za srečanje konec meseca junija, oziroma po sprostitvi prehajanja mej med Slovenijo in Italijo v Trstu. Na sestanku se bomo dogovorili za skupno strategijo ukrepanja na Evropski komisiji  preko Alpe Adria Green international

.   

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: