c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Sodišče EU pritrdilo slovenskemu združenju, ki bi odpadke uplinjalo


avtor

BORUT HOČEVAR Finance

V združenju ZENS so prejeli odgovor Sodišča Evropske unije, ki po njihovem mnenju pritrjuje ZENS in nasprotuje stališčem ministrstva za okolje.

uplinjanje

Uplinjanje je postopek, pri katerem snov segrejemo do temperature, ko začne razpadati na sestavne dele, je aprila pojasnil v intervjuju za Finance upokojeni dekan ljubljanske fakultete za strojništvo Peter Novak.

Pri uplinjanju ni izpustov razen pepela. Vse sodobne naprave za zmanjšanje volumna odpadkov bodo uplinjevalne naprave, prvo postavljajo v Helsinkih, je nadaljeval Novak.

Sredi marca je Novak predstavil tehnologijo uplinjanja ministrstvu za okolje, izhaja iz dopisa, ki so ga z ministrstva poslali konec aprila Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS).

Tri leta »že poteka izmenjava mnenj z ministrstvom«, pa trdijo v ZENS. Kakšnih mnenj? Na ministrstvu trdijo, da je uplinjanje postopek R 1, na ZENS pa, da je postopek R 3.

R 1 pomeni »uporaba predvsem kot gorivo ali drugače za pridobivanje energije«. R 3 pa »recikliranje / pridobivanje organskih snovi, ki se ne uporabljajo kot topila, vključno s kompostiranjem in drugimi postopki biološkega preoblikovanja«.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so poslali poizvedbo v vse članice EU in prosili za mnenje tudi evropsko komisijo. Skupna točka vseh odgovorov je, da uplinjanje ni postopek R 3.

Zakaj je vprašanje pomembno? V ZENS zatrjujejo, da so patentirali rešitev, s katero bi rešili več težav z odpadki in izpusti ogljikovega dioksida in jo uporabili tudi v TEŠ. Vendar pa jim stališče ministrstva preprečuje, da bi dobili sredstva Eko sklada in SID banke.

Prepričani pa so, da uvrstitev uplinjanja med postopke R 3 izhaja iz sodbe Sodišča Evropske unije v primeru Lahti Energija Oy leta 2010. Zato so pisali sodišču EU, mu pojasnili slovenski primer in prosili za mnenje.

Pred nekaj dnevi so dobili odgovor.

V postopku, na katerega se sklicujejo v ZENS, je sodišče izdalo sodbo v postopku predhodnega odločanja. »Odločitev sodišča je zavezujoča tudi za nacionalna sodišča, ki bi odločala o enakem problemu,« so med drugim zapisali v odgovoru Sodišča Evropske unije.

Sodišče EU je »s sodno prakso upravnim organom in nacionalnim sodiščem naložilo obveznost, da v okviru svojih pristojnosti v celoti uporabljajo pravo unije«, je še zapisano v odgovoru sodišča združenju ZENS.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: