c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Unesco bo razglasil v petih državah prvi rezervat na svetu: "Balkan bo zaščiten kot zadnja evropska divjina "


Unesco bo po desetletjih truda okoljevarstvenikov in sodelovanja z ministrstvi in ​​upravljavci zavarovanih območij razglasil prvi biosferni rezervat Mura-Drava-Donava na območju petih držav.

mura

Slika je simbolična

Biosferni rezervat Mura-Drava-Donava, kot Evropska Amazonka je edinstvena na svetu, ker nikjer ni rezervata, ki bo vključeval pet držav – Hrvaško, Avstrijo, Slovenijo, Madžarsko in Srbijo. Predvidoma bo ta rezervat razglašen septembra.

Zeleni pas dolg 700 kilometrov

To je krona dela okoljevarstvenikov, pa tudi mednarodnega sodelovanja, pokazatelj, da je tako ambiciozno pobudo mogoče realizirati na ravni petih držav, ki jo bodo izvajale.

Reke Mura, Drava in Donava tečejo skozi Hrvaško, Avstrijo, Slovenijo, Madžarsko in Srbijo in tvorijo 700 km dolg zeleni pas, ki povezuje skoraj milijon hektarjev edinstvenega območja naravne in kulturne dediščine.

Ta edinstvena rečna pokrajina je kljub številnim spremembam, ki jih je povzročila človeška dejavnost, uspela ohraniti neverjetno biotsko raznovrstnost in se ponaša s številnimi redkimi habitati, kot so veliki poplavni gozdovi, rečni otoki, prodnate in peščene obale, zaledje in zaledje.

V teh habitatih živi največ plešastih orlov in je zatočišče številnim drugim ogroženim vrstam, ko so majhne čigre, črne štorklje, bobri, vidre in nekatere vrste rib. Vsako leto več kot 250.000 ptic izbere “evropsko Amazonko” kot počivališče, preden nadaljujejo pot proti jugu.

Skoraj 900.000 prebivalcev je odvisno od Mure, Drave in Donave, poplavne ravnice varujejo naselja pred poplavami in zagotavljajo oskrbo s pitno vodo, izjemne rečne pokrajine pa povečujejo potencial za razvoj trajnostnega eko-turizma.

Razglasitev biosfernega rezervata je pomemben korak stran od škodljivih projektov, kot je gradnja novih hidroelektrarn ali izkopavanje usedlin.

Zadnja evropska divjina

Prednost te regije je, da se še vedno lahko pohvali z nekaterimi nedotaknjenimi in naravno ohranjenimi območji. Za razliko od bolj razvitega sveta lahko še vedno definirajo prihodnji eko-razvoj na tem območju.

Okoljevarstveniki ponujajo sodelovanje pri spodbujanju trajnostnega razvoja in oblikovanju razvojnih politik, ki spoštujejo naravo in okolje. S številnimi partnerji sodelujejo pri spremembah, kot so ustavitev spodbud za gradnjo malih hidroelektrarn in izboljšanje upravljanja zavarovanih območij.

Prav tako igra pomembno vlogo pri ohranjanju Jadranskega morja, ribičev in drugih, ki so od njega odvisni. Z ustanovitvijo prve cone brez ribolova, ki je bila sprejeta v sodelovanju z ribiči, v naravnih parkih in zaščitenih območjih, s spodbujanjem trajnostnega turizma in drugih gospodarskih sektorjev ter dejavnosti, ki so povezane z varstvom okolja, hkrati ščiti Jadran in krepi lokalna gospodarstva s projekti trajnostnega modrega gospodarstva.

Ponujajo rešitve za zmanjšanje ulova in povrnitev primanjkljaja s tržnimi izboljšavami (trajnostno certificiranje), ribiškimi združenji in organizacijah proizvajalcev, razvojem ribiških stranskih proizvodov in alternativnimi viri dohodka, kot je ribiški turizem.

Evropske mesojede živali v  gozdovih

V regiji živi veliko divjih živali, ki so potrebne za naše preživetje in jih želimo ohraniti in zaščititi ter izboljšati odnos med človekom in velikimi zveri, volkovi, risi in medvedi.

Po državah iz te regije se različno spopadajo z problemom, kako zaščititi živino in se preživljati z živinorejo ob spoštovanjem, da divji zveri potrebujejo tudi svoj življenjski prostor. Živinorejcem nameravajo omogočiti postavitev več električnih ograj, načrtujejo pa tudi nakup psov čuvajev, s tem pa bodo odpadli vsi izgovori za pobijanje divjih zveri.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
%d bloggers like this: