c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PETEGA JUNIJA JE SVETOVNI DAN OKOLJA 2021


Foto AAG: AAG je opravila eko patruljo na lokaciji izgradnje kanala C0 – polaganje kanalizacijske cevi v povudju v neposredni bližini ribogojnice. Na lokaciji so delavci polagali alkalen cev za kanalizacijo direktno v mokrišče, pri tem pa jim je voda iz podtalnice sproti zalivala izkopane kanale, tako da so jo morali prečrpavati v bližnji potok.

Predolgo izkoriščamo in uničujemo ekosisteme našega planeta. Vsake tri sekunde svet izgubi dovolj gozda, da pokrije nogometno igrišče in v zadnjem stoletju smo & uničili polovico naših in mokrišč . Kar 50 odstotkov naših koralnih grebenov je že izgubljenih in do 90 odstotkov koralnih grebenov bi lahko izgubili do leta 2050, tudi če bi bilo globalno segrevanje omejeno na povišanje za 1,5 ° C. Izguba ekosistema odvzema svet ponorom ogljika, kot so gozdovi in ​​šotišča, v času, ko si ga človeštvo lahko privošči. Globalne emisije toplogrednih plinov so naraščale tri zaporedna leta in planet je ena od možnih katastrofalnih podnebnih sprememb. Pojav COVID-19 je tudi pokazal, kako katastrofalne so lahko posledice izgube ekosistema. Z zmanjšanjem območja naravnega habitata za živali smo ustvarili idealne pogoje za širjenje patogenov – vključno s koronavirusi. Svetovni dan okolja je s to veliko in zahtevno sliko osredotočen na obnovo ekosistema in njegova tema je „Reimagine. Ponovno ustvari. Obnovi. ” Obnova ekosistema pomeni preprečevanje, zaustavitev in odpravo te škode – od izkoriščanja narave do njenega zdravljenja. Ta svetovni dan okolja bo začel desetletje ZN za obnovo ekosistemov (2021–2030), svetovno poslanstvo oživitve milijard hektarjev, od gozdov do kmetijskih zemljišč, od vrha gora do globine morja. Le z zdravimi ekosistemi lahko izboljšamo preživetje ljudi, se borimo proti podnebnim spremembam in ustavimo propad biotske raznovrstnosti.

Naložbe v ekosisteme pomenijo vlaganje v našo prihodnost

Svetovni dan okolja 2021, ki je letos Pakistan uradno praznoval državo gostiteljico, poziva k nujnim ukrepom za oživitev naših poškodovanih ekosistemov.

Od gozda do šotišč do obal smo za preživetje odvisni od zdravih ekosistemov. Ekosistemi so opredeljeni kot interakcija med živimi organizmi – rastlinami, živalmi, ljudmi – z njihovo okolico. To vključuje naravo, pa tudi sisteme, ki jih je ustvaril človek, kot so mesta ali kmetije.

Obnova ekosistemov je globalno podjetje v velikem obsegu. Pomeni popravilo milijard hektarjev zemlje – površine, ki je večja od Kitajske ali ZDA – tako da imajo ljudje dostop do hrane, čiste vode in delovnih mest.

Pomeni vrnitev rastlin in živali z roba izumrtja, z vrhov v gore v morske globine.

Vključuje pa tudi številne majhne ukrepe, ki jih lahko vsak dan izvede: gojenje dreves, ozelenitev naših mest, preoblikovanje vrtov ali čiščenje smeti ob rekah in obalah.

Obnova ekosistemov prinaša bistvene koristi za ljudi. Na vsak dolar, vložen v obnovo, lahko pričakujemo vsaj sedem do trideset dolarjev donosa za družbo . Obnova ustvarja tudi delovna mesta na podeželju, kjer so najbolj potrebna.

Nekatere države so že investirale v obnovo kot del svojih strategij za odboj od COVID-19. Drugi se obračajo na obnovo, da bi se lažje prilagodili podnebju, ki se že spreminja.

Pridružite se generaciji

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: