c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Slovenska vlada je odobrila gradnjo drugega bloka NEK


PO MNENJU UPRAVNEGA ODBORA AAG JE IZDAJA ENERGETSKEGA DOVOLJENJA ZA NOVO JEDRSKO ELEKRARNO BREZ JAVNE OBRAVNAVE TAKO POMEMBNE ODLOČITVE ZA NAŠE ZANAMCE NEDOPUSTNO IN NEODGOVORNO.

Slovenska vlada je izdala energetsko dovoljenje za načrtovanje in gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško, kar je začetek dolgoročnega postopka, ki bo za projekt zahteval “širše družbeno soglasje”, je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Dovoljenje je bilo izdano podjetju GEN-I (državno podjetje, ki upravlja slovenski delež v kraški jedrski elektrarni), kar je le prvi korak v vrsti potrebnih upravnih dovoljenj za načrtovano naložbo, je na skupni novinarski konferenci povedal Vrtovec z Martinom Novsakom , direktorjem GEN-a.
Energetsko dovoljenje predvideva gradnjo jedrske elektrarne tretje generacije z lahkim vodnim reaktorjem pod tlakom, reaktorjem z močjo 1100 megavatov in ocenjeno letno proizvodnjo električne energije skoraj 9000 maga vatnih ur.
Pričakovana življenjska doba tovrstne jedrske elektrarne je 60 let, ima najvišji varnostni standard in prilagodljiv način obratovanja, saj se njena zmogljivost prilagaja potrebam elektroenergetskega sistema, sta poudarila Vrtovec in Novšak.
Približno je ocenjeno, da bi to stalo približno 5 milijard evrov, GEN-I pa bi ga financiral z lastnimi prihodki od prodaje električne energije, pa tudi s posojili in obveznicami, vendar je možnost sodelovanja drugih partnerjev v projektu ni izključeno.
– To ni končna odločitev o tej naložbi, ampak pomemben prvi korak, je dejal Vrtovec in po
njegovih besedah ​​Slovenija gradnjo drugega bloka uvrstila v dolgoročne načrte, ker bi zagotovila izpolnjevanje evropskih meril za doseganje podnebne nevtralnosti , zmanjšali bilanco fosilnih goriv v proizvodnji električne energije, električne energije in odvisnost od uvoza te energije.
Naš elektroenergetski sistem bi postal močnejši in bi se tako vklopil v ambiciozen načrt Evropske komisije o hitrem zmanjšanju uporabe fosilnih goriv, ​​je dejal slovenski minister.
To je po njegovih besedah ​​v Sloveniji “odprlo široko javno razpravo” o tem, ali bi se o nadaljnji uporabi jedrske energije pri proizvodnji električne energije v Sloveniji lahko bolj dogovorili, je dejal Vrtovec in ne izključil, da bi to vprašanje našli na koncu dolgega procesa referendum.
Vlada želi ta projekt voditi “povsem transparentno”, za nas je preveč pomembno, da ga prepustimo deležnikom, je dodal in poudaril, da ima Slovenija znanje in kadre za nadaljnjo uporabo jedrske energije v prihodnosti. Vrtovec meni, da bi lahko zaradi tega dosegli širši konsenz v družbi, saj s “staro” jedrsko elektrarno Krško ni bilo težav in je delovala stabilno in gospodarno.

Zavedati se moramo, da na našem planetu ni človeka, ki bi znal rešiti situacijo, ko se sredica reaktorja stali, kar brez dvoma dokazuje primer jedrske nesreče Fukušima. Japonci niso zaman zaprli vseh 54 jedrskih elektrarn!

Spomnimo se še študije –  dopisa francoskega Inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN, v katerem njegov direktor zaradi potresne nevarnosti območja odsvetuje gradnjo načrtovanega drugega bloka JEK.

Inštitut IRSN je del konzorcija štirih podjetij, ki ga je leta 2013 najela GEN Energija in že nekaj let opravlja geomehanske, geološke in seizmične raziskave mogoče lokacije za drugo jedrsko elektrarno. Med raziskavami so izkopali tudi nekaj poskusnih jarkov na območju prelomnice Libna. Na podlagi tega je konzorcij izdelal poročilo o tveganju za premike tal na območju, v tem poročilu pa je zapisano, da bi prelomnico ob upoštevanju določenih standardov lahko šteli za aktivno. IRSN je iz tega sklepal, da je treba prelomnico dejansko šteti za aktivno, in na podlagi tega Krško razglasil za neprimerno lokacijo za jedrsko elektrarno. Preostali trije člani konzorcija, med njimi Geološki zavod Slovenije in francoski geološki zavod BRGM, se s takim sklepom ne strinjajo, saj zanj preprosto ni dovolj dokazov, potrebne pa bi bile dodatne raziskave, ki pa iz nam neznanega vzroka niso bile upravljane.

Slovenci bi morali pred podpisom te pogodbe na referendumu odločiti o celoviti rešitvi prihodnje energetske  oskrbe Slovenije.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: