c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Študije so pokazale, da "EKO" peči na drva oddajajo 750-krat večje onesnaženje kot tovorna vozila


V večini evropskih držav se zavzemajo, da bi se zakonito prodajale samo peči za okoljsko primerno zasnovo – vendar strokovnjaki pravijo, da je standardi za to šokantno šibki!

Mlada ženska v volnenem skakalcu kadi ogenj v hlodu

Poročilo navaja na še vedno gospodinjstva z nizkimi prihodki uporabljajo peči  na drva, mnogi pa so premožni ljudje, ki se zaradi estetskih razlogov odločajo za kurjenje na drva.

Poročilo je pokazalo, da nove peči na drva, ki so prijazne do okolja, še vedno oddajajo 750 -krat večje onesnaženje z drobnimi delci kot sodobni tovornjak s težkimi tovornimi vozili.

V poročilu so bili uporabljeni podatki o emisijah, ki jih peči proizvajajo v popolnih laboratorijskih pogojih, onesnaženost pa bi lahko bila pri vsakodnevni uporabi še večja, pravijo raziskovalci, pri čemer so starejše peči veliko slabše.

Onesnaževanje drobnih delcev, imenovano PM2,5, je še posebej škodljivo za zdravje, saj lahko prehaja skozi pljuča v krvni obtok, nato pa se prenaša po celem telesu in se zadržujejo v organih . Vsaj 40.000 zgodnjih smrti na leto je pripisanih kurjenju lesa v Evropi.

“Najbolj presenetljivo je bilo, kako šibka je ureditev o okoljsko primerni zasnovi, to me je res šokiralo,” je dejala Kåre Press-Kristensen, vodilna avtorica analize in višja svetovalka v nevladni organizaciji ” To pomeni, da bo nova peč na drva, ki bo izpolnjevala najstrožje predpise, ki jih imamo, in v optimalnih pogojih sežgala le en kilogram lesa, onesnažila milijon kubičnih metrov popolnoma čistega zraka do [nove] smernice Svetovne zdravstvene organizacije .”

Poročilo navaja, da bi bilo treba prenehati uporabljati peči na drva, da bi se spopadli s smrtonosnim onesnaževanjem zraka in okrepili zdravje, namesto tega pa bi namestili toplotne črpalke in omrežja daljinskega ogrevanja. Pri zelenem prehodu gre pravzaprav za prenehanje gorenja.

Peč na drva.

Domače izgorevanje lesa je največji vir onesnaženja zraka s PM2,5 , ki povzroča trikrat več onesnaženja kot cestni promet. V EU, domače peči oddajajo približno polovico vseh PM2,5 in saj.

Poročilo, ki ga je objavil Evropski okoljski urad , uporablja uradne podatke iz Danske, pripravljene v skladu z zahtevami Pogodbe ZN o onesnaževanju zraka. Standard za okoljsko primerno zasnovo je razvila EU in omogoča, da peči na drva oddajajo 375 g PM2,5 za vsak proizvedeni gigajoul (GJ) energije. Nasprotno pa je zadnji standard za težka tovorna vozila 0,5 g na GJ.

Jasno je, da je onesnaževanje delcev iz peči in kotlov na drva močno premalo regulirano v primerjavi z regulacijo tovornjakov, je zapisano v poročilu. Nordic Swan, uradni znak za okolje nordijskih držav, omogoča, da peči na drva oddajajo 150 g na GJ, kar je 300 -krat več kot sodobna tovorna vozila.

Velika razlika v stopnjah onesnaženosti je posledica tega, da je zgorevanje v motorjih s težkimi tovornimi vozili skrbno nadzorovano in da so po zakonu potrebne tehnološke rešitve, vključno s filtri in katalizatorji, ki zajemajo onesnaževanje. Nasprotno pa kurjenje lesa v pečeh vključuje številne nenadzorovane dejavnike, kot so pretok zraka ter količina in kakovost goriva.

Par greje noge pred odprto pečjo na drva.

“V zadnjih 20-30 letih so se vsi osredotočali na promet in elektrarne, kar je super. Toda v resnici ni bilo storjeno nič za preprečitev onesnaženja iz peči na drva.”

Poročilo strokovne skupine za kakovost zraka iz leta 2017 je ocenilo, koliko ur so oddajali peči za okoljsko primerno zasnovo, in ugotovilo, da je šestkrat višji od tovornih vozil.

V EU v resnici ne  nameravajo omejevati uporabe kurilnih naprav na les, zavzemajo pa se za prepoved kurjenja močno onesnažujočega mokrega lesa .

Peči na drva povečujejo tudi stopnjo škodljivega onesnaženja v domovih in bi jih bilo treba prodajati z zdravstvenim opozorilom. Raziskovalci so svetovali, da peči na drva ne bi smeli uporabljati v bližini starejših ljudi ali otrok.

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: