c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

COP26 – Konec premoga na vidiku?


Sporočilo za javnost, izdano na COP26 – 4.11.2021

  • Vsaj 23 držav je danes sprejelo nove zaveze za postopno opuščanje energije iz premoga, vključno s petimi od 20 največjih svetovnih držav, ki uporabljajo premog.
      
  • Večje mednarodne banke se zavezujejo, da bodo do konca leta 2021 dejansko končale vse mednarodno javno financiranje nove nezmanjšane energije iz premoga
     
  • Vsaj 25 držav in javnofinančnih institucij se zavezuje, da bodo do konca leta 2022 končale mednarodno javno podporo nezmanjšanemu sektorju energije iz fosilnih goriv.
     
  • Spodbujanje prihaja, ko se na splošno 190-članska koalicija strinja, da bo postopno ukinila energijo iz premoga in končala podporo za nove elektrarne na premog zahvaljujoč paketu podpore Združenega kraljestva in mednarodnih partnerjev.

Premog je danes na COP26 v zgodovini, ko se države, banke in organizacije oddaljujejo od enega samega največjega dejavnika, ki prispeva k podnebnim spremembam.

Pravičen prehod na čisto energijo in hitro opuščanje premoga sta bila v središču predsedstva COP26 kot del njegovih prizadevanj za zmanjšanje dviga temperature v skladu s Pariškim sporazumom. Obseg zavez v Glasgowu danes ob dnevu energije nakazuje, da se svet premika proti obnovljivi prihodnosti.

Vsaj 23 držav se je zavezalo za postopno opuščanje energije iz premoga, vključno z Indonezijo, Vietnamom, Poljsko, Južno Korejo, Egiptom, Španijo, Nepalom, Singapurjem, Čilom in Ukrajino. V novi „Globalni izjavi o prehodu iz premoga na čisto energijo“ so se države tudi zavezale k povečanju čiste energije in zagotavljanju pravičnega prehoda od premoga.  

Današnje objave sledijo zlomu financiranja premoga, saj so razvite države obljubile novo podporo za pomoč državam v razvoju pri prehodu na čisto energijo. 

Banke in finančne institucije so danes na COP26 sprejele tudi pomembne zaveze, da bodo končale financiranje nepremogljivega premoga, vključno z velikimi mednarodnimi posojilodajalci, kot so HSBC, Fidelity International in Ethos. 

To sledi nedavnim napovedim Kitajske, Japonske in Južne Koreje o prenehanju financiranja premoga v tujini, kar zdaj pomeni, da je bilo vse pomembnejše javno mednarodno financiranje energije iz premoga dejansko končano.

Poleg tega je skupina 25 držav, vključno s partnerji COP26, Italijo, Kanado, Združenimi državami in Dansko, skupaj z javnimi finančnimi institucijami podpisala skupno izjavo pod vodstvom Združenega kraljestva, v kateri se zavezuje, da bo do konca leta končala mednarodno javno podporo nezmanjšanemu sektorju energije iz fosilnih goriv. 2022 in namesto tega dajati prednost podpori prehodu na čisto energijo. 

Skupaj bi to lahko preneslo ocenjenih 17,8 milijarde dolarjev javne podpore na leto iz fosilnih goriv v prehod na čisto energijo. Države v razvoju, vključno z Etiopijo, Fidžijem in Marshallovimi otoki, so ponudile svojo podporo, kar je signaliziralo rastočo enotnost. To je vključujoča agenda, ki mora upoštevati razvojne in energetske potrebe vseh gospodarstev.

To je zgodovinski korak. To je prvič, da je predsedstvo COP dalo prednost temu vprašanju in postavilo krepki končni datum za mednarodno financiranje fosilnih goriv. COP26 je postavil nov zlati standard za pariško uskladitev mednarodnih javnih financ in zasebnim vlagateljem pošilja jasen signal, naj sledijo.

Danes se je v največje svetovno zavezništvo o postopnem opuščanju premoga podpisalo tudi 28 novih članic. Powering Past Coal Alliance, ki sta ga ustanovila in ji sopredsedujeta Združeno kraljestvo in Kanada. Novi člani sta Čile in Singapur, ki se pridružita več kot 160 državam, poddržavom in podjetjem. 

In 20 novih držav, vključno z Vietnamom, Marokom in Poljsko, se je zavezalo, da ne bodo gradile novih elektrarn na premog, ki se ujemajo s podobnimi napovedmi Pakistana, Malezije in Filipinov v preteklem letu in gradijo na sporazumu brez nove energije premoga, ki ga je septembra začela Šrilanka, Čile, Črna gora in evropski partnerji.

V zadnjih šestih letih, odkar je bil sprejet Pariški sporazum, se je število novih elektrarn na premog po vsem svetu zmanjšalo za 76 %. To je enako odpovedi več kot 1000 GW novih termoelektraren.

V ločenih objavah so danes velika nastajajoča gospodarstva naredila pomembne korake za prehod s premoga na čisto energijo. Indija, Indonezija, Filipini in Južna Afrika so napovedali partnerstvo s skladi za podnebne naložbe, da bi pospešili prehod z energije na premog, podprto z namenskim objektom v vrednosti 2 milijard dolarjev. Indonezija in Filipini sta napovedala pionirska partnerstva z Azijsko razvojno banko za podporo predčasne upokojitve elektrarn na premog. 

Te so sledile prelomnemu dogovoru v vrednosti 8,5 milijarde dolarjev za podporo pravičnemu prehodu Južne Afrike na čisto energijo, ki je bil objavljen na vrhu svetovnih voditeljev v torek.  

Pripis: Med podpisniki ni ključnih onesnaževalk Kitajske, ZDA in Indije, kar bo močno upočasnilo ne-uporabo premoga tudi v drugih državah. V AAG nismo optemistični saj menimo, da bo nepotpis tega sporazuma zgoraj omenjenih držav dopustil drugim državam veliko maneverskega prostora, da še naprej uporabljajo premog za pridobivanje električne energije.


POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: