c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Metan v Zemljinem ozračju se je lani povečal za rekordno količino, kažejo najnovejše raziskave


Podnebni znanstveniki pravijo, da sta izpusti metana v ozračje in postopno opuščanje fosilnih goriv nujni, da bi preprečili katastrofalno globalno segrevanje.

Raven metana, močnega toplogrednega plina v ozračju, se je po podatkih leta 2021 drugo leto zapored povečala za rekordno količino.

Koncentracija metana v zemeljskem ozračju je leta 2021 poskočila za 17 delov na milijardo (ppb), je ugotovilo spremljanje Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (Noaa), kar je največje letno povečanje od začetka sodobnih meritev leta 1983. Prejšnje rekordno leto je bilo 2020 povečanje pa je znašalo 15,3 ppb.

Medtem ko se ogljikov dioksid, ki nastane pri sežiganju fosilnih goriv, ​​lahko zadržuje v ozračju in prispeva k globalnemu segrevanju več generacij, je metan veliko krajši.

Metan pa je tudi veliko močnejši kot toplogredni plin: 25-krat močnejši je pri zadrževanju toplote in deluje kot pomemben kratkoročni dejavnik podnebne krize. Podnebni aktivisti pravijo, da je metan nevarnejši za podnebje v primerjavi s postopnim vretjem, ki ga zagotavlja CO2.

Po mnenju znanstvenikov bi hitro zmanjšanje količine metana lahko pomagalo pri zajezitvi katastrofalnega globalnega segrevanja, vendar rekordno povečanje metana kaže, da se ta povečuje z nevarno hitrostjo predvsem iz naftih vrtin in iz kmetijstva.

Podatki kažejo, da se globalne emisije hitro premikajo v napačno smer, dokazi so dosledni, zaskrbljujoči in nesporni.

Metan prihaja iz različnih virov, od razpadanja organske snovi v mokriščih do iztrebkov krav, in ni jasno, kaj natančno stoji za velikim povečanjem emisij. Noaa pa je dejala, da lahko približno tretjino emisij pripišemo industriji fosilnih goriv, ​​ki pri vrtanju nafte in plina pušča in izgoreva velike količine metana.

Po zaskrbljujočim podnebnem poročilu ZN, ki je bil objavljenem ta teden , je treba emisije metana zmanjšati za tretjino, če se želi svet izogniti katastrofalnim dvigom temperature. Znanstveniki pravijo, da bi se lahko izognili dvigu globalne temperature za 0,3 C, če bi zmanjšali emisije metana. Zmanjšanje emisij metana je pomembno orodje, ki ga lahko zdaj uporabimo za kratkoročno zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb in zmanjšanje stopnje segrevanja.

Podnebni aktivisti so dejali, da bi moralo “zaskrbljujoče” povečanje emisij metana spodbuditi hitro ukrepanje za zapiranje uhajanj metana.

Rekordni dobiček onesnaževalcev je treba uporabiti za pravilno tesnjenje in sanacijo vsake naftne vrtine ter odpravljanje vsakega puščanja metana v atmosfero.

Toda zmanjšanje metana mora biti del globalnega prizadevanja za postopno odpravo smrtonosnih fosilnih goriv v korist resnično čiste obnovljive energije. Vse, drugo nas pelje na katastrofalno pot v neprepoznavni svet.


ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK
!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: