c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Skupni odbor EU parlamenta za ekonomske zadeve in okolje  zavrnil fosilni plin in jedrsko energijo kot zeleno energijo


 

Skupni odbor Evropskega parlamenta za ekonomske zadeve in okolje (ECON/ENVI) je 14. junija zavrnil predlog Komisije za dopolnilni delegirani akt (CDA) o taksonomiji, ki fosilni plin in jedrsko energijo uvršča med „zelene“ dejavnosti. Zakonodajalcem je uspelo mobilizirati udobno večino (76/62/4) proti temu klasifikacijskemu sistemu za zasebne vlagatelje, ki ga je  sama finančna industrija označila za »neumnost« .

Spodbujanje naložb v nov fosilni plin je v nasprotju z omejevanjem globalnega segrevanja na 1,5 °C ,  doseganjem ciljev Evropske unije za leto 2030, kar pomeni zmanjšanje porabe fosilnega plina v EU za  32–37 % in   končno doseganjem  cilja REPowerEU  za hitro zmanjšanje Odvisnost EU od uvoženih fosilnih goriv, ​​zlasti iz Rusije. 

14. junija so poslanci EP dali rdeči karton “greenwashing” in poslali močan signal tržnim vlagateljem: fosilni plin in jedrska energija ne bi smela biti deležna prednostne obravnave na podlagi “lažne zelene” klasifikacije. Izredne podnebne razmere zahtevajo, da se vsak evro cent usmeri v resnične rešitve brez obžalovanja: energetska učinkovitost in obnovljivi viri,«  je povedala Esther Bollendorff, strokovnjakinja za plinsko politiko pri CAN Europe.

Evropski parlament mora zdaj na plenarnem zasedanju v prvem tednu julija potrditi svoje stališče o CDA.  Medtem vse večje število držav članic (predvsem Nemčija, Španija, Švedska, Avstrija, Danska, Luksemburg, Portugalska in Malta) izkazuje odpor proti CDA v Svetu in povečuje pritisk na julijske volitve poslancev.

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: