c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

AAG podal disciplinsko prijavo zoper vodjo projekta Mala vetrna elektrarna Kalše


   AAG je 15.06.2023 podal disciplinsko prijavo zoper vodjo projekta Mala vetrna elektrarna Kalše  (MVE Kalše) arhitekta, ZAPS 1185 .                     

Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja (GD) na Upravni enoti Slovenska Bistrica, kjer je AAG stranski udeleženec. Prijavo pa je AAG vložil v skladu z Disciplinskim pravilnikom ZAPS.

Razlog za disciplinsko prijavo je, da vodja projekta, ZAPS 1185 kot odgovorna strokovna oseba podpira preslepitev organa Upravna enota Slovenska Bistrica, da se gradbeno inženirski projekt MVE Kalše lahko zgradi na gradbeni parceli in gradbišču v velikosti 20 m x 20 m. Hkrati je to tudi preslepitev prizadete javnosti in stranskih udeležencev, med njimi tudi AAG.

  1. Zgodovina pridobivanja GD je naslednja: UE je najprej zavrnila izdajo GD, med drugim tudi zaradi navedbe v prvi vlogi DGD, da investitor za gradnjo ne potrebuje zemljišča izven parcele (seznam D je bil prazen), ki jo je kupil, to je zgolj parcela 451/20 k.o. 739 Kalše v velikosti 689,0 m2.

Od tega po katastru kvadrat  20 x 20 m (400 m2) in dostopna pot (še nezgrajena) 96 x 3 m (288 m2).

Investitor se je pritožil na Ministrstvo za okolje in prostor, ki je odločilo, da se postopek za GD ponovi.

V dopolnjeni vlogi 9.12.2022 z naslovom Dostava manjkajoče dokumentacije, ki je priložena v dopisu UE, ki ga prilagamo, je investitor navedel v Seznamu D tudi sosednjo parcelo 451/14 kot gradbišče.

V dodatni dokumentaciji z naslovom Dostava manjkajoče dokumentacije z dne 15.2.2023 (v istem spisu UE) je vrisano gradbišče na parceli 451/14 in mnenje Zavoda za gozdove, da med drugim mora ta del parcele po gradnji pogozdit.

To, veliko večje gradbišče pa bi terjalo  odobritev novega, dodatnega in večjega posega v prostor, za kar bi moral dobiti soglasje lokalnih organov, ki jim je prej zatrjeval, da mu je dovolj le parcela 451/20. 

Da bi se izognil pridobivanju soglasij občine in krajevne skupnosti je sledila Dopolnitev vloge z dne 29.3.2023, v kateri pa investitor opušča gradbišče na parceli 451/14 in Seznam D spet pusti prazen. Opustitev gradbišča na parceli 451/14 potrdi v vlogi na strani 3, v točki 1. Opis gradnje in njenih značilnosti. Navede, da območje gradbišča predstavlja le parcela 451/20 k.o. Kalše.

Navede, da je parcela 451/20 zdaj gradbena parcela in gradbišče.

  • V prilogo dajemo še dimenzije objekta, naj samo ponovimo na kratko, skupaj z strokovno nedorečenostjo in napakami projektiranja:
  • Železobetonski temelj ima premer 15 m (niti zagatnice ne bi pomagale za vgradnjo)
  • Višina objekta je 126 m, steber 85 m
  • Objekt – vetrna elektrarna je sestavljena iz stebra, elektro generatorja in treh kril (elis) z dolžinami po 41 m.
  • V projektni dokumentaciji manjka pomemben podatek – teža vseh elementov vetrnice. Generator in elise na vrhu stebra ter steber ocenjujemo na skupno težo do 80 ton.
  • Statika objekta ni priložena, z vetrovi do viharnih vremenskih razmer in ujm (najbližja hiša okrog 150 m). Niti garancija ni izkazana, da ne bo loma in porušitve. Vibracije stebra in lomi stebra in elis so opisane v literaturi. Tudi temelj se zdi preplitev. Tla niso primerna.

Nemška dežela Bavarska je sprejela predpis 10H (H je maksimalna višina, ko je elisa v zgornjem položaju), prav zaradi možnosti loma elis. Najmanjša razdalja do hiš je za MVE Kalše 10 x 126 m = 1.260 m !

  • Požari so znani pri vetrnicah, ni izjav v vlogi o požarni varnosti. Pri požaru se sproščajo strupeni plini in delci, tudi nano velikosti, ki gredo v kri skozi pljuča. Gašenje je nemogoče.

                               

Združitev gradbene parcele in gradbišča se utemeljuje z uporabo plezalnega žerjava. Navajamo tehnične podatke plezalnega žerjava.

Izstopa površina za sestavljanje 500 m2 in tudi teža žerjava, ki zahteva dodaten žerjav za sestavljanje. Pa prvi del stebra mora biti že vgrajen za namestitev žerjava.

Iz koga se gospodje delajo norca?

  • Namreč, upravne enote se po gradbenem zakonu naj ne bi smele vtikati v tehnične karakteristike in navedbe.  Odgovorna oseba je v tem primeru gospod arhitekt Samo Černač, ki se mu mora verjeti, da lahko z uporabo plezalnega žerjava vetrnico postavi na 20 m x 20 m parceli!!!!!!
  • Če bi zaradi te preslepitve UE izdala gradbeno dovoljenje, bi nastala zelo velika škoda za zdravje (poseben hrup), nevarnost nesreč in poslabšanje bivalnih razmer za prebivalce Kalš.  Vetrnica ima še druge negativne vplive na okolje in ljudi in bi kršila 72.člen Ustave o pravici do zdravega okolja.
  • Ugotavljamo, da gre za zlorabo stroke in preslepitev od strani odgovornega vodje projekta z licenco ZAPS gospoda arhitekta Sama Černača in zato nimamo druge izbire, kot prijavo v disciplinsko obravnavo.
  • Zahtevamo odvzem licence ZAPS 1185 in pisno priznanje, da se na parceli 451/20 ne da zgraditi MVE Kalše! Verjamemo, da bi tudi upravno sodišče tako odločilo.
  • Navajamo, po našem mnenju, kršenje posameznih točk 5.člena disciplinskega pravilnika, vendar naj se naša prijava upošteva s celotnim našim tekstom in prilogami.  

Točke po disciplinskem pravilniku, ki jih prepoznamo kot njegove kršitve za naš primer:

19: ker je pri izvajanju poklicnih nalog podajal neresnične in zavajajoče podatke o tem, da se lahko vetrnica zgradi na parceli 20 x 20 m in podajal o tem neresnična strokovna mnenja.

28: ker pri svojem delu ni varoval javnega interesa za kakovostno okolje in grajeni prostor in ni izvrševal svoje dejavnosti na način, da ta interes ne bi bil okrnjen.

Vetrna elektrarna že kot objekt na tej lokaciji bistveno nasprotuje javnemu interesu krajanov in jim poslabšuje mirno podeželsko okolje ter škoduje turističnemu razvoju kot ekonomiji kraja. Namen preslepitve pa je narediti poseg v prostor sprejemljiv za organ odločanja na škodo krajanov.

29, 30 in 44: izvršitev posla bi moral odkloniti in odstopiti od posla, ker je trditev, ki jo podpira in zastopa, da je parcela 451/20 lahko hkrati gradbena parcela in gradbišče na 20 m x 20 m površini za gradnjo MVE Kalše grobo kršenje arhitekturne stroke in gradbenih predpisov. 

46: z zagovarjanjem gradbene parcele in gradbišča za MVE Kalše na 20 m x 20 m površine povzroča škodo tretjim osebam, krajanom Kalš, ki se morajo braniti pred navedeno preslepitvijo s plačevanjem odvetnikov in neodvisnih strokovnjakov.

47: domnevamo, da je pri opravljanju svoje poklicne dejavnosti tudi kršil kazenski zakonik KZ-1 kot preslepitev uradnega organa, ki je obvezan, da mu verjame in ga ne more presojati.

AAG, kot društvo z javnim interesom na področju okolja in narave ima interes delovanja v smislu 72.člena Ustave, da ima vsakdo pravico do zdravega okolja, ki bi se bistveno poslabšalo v primeru, da preslepitev uradnega organa uspe, prav tako pa tudi po ZVO-2. Namreč, kasneje, po izdaji gradbenega dovoljenja, gradnje ni mogoče ustaviti niti s pritožbo. Zato je poseg AAG v postopek preventiva, ki jo omogoča Zakon o varstvu okolja, ZVO-2. Branimo krajane Kalš. Delovanje društva je na prostovoljni osnovi.

Naprošamo Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije za čimprejšnjo obravnavo in obveščanje društva AAG.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.