c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

OBVESTILO -NEZNOSEN SMRAD V ZALOGU V LJUBLJANI


V ALPE ADRIA GREEN smo bili 10.07.2023 s strani številnih krajanov Zaloga in Zadobrove ter Civilne iniciative, ki je organizirana kot Združenje krajanov Spodnji Kašelj – Podgrad – Zalog obveščeni o neznosnem smradu, ki prihaja iz industrijskega kanala C0 v Zalogu pri Ljubljani. Pritožbe so bile podane na Javno podjetje VOKA SNAGA, saj je to podjetje upravljalec kanala, lastnik pa Mestna občina Ljubljana.

Smrad, ki je dražil dihalne organe in bil zelo dražeč za oči, se je pojavljal preko dneva, najbolj pa je bilo neznosen smrad zaznati v večernih urah in preko noči. S stopnjevanjem temperature zraka se je povečeval tudi smrad. Dne 8. 7. 2023 je AAG naslovila na številne inšpekcijske službe pritožbo. Po telefonu je Civilna iniciativa vložila prijavo na JP VOKA SNAGA. Tam prijave dežurni delavec ni želel sprejeti in napotil prijavitelja smradu, da prijavi smrad na policiji (tel. 113) in na telefonski številki za klic v sili (112). Na Policijski postaji Ljubljana Moste – Polje so sprejeli prijavo in se odzvali prijavitelju, medtem, ko je dežurni na tel. št. 112 povedal, da VOKA zaplinjuje podgane v kanalu C0. Navezal je tudi stik z Gasilsko brigado Ljubljana, ki so po prvem klicu dejali, da bodo prišli na kraj smradu, po 10. minutah pa so najavo preklicali in kot razlog navedli, da so bili na kraju samem že v sredo, 5. 7., četrtek, 6. 7. in petek, 7. 7. 2023 skupaj s ekološkim laboratorijem z mobilno enoto. Prijavo pa naj bi Gasilska brigada Ljubljana posredovala na mestni in republiški inšpektorat šele v ponedeljek, 10. 7. 2023.

O neznosnem smradu je bila obveščena Mestna občina Ljubljana, Četrtna skupnost Polje in Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green. Šele po posredovanju AAG, je prenehalo smrdeti. V petek, 14. 7. 2023, je AAG in Četrtna skupnost Polje prejela elektronsko sporočilo Boštjana Mišmaša, vodja Sektorja za kanalizacijo pri JP VOKA SNAGA. Ta je v uvodu pojasnil, da javno podjetje ni izvajalo zaplinjevanja kanalizacijskega kanala za potrebe deratizacije ali dezinsekcije kanalizacije, prav tako je zapisal, da javno podjetje ni bilo seznanjeno, da bi uporabniki kanalizacijskega zbiralnika C0 na tem območju izvajali deratizacijo z zaplinjenem. V nadaljevanju je pojasnil pritožbe krajanov v prvem tednu julija letos. V času od 5. 7. do 7. 7. 2023 so bili na terenu in ugotavljali od kje bi lahko prišel smrad. Pri tem so vključili v preiskavo tudi kafilerijo v Zalogu in dne 12. 7. 2023 prejeli z njihove strani odgovor, da bi lahko prihajalo do smradu iz njihovega podjetja, zaradi predelave koncentrata sadnega sirupa.

V nadaljevanju je vodja Sektorja za kanalizacijo zapisal, da bo JP VOKA SNAGA v teh dneh izvedla še preventivno čiščenje zbiralnika C0 na odseku v Zalogu. Ta pa je že od samega začetka napačno zgrajen.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.