c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

NAMESTO DA BI POMAGALI KRAJEM, KI SO UTRPELI POPLAVE, STROJI IZDELUJEJO POČIVALIŠČE V RATEČAH NA POPLAVNEM OBMOČJU!


 Ko so v Ratečah za potrebe SP v Planici uničili planiško moreno in vodovarstvena območja, so imeli nekateri pri OK Planica v načrtu narediti tudi ob krožišču v Ratečah (vzdolž ceste proti Italiji) še 100 parkirnih mest, ki so jih poimenovali počivališče. Investitor naj bi bila DRI (torej država), občina KrG bi zagotovila zemljišče (odkup od lastnikov). Projekt bi se izvajal brez gradbenega dovoljenja, kot vzdrževalna dela v javno korist, kar je sicer nesmisel, saj gre za novo počivališče, ampak s tem se seveda rešijo marsikatere zahteve pri projektiranju in pa seveda drugih stranskih udeležencev v postopku.

Pogodba o izvedbi del je bila podpisana z družbo Mapri, občina je z lastniki sklenila samo neke predpogodbe (do prenosa lastništva ni prišlo niti še danes). Zadeva bi se morala tako izvesti še pred SP, vendar jim očitno ni uspelo. S tem je tako odpadel takratni razlog in zdelo se je, da je zadeva pozabljena (priprava se je že takrat izvajala v tajnosti in tudi občina KrG ni želela posredovati nobenih informacij). Ko se je spomladi spet začelo govoriti o tem počivališču (torej ne parkirišču), so tudi krajani Rateč dali jasno vedeti, da tega ne želijo, da absoltuno ni potrebno oz. nima nobenega smisla in bo prazno, da uničuje veduto vasi in se gradi ob naravni vrednoti državnega pomena in na poplavnem območju Ledine, brez jasnih študij o vplivu nanje.

Ob izkazanem nasprotovanju pa je izvajalec pohitel in začel izvajati dela, čeprav nima niti izkazane pravice izvajati dela na teh zemljiščih. Skupna vrednost projekta je okrog 900k eur (!?), pri čemer laične ocene pravijo, da je realna vrednost najmanj pol nižja. Tako se je ob popolni nesmiselnosti, posegih na kmetijska zemljišča ob vstopu v vas pojavil še sum dodatnih interesov, da ne rečemo kaj drugega. Ob ogledu s strani ministrice Bratušek (ob priliki obiska Vršiča), ki zadeve ni poznala, se je zdelo da bi nesmislen projekt lahko hitro ustavili in državi prihranili znatna sredstva, sedaj ko jih kje drugje zelo potrebuje, prav tako težke stroje.

Ob zadnjih poplavah, ki na tem koncu niso bile nič posebnega glede na razmere, se je izkazalo kar je vsem jasno, da je to poplavno območje in je t.i. “študija” PHCE (g. Ferjan), ki je bila v bistvu podlaga za zeleno luč projektu (mnenje EHO je namreč nasprotno), torej lažna.«

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

POSTANITE ČLAN AAG

PLAČILO ČLANARINE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.